Simav’a Tarım OSB kurulacak

1103

Kütahya Valisi Ömer Toraman, Simav’a Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile yaklaşık 300 dekar alanda jeotermal enerjiyle ısıtarak yapılan örtü altı tarım faaliyetinin bin dekara kadar çıkabileceğini bildirdi.

JEOTERMAL KAYNAKLAR DAHA VERİMLİ KULLANILACAK
Vali Toraman, Simav ilçesinde kurulması planlanan Organize Jeotermal Sera Bölgesi için yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, Simav’da kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ilçenin sahip olduğu jeotermal kaynakların daha verimli kullanılması noktasında önemli bir proje olduğu belirtti.
Kütahya’nın her alanda önemli potansiyellere sahip olduğunu dile getiren Vali Toraman, şunları söyledi: “Kütahya, şu anda mevcut durum itibarıyla da 81 il içerisinde değerlendirildiğinde pek çok açıdan iyi noktalarda. Ancak her zaman iyinin daha iyisi var, dolayısıyla sürekli bir arayış ve ilerleme gayreti içerisinde olmamız gerekiyor. Kütahya’mızın tarım potansiyelini ortaya çıkarmak için muhtelif alanlarda arayışlar içerisindeyiz. Simav ilçemizde örtü altı yetiştiriciliği yapan yerlerimiz var. Yaklaşık 300 dönümlük hali hazırda örtü altı jeotermal enerji ile ısıtılan örtü altı tarım faaliyetlerini yürütüyoruz. Bunu daha nasıl geliştirebiliriz, nasıl daha yukarıya çıkarabiliriz değerlendirmemizi yaptık. Bunu daha da geliştirmek için jeotermal enerjiyle örtü altı tarım yapılan alan miktarını ilk miktarda bin dekara çıkarmayı hedefledik. Bu kapsamda komşu illerdeki çalışmalar incelendi, değerlendirildi. Kütahya’da böyle bir potansiyel var ve biz bunu hayata geçirebiliriz. Bu uygulanabilir ve ulaşılabilir bir proje.”

“DAHA ÇOK ÜRETMEYE MECBURUZ”
Türkiye’nin her alanda daha çok üretmeye ihtiyacı olduğunu da ifade eden Vali Toraman, “Ekonomimizi büyütebilmemiz, refahımızı ve istihdamımızı artırmak için üretmek mecburiyetindeyiz. Tarımda verimli işletmeler oluşturmamız gerekiyor ki bu uğraşımız karşısında arzu ettiğimiz geliri elde edelim. Tek başımıza bir şey yapmamız mümkün değil ama iş birliğiyle, istişare ederek ve herkesin karınca kararınca katkı sağlamasıyla muhakkak mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum. İnşallah sonucu hem Kütahya’mız hem de ülkemiz için hayırlı olur.” diye konuştu.

“SİMAV VE KÜTAHYA’YA ÖNEMLİ KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”
Çitgöl belde belediyesi sınırları içerisine kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin yalnızca Simav’a değil Kütahya’ya önemli bir katma değer sağlayacağını kaydeden Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim de, ““Simav’daki seralarda yıllık 10 bin ton domates üretiliyor ve bu domates 365 gün seralarda yetişebiliyor. Seralarda yıllık 30 ton biber, 50 ton çilek, 200 ton salatalık yetişiyor. Kütahya genelindeki seraların yüzde 85’i Simav’da. Biz bu yüzden Simav’da Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulmasını ve bu OSB’nin de alt başlığının sera olmasını istiyoruz. Simav genelinde 319 dekar sıcak, 148 dekar da soğuk sera var. Yaklaşık 150 üretici seracılıkla uğraşıyor. Biz bu projenin yalnızca Simav’ın değil ilimizin de vizyon projelerinden biri olacağına yürekten inanıyor, destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

İL MÜDÜRÜ MUSTAFA KURT SUNUM YAPTI
Konuşmaların ardından, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt proje hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.
İl Müdürü Kurt, “Örtü altı tarımınınım diğer tarım yetiştiriciliğinden farkı yüksek yetiştiricilik yüksek kazanç her mevsim üretim, iklime dair kısıtlar yok, üretim de kontrol Pazar değerinde yükselme, gıda arzın da güvence sağlamaktadır. Topraksız tarım sistemleri dikey tarım işlenmemiş tarım ve topraksız tarım Türkiye’de nasıl birleştiğin i görmemiz lazım. Örtü altı tarım da maliyet düşük geliri ise otuz ya da yüz bin olmasını bekliyoruz. Kütahya örtü altı üretim alanlarına baktığımız da 614 olduğunu görüyoruz. Simav’ın 462 dekar ile belirli bir üstünlük sağladığını görüyoruz. Jeotermal kaynak ile ısıtılan seraların üç yüz on iki dekar olduğunu, bu proje neden Kütahya ilimizde jeotermal kaynakların varlığı, genç gücün varlığı bunlar bu projenin Kütahya da uygulanmasının sebebidir. 1 milyon 442 bin 611 lira” ifadelerini kullandı.
Toplantı, görüş ve önerilerin alınmasının ardından sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir