Bakan Dönmez Kütahya iş dünyasıyla buluştu

1073

Bazı ziyaretler ve temel atmalar için Kütahya’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 1. Organize Sanayi Bölgesinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamları ile bir araya geldi.
İş dünyasının taleplerini dinleyen Dönmez, “Bize düşen iş insanımızın, sanayicimizin enerji altyapısıyla ilgili eksikliklerini gidermek ve size bunları kesintisiz ve kaliteli bir şekilde temin etmek” dedi.
Burada bir konuşma yapan Bakan Dönmez, elektrik enerjisinin sadece insan hayatı için değil, iş dünyası için de olmazsa olmazlardan birisi olduğunu belirtti.

“ARTIK ELEKTRİKTE ARZIMIZ TALEBİMİZİN ÜSTÜNE ÇIKTI”
Özellikle son 100-150 yıllık gelişmelere bakıldığında insan hayatının kökten değişime uğradığı unsurların başında enerji ürünlerinin geldiğinin görüldüğünü dile getiren Bakan Dönmez, şunları söyledi: “Çünkü bizim hayatın hızını yavaşlatan değil hayatın hızını artıran, hayatı kolaylaştıran, kaliteyi artıran bir yönetim anlayışı içerisindeyiz. Biz milli enerji maden politikamızın ilk temel amacı olarak arz güvenliği dedik. Sizin istediğiniz kadar tüketim noktalarınız olsun, sanayinizde makinalarınız, tezgahlarınız olsun ama orada tüketeceğiniz elektriği biz size taşıyamıyorsak, iletemiyorsak bir anlamı yok. Yakın bir zamana kadar arz güvenliğinde bazı sorunlarımız, sıkıntılarımız vardı. İş dünyamız bunu zaten farkındaydı. Artık elektrikte arzımız talebimizin üstüne çıktı. 2000’li yılların başında kurulu gücümüz 30 bin megavat civarındayken bugün 90 bin megavatlara ulaşmış durumdayız. Tam üç kat kurucu güçte artış sağladık. Keza elektrik tüketiminde de o dönemlerde 100-120 milyar kilovat saat elektrik tüketimimiz vardı şimdi 300 milyar kilovat saatlere ulaşmış durumdayız. Neden? Ülke büyüyor, kalkınıyor, ihtiyaçlar artıyor, nüfusumuz genişliyor. Belki ülkenin her tarafı aynı oranda büyümüyor olabilir. Ama ortalama baktığımızda biz son 15 yılda her yıl yüzde 5 büyümüşüz. Şimdi geçtiğimiz iki yıla baktığımız zaman elektrik ihracatımızın ithalattan daha fazla olduğunu görüyoruz.”

“ELEKTRİKTE İTHALATI AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Elektrik ithalatını zorunlu olmadıkça yapmamaya çalıştıklarını da aktaran Dönmez, “Artık çok zorunlu olmadıkça elektrik ithalatı yapmıyoruz. Ama elektrik üretiminde hala dışa bağımlılığımız, yani doğalgaz ve ithal kömüre bağımlılığımız da devam ediyor. Onu da azaltmak için daha çok yerli daha çok yenilenebilir kaynak amacını ikinci sıraya yerleştirdik. Geçtiğimiz yıl elektrik üretiminde yerlilik oranı yüzde 50’ler mertebesinde kaldı. Yılbaşında Ocak Şubat’ta şu anda yüzde 60’ları yakalamış durumdayız inşallah yılsonuna kadar böyle devam eder. Amacımız burada yüzde 70’lere kadar çıkartmak. Onun için de kaynak çeşitliliğine önem veriyoruz. Yerli kaynakların yanı sıra bu bölgenin yakinen bildiği yerli kömürün de azami ölçüde kullanılması artık zorunludur. Aksi taktirde yurt dışına sadece kömür ithalatı için yılda 4 milyar civarında bir kaynak ayırıyoruz. Nitekim bu kapsamda da bu yerli kömürü teşvik etmek için alım garantili yerli kömüre dayalı elektik üretim ihalelerine çıktık. İlkini geçtiğimiz yıl yaptık. İnşallah onun ikincisi, üçüncüsü dördüncüsü beşincisi de gelecek. Geçtiğimiz yıl kömür üretiminde içinde Kütahya’mızın da bulunduğu üretimde cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 101 buçuk milyon ton ürettik. Bir önceki yıl bu rakam 85’ler civarındaydı ama kömür rezervimiz 19 milyar ton civarında bu hızla belki yüzlerce yıl yetecek kömürümüz var. Yerin altındaki kömürün kimseye faydası yok, madenin de ekonomiye, yurttaşların emrine sunmadığınız müddetçe kimseye faydası yok. Madencilik sektörü o açıdan katma değeri en yüksek alanlardan birisi” dedi.

“BİZİM ALIN TERİNİ AKIL TERİNE KATMAMIZ LAZIM”
Madenlerin işlenerek değerinin daha da artabileceğini ve bunun için çalışılması gerektiğini ifade eden Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Sadece kömür değil, mermer, krom, bor… Bizim ürettiğimiz borun önemli bir kısmını da Kütahya’dan, Emet’ten üretiyoruz. Madencilik sektöründe hammadde olarak sattığınızda bir birim kazanıyorsanız yarı mamul olarak sattığınızda bu rakam 8-10 katına çıkıyor. Uç ürünlerde hatta daha yukarı katma değere dönüştürme imkanımız var. Bor, hammadde sattığınızda tonu 250 dolar. Bunu rafine edip sattığınızda iki katına çıkıyor. Örneğin bor karbür yaptığınızda o zaman tonu 20-25 bin dolarlara çıkıyor. Eğer daha yüksek teknolojik ürünlerde kullanalım derseniz o zaman bunun tonu bir milyon doların üstüne çıkıyor. Demek ki hammadde olarak yaptığınızda alın teriniz çok, ama uç teknolojik ürünlere dönüştürdüğünüzde akıl teriniz çok. Bizim alın terini akıl terine katmamız lazım. Başka çıkış yolumuz yok. Hedefimiz cumhuriyetimizin 100. yılında ilk 10 gelişmiş ekonomi arasına girmek. Amam ilk 10’a girmemiz için daha teknolojik ürünler üretir hale gelmemiz lazım. Onun için de sanayicimize, girişimcimize büyük iş düşüyor. Bize düşen iş insanımızın, sanayicimizin enerji altyapısıyla ilgili eksikliklerini gidermek ve size bunları kesintisiz ve kaliteli bir şekilde temin etmek.”

“DOĞALGAZDA SESSİZ DEVRİM YAŞANDI”
Doğalgaz alanında son 15 yılda adeta sessiz bir devrim yaşandığına işaret eden Bakan Dönmez, “2000’li yılların başında sadece 5 büyük şehirde ve ona bağlı 50 ilçemizde doğalgaz kullanılırken şimdi 81 ilimizin 81’inde doğalgaz kullanılıyor. Kullanan ilçe sayısı da 500’ü aştı. Kütahya’mızda bu dönemde doğalgaz kullanmaya başlayan illerimizden bir tanesi. Doğalgaz, gittikçe daha çok talebi olan bir ürün. Ama henüz daha biz doğalgazı üretir halde değiliz. Arıyoruz, araştırmalarımıza büyük yoğunluk verdik. Şu anda talebimizin ancak yüzde 2 veya 3’ünü üretebiliyoruz. Fakat artık bırakın ilçelerimizi, beldelerimizi köylerimiz bile bizden doğalgaz ister hale geldi. Kütahya ilçelerinin bir kısmında doğalgaz kullanımı var. Diğerlerini de önümüzdeki dönemlerde doğalgazla buluşturacağız ” diye konuştu.
Kütahya Valiliğini de ziyaret ederek Vali Ömer Toraman’dan kent hakkında bilgiler alan Bakan Dönmez, AK Partinin sevgi yolundaki standını ve esnafı ziyaret etti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir