Yapımcılar Kütahya’ya davet edildi

1007

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, TBMM’de kabul edilen “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkındaki Kanun” teklifinin görüşmeleri sırasında MHP grubu adına yaptığı konuşmasında kanun tasarısının 9. Maddesi ile ihtiyaç duyulan illerde Film Çekim Koordinasyon Komisyonu oluşturulacağına atıfta bulunarak bu komisyonlardan birinin de Kütahya ilinde kurulması çağrısında bulundu.
Kütahya’nın oldukça ideal bir film platformu olduğunu belirten MHP Milletvekili Ahmet Erbaş konuşmasında şunları söyledi: “Tasarının 9. maddesinde ihtiyaç duyulan illerde Bakanlıkça “film çekim koordinasyon komisyonu” oluşturulacağı hüküm altına alınmaktadır. Buradan Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza seslenmek istiyorum. Bu komisyonlardan birinin de Kütahya’ya kurulması gerekmektedir. Yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, çok özel doğa güzellikleri, ormanları, su kaynakları, tarihi zenginlikleriyle Kütahya’mız oldukça ideal bir film platosu olmaya adaydır. Eşsiz güzellikteki Murat dağımız, Domaniç ve Simav ilçelerimizdeki ormanlarımız ve doğal güzelliklerimiz, şehrin neredeyse her köşesine ve her ilçesine dağılmış tarihi yapılarımız Kütahya’mızı doğal bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Özellikle havaalanı sahnelerinin ilimiz Zafer Havalimanında çekilebileceğini buradan sektörün tüm paydaşlarına duyurmak istiyorum. Türkiye’nin en büyük ve en güzel havalimanlarından birisi olan Zafer Havalimanı günde sadece bir uçağın inip kalktığı bir havalimanı olması sebebiyle de film çekimleri için son derece uygundur.”
“DUMLUPINAR’IN BİR
FİLMİNİ MUTLAKA
YAPMAK ZORUNDAYIZ.”
Ayrıca Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktalarından biri olan Dumlupınar Savaşı’na atıfta bulunan Ahmet Erbaş: “Film yapımcılarımızın ve Kültür Bakanlığımızın bu noktada sevgili Kütahya’mızı değerlendireceği ümidiyle buradan kendilerine bir çağrıda bulunuyorum; Kurtuluş Savaşında Yurdumuzu işgal etmek isteyen yedi düvele “yurdumuzdan defol git” dediğimiz yer olan Dumlupınar’ın bir filmini mutlaka yapmak zorundayız.” Diyerek Kültür Bakanlığı ve film yapımcılarını Dumlupınar bir film çekmeye davet etti.

“SANAT, PATATES CİPSİ
VE PATLAMIŞ MISIRDAN
DEĞERSİZ OLMAMALI”
Milletvekili Erbaş, “Yapımcı, birkaç salon işletmecisi grubun insafına bırakılmamalı, yapılacak olan düzenlemede bu konuya özellikle dikkat edilmelidir. Örneğin, 40 liraya satılan bir promosyonlu biletten, yapımcı 5 lira, salon işletmecisi 35 lira pay almaktadır. Sanat patates cipsi ve patlamış mısırdan değersiz olmamalıdır.” dedi.
RADYO TELEVİZYON ÜST
KURULUNU DÜZENLEME
YAPMAYA DAVET ETTİ
Bununla birlikte televizyon dizi sürelerinin uzunluğuna da dikkat çeken Erbaş bu konuda: “Sinema ve dizi sektörü ile ilgili yasal bir düzenleme yapılırken, sektörün mutfağında olan, emeği ile asıl üretimi yapan, isimsiz çalışanların da sorunlarını gündeminize taşımak istiyorum. Setlerde çalışan, oyuncu, yönetmen, sesçi, ışıkçı, kostümcü, kameraman, çaycı gibi set işçileri oldukça elverişsiz ve zor şartlar altında, emeklerinin karşılığını alamadan ve hatta birçoğu sigortası olmadan çalışmaktadırlar. Mesai kavramı gözetmeksizin, kar, kış, yağmur, çamur demeden gerçekten ağır şartlarda çalışan bu kardeşlerimiz Yüce Meclisimizden kendilerinin çalışma şartlarını düzenleyen bir yasa çıkarılmasını beklemektedirler. Bununla beraber önemli bir talepleri de dizilerin sürelerinin kısıtlanması konusudur. Öyle tahmin ediyorum ki ülkemiz haftalık dizilerinin süresi bakımından dünya rekoru kırmaktadır. Ülkemizde birçok dizinin bir bölümü 90 dakikadır. Neresinden bakarsak bakalım, bu gerçekten makul bir süre değildir. Yapım süresi ortalama bir yıl süren bir film de 90 dakika, haftalık bir dizi de 90 dakika sürmektedir. Gerek izleyenler, gerekse set çalışanları için bu çok uzun bir süredir. Bunun dünya standartları 45 dakikadır, reklamları da dahil ederek 60 dakikayı geçmemesi için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından bu konuda ivedilikle bir düzenleme yapılmalıdır.” diye konuştu.
“MUSTAFA YILDIZDOĞAN’A
DEVLET SANATÇILIĞI
ÜNVANI VERİLSİN”
Mustafa Yıldızdoğan’a Devlet Sanatçılığı Ünvanı Verilsin Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş sinema sanatçılarının Devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini vurgulayıp Cumhurbaşkanı ile Kültür Bakanından asrımızın ozanı olarak kabul edilen Mustafa Yıldızdoğan’a devlet sanatçısı ünvanı verilmesini istedi.
MHP Milletvekili Ahmet Erbaş konuşmasında: “Milletimizin kalbinde derin izler bırakarak aramızdan ayrılan, Münir Özkulları, Adile Naşitleri, Kemal Sunalları, Barış Mançoları, Cem Karacaları, Nejat Uygurları, Memduh Ünleri, Neşet Ertaşları, Ayhan Işıkları, Hulusi Kentmenleri, Müslüm Gürsesleri, Sadri Alışık, Erol Günaydınları geri getirmemiz, onlara sahip çıkıp destek vermemiz artık mümkün değildir. Bu değerlerimize zamanında Devlet olarak gerekli desteği yeterince veremedik.
“ESERLERİN GELECEK
NESİLLERE AKTARILMALARI
NOKTASINDA DEVLET OLARAK
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPALIM”
Bu sanatçılarımızın büyük bir çoğunluğu ömrünün son yıllarını yokluk ve sıkıntı içerisinde geçirdiler. Artık onların adlarını yaşatmak dışında yapabileceğimiz pek bir şey yok. Hiç değilse gelin bugün yetişmiş ve yetişmekte olan sanatçılarımıza gerek tanıtım desteği, gerekse maddi destek gibi katkılar sağlayıp önlerini açalım. Türkan Şoray, Fatma Girik, Çetin Tekindor, Ayşen Gruda, Şener Şen, Selda Alkor, Haluk Bilginer, Yıldız Kenter, Necati Şaşmaz, Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Erdal Özyağcılar, Behzat Uygur, Ata Demirer, Tomris İncer, Zerrin Sümer, Ayla Algan, Işıl Yücesoy, Meral Çetinkaya, Kenan İmirzalıoğlu, Cem Kılıç, Ali Mert Yavuzcan, Tuluyhan Uğurlu, Şefika Kutluer, Ahmet Şafak, Aşık Sefai gibi sanatçılarımızın yaşarken kıymetlerini bilelim. Bu sanatçılarımıza gerekli destekleri yerinde ve zamanında vererek, bu değerlerimizin verimli ve onurlu bir hayat yaşamaları ve bıraktıkları eserlerin gelecek nesillere aktarılmaları noktasında Devlet olarak üzerimize düşeni yapalım.” dedi. MHP Milletvekili Ahmet Erbaş, gerek tüm Türkiye’nin gerekse özellikle ülkücü camianın gözdesi, sevilen sanatçısı Mustafa Yıldızdoğan ile ilgili olarak da ; “Sayın Kültür Bakanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan sesleniyorum, “Baş Koymuşum Türkiye’min Yoluna, Irmağının Akışına Ölürüm Türkiye’m” diyerek yüreğimizin bam teline dokunan Mustafa Yıldızdoğan gibi bu asrımızın ozanına Devlet Sanatçılığı yakışmaz mı?” diyerek Mustafa Yıldızdoğan’a Devlet Sanatçılığı ünvanı verilmesini Meclis kürsüsünden talep etti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir