İstihdam seferberliği başlıyor

824

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Meslek Komiteleri Şubat ayı toplantısında konuşan KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç, yeni istihdam seferberliği ile 2 milyon 500 bin kişilik bir istihdam öngörülüyor. Yeni istihdamın sağlanması hususunda devletimizin de yapmış olduğu yenilikler ve üyelerimize sunduğu yeni imkanlar var.” dedi.
KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç, KUTSO Meclis üyesi ve meslek komitesi üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda 2019 İstihdam Seferberliği hakkında bilgiler verilerek sunumlar yapıldı.

“2 MİLYON 500 BİN KİŞİLİK BİR İSTİHDAM ÖNGÖRÜLDÜ”
İstihdam seferberliği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Özotraç, “Ocak ayı içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla Ekonomik Şurası toplantısında Türkiye’nin meseleleri bakanlarla beraber ortaya kondu ve tartışıldı. Orada istihdam seferberliği ile ilgili olarak odalarımızın ve Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında 2 milyon 500 bin kişilik bir istihdam öngörüldü. 2017 senesinde yapılan istihdam seferberliğinde Sayın Nafi Başkanımızın bulunduğu dönemde 1 milyon ek istihdam öngörülmüştü onu Türkiye fazlasıyla çok şükür yerine getirdi. İnşallah bu 2 buçuk milyonluk yeni istihdamın sağlanması hususunda devletimizin de yapmış olduğu yenilikler ve üyelerimize sunduğu yeni imkanlar var.” dedi.

“BAKANLARLA KURULAN DİYALOGLARIN SONUNDA KARŞILIKLAR ALINDI”
“KUTSO ne yapıyor?” diye Kütahya halkının bazen bu soruyu sorduğunu ve basın mensuplarının bu konuda halkı bilgilendirerek KUTSO’nun yoğun çalışmasının sonuç verdiğini bildirmelerini istediğini belirten Özotraç, “Kütahya, bu toplantıda bir araya gelebiliyorsa bundan sonraki dönemde de birlik beraberlik içerisinde Sayın Başkanımız Nafi Bey’in çizmiş olduğu vizyon istikametinde daha güzel şeyler yapabileceğimizi göstermiş oluyor” dedi.
Özotraç, sözlerine şöyle devam etti: “ Ticaret Bakanımızın Başkanlığında yapılan toplantıda Ege Bölgesi’ndeki odaların meseleleri tek tek gündeme getirilerek ele alındı. Ticaret Bakanımız aramızdan çıkan bir hanımefendi. Her türlü meselemizde çok yakından ilgileniyor. Geçtiğimiz gün yapılan toplantıda ise Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımızın müşterek yaptıkları toplantıda bir saate yakın istihdam seferberliği ile ilgili devletimizin sunmuş olduğu imkânları bize aktardılar. Onun akabinde 7 bakanla beraber Tarım Bakanı, Enerji Bakanı, Maliye Bakanı, Ticaret Bakanı, Turizm Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve Çalışma Bakanı’nın katıldığı toplantıda 61 meslek grubunun tespit ettiği hususları ve hükümetimize aktarılması icap eden, yapılması gereken meseleleri 3’er dakikalık sunumlar içerisinde aktardılar. 7 bakanımız 3 saatlik dönem içerisinde bunları dinleyerek, not alarak inşallah yapılması gereken hususların hayata geçirilmesi hususunda ciddi gayret sarf ediyorlar. Bakanlarımıza da göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Odamızın ciddi gayretleri neticesinde bakanlarla kurulan diyalogların sonunda karşılıklar alındı. Bunlardan bir tanesi kanunlaştı, torba yasaya konularak yıllardır biriken KDV iadelerinin ilgililere aktarılması yönünde, inşallah gerçekleşir. Kanunlaşması suretiyle hayata geçmiş bulunuyor.”

“ÜMİT İÇERİSİNDE KÜTAHYA’MIZI DAHA İYİ BİR NOKTAYA TAŞIYABİLİRİZ”
İstihdamla ilgili devletin ciddi imkanları olduğunu vurgulayan Özotraç, “Başta Maliye Bakanımız olmak üzere bütün bakanlarımız Mart ayının Şubat ayından daha iyi geçeceğini, önümüzdeki Mart’tan sonraki dönemde de Türkiye’nin daha rahat ve huzurlu bir ortama dönüşeceğini ifade ediyorlar. Çok ümitli görünüyor, inşallah o ümit bizlere de yansır, şehrimize de yansır ve işlerin açılarak daha iyi bir noktaya gelmesini hep beraber temenni ediyoruz. Sayın Nafi Başkanımızın her zaman söylediği hususta bizim ümit taşıyarak hayata olumlu bakmamız gerektiği ifade ederler. Biz de o doğrultuda, o ümit içerisinde inşallah önümüzdeki günlerde Kütahya’mızı daha iyi bir noktaya taşıyabiliriz” diye konuştu.

“İLAVE İSTİHDAM DESTEK ÜCRETİ”
İstihdam Seferberliği ile ilgili çalışmaları ile ilgili bir sunum gerçekleştiren KUTSO Kalite Akreditasyon Sorumlusu Ahmet Orhan Güngör, şunları kaydetti: “Her ilave istihdam için ilk üç ay ücreti devletten karşılanacak, bu ücret 2021 TL, 12 boyunca da SGK primleri ve vergiler yine devletten karşılanıyor. Bu da kişi başı bin 113 TL olacak. Toplamda ise işçi başına 19 bin 419 TL destekten bahsediyoruz. Desteğin şartları şu şekilde: 1 Şubat 2019 ile 10 Nisan 2019 tarihlerinde işe alımlar için gerçekleşecek, 3 ay ücret desteği karşılık toplam dokuz ay istihdam etme zorunluluğu var, işe alındıkları aydan önceki işçilerin üç ay boyunca on günden fazla sigortalı olmamaları gerekiyor. Buna artı olarak 2018’de şirket çalışan sayısının en düşük aydaki çalışan sayısı baz alınıyor buna artı olarak istihdam gerçekleştirilmesi isteniyor.” dedi.

“İLAVE İSTİHDAMA VERGİ VE PRİM DESTEĞİ”
İlave İstihdama vergi ve Prim Desteğinin birinci desteğe ilave olarak verilen bir destek olduğunu kaydeden Güngör, “Her ilave istihdam için bir yıl süre ile vergi ve SGK Primleri devlet tarafından ödeniyor. Burada farklı olan tek konu şu; imalat ve bilişime artı bir destekten bahsediliyor ve kişi başı 2 bin 712 TL artı bir destek daha sağlanıyor. Buradaki işçi başına toplam destek miktarı 13 bin 356 TL. Şartları ise bir önceki destekle aynı, işe alındıkları aydan önceki üç ayda on günden fazla sigortalı olmamaları, yine şirketin 2018 yılı ortalama çalışan sayısına ilave olarak çalıştırılması ve bu destekte 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerli olacak.”

“SİZ BİR NEFES ALIN, ÜCRETLER BİZDEN DESTEĞİ”
Güngör, “Ekonomik sebeplerle işyerinin tamamı bir bölümü haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması durumunda veya faaliyetin tamamen durdurulması durumlarında 3 aylık maaş desteği veriliyor bu da işsizlik fonundan karşılanıyor ve bunun başvuruları direkt olarak İŞKUR’a yapılabiliyor. Burada asgari ücretle çalışanlar için ödenecek işsizlik ödeneği miktarı da bin 523 TL. 4 bin lira ile çalışanlar için ortalama olarak 2 bin 382 TL’lik destek oluyor, 7 bin TL ve üstü çalışanlar için de 3 bin 808 TL’ye kadar destek ödemesi var.

“MEVCUDU KORU, BU DA BİZDEN OLSUN DESTEĞİ”
Mevcudu Koru, Bu da bizden olsun desteği ile çalışan sayısı 500’ün altında ise 12 ay süresince kişi başı 150 TL’lik bir destekten bahsedildiğini söyleyen Güngör, “Çalışan sayısı 500 üstündeyse ise bu destek 12 aylık süre boyunca kişi başı 101 TL’lik bir destek var. Buradaki şartlar kısmında toplu iş sözleşmesi uygulanmayan işyerlerinde 3 bin 60 TL’nin altında ücret alanlar, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde ise 6 bin 90 TL’nin altında ücret alanlar için bu uygulama kullanılabiliyor. Yine 2018 yılının en az işçi istihdam edilen ayı esas alınarak 2019 yılı için bu uygulama gerçekleştirilebiliyor.” açıklamasında bulundu.

“DÜZENLİ ÖDEMEYE DEVAM DESTEĞİ”
Düzenli Ödemeye Devam Desteği ile ilgili bilgiler aktaran Güngör, “SGK Primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmı bu destek kapsamında devlet tarafından karşılanıyor. Aylık 128 TL, kişi başı ise 959 TL’lik bir rakama tekabül ediyor.”

“KALKINMAYA İLAVE DESTEK”
Güngör, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kalkınmada öncelikli 51 il ve iki ilçede sigortaları SGK birimlerinin 5 puanlık indirimine ilave olarak 6 puanlık daha kalkınma ilave desteği kullanılabiliyor. Bu iller arasında Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak mevcut. Bu destek miktarı aylık 281 TL, kişi başı ise bin 113 TL’ye tekabül ediyor.”

“ÖNCE İŞBAŞI EĞİTİM SONRA İSTİHDAM DESTEĞİ”
Önce İş Başı Eğitim Sonra İstihdam Desteği kapsamında bilgiler sunan Güngör, “İşbaşı eğitim kurumları, kursiyerlere 3 ay süre ile aylık 2 bin 21 TL ödeyerek. İmalat, sanayi ve bilişim sektöründe süre altı ay uygulanacak, siber güvenlik kodlama, yenilebilir enerji ve bunu gibi desteklerde 12-29 arası yaş arası gençler için dokuz ay süre ile uygulanacak. Aylık 2 bin 210 TL ödenecek. Katılımcıların genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalıkları primleri devlet tarafından karşılanacak. 2-5 yaş arası çocuğu olan imalat sanayide iş başı eğitim programına katılan kadınlara ilave olarak 400 TL çocuk bakım desteği de verilecek. Şartlardan bahsedecek olursak, işverenlerin en az 2 sigortalı çalışanı olması gerekiyor, çalışan sayısının yüzde 30’u kadar katılımcı talep edebiliyorlar. İşverenin yüzde 50 istihdam taahhüdü verme ve katılımcının en az program süresi kadar istihdam etme zorunluğu var. Program günde en az 5, en fazla 8 saat olarak düzenlenebiliyor ve haftanın altı gününü aşmaması gerekiyor.”

“İHTİYACINIZA UYGUN NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE TAM DESTEK”
Güngör, “İstihdam seferberliği kapsamında imzalanan anlaşma ile Odalar ve Borsalar ve İŞKUR İl Müdürlükleri aracılığıyla da mesleki eğitimler düzenlenecek. Kurslar teorik ve pratik eğitim alarak sekiz aya kadar sürebilecek. Nitelikli iş gücü, işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturulacak eğitim programları ile geçiştirilecek. Kursiyerler 8 ay boyunca aylık 2 bin 21 TL’lik bir ücret alacak. Kişi başı işçi desteği toplam 16 bin 168 TL’ye tekabül ediyor.”
Son olarak teşviklerde geriye dönük yararlanma hususunda bilgi notu paylaşan Güngör, “Başvuru tarihinden geriye yönelik cari ay hariç en fazla 5 ay kadar geriye yönelik teşvikten yararlanma ve teşvik değişiklik taleplerinin dikkate alınacağının bilgisi bizlere ulaştı.” diye konuştu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir