‘Gazetecilerin faaliyetlerini takdir ediyoruz’

900

Kütahya Valisi Ömer Toraman, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Kütahya’da görev yapan gazetecileri kahvaltı programında ağırladı.
Burada konuşan Vali Toraman, gazetelerin şehirlerin hafızaları olduğunu, gazetecilerin faaliyetlerinin taktir edilmesi gerektiğini bildirdi.
Kentteki bir restoranda gazetecilerle bir araya gelen Vali Ömer Toraman, burada yaptığı konuşmada, gazetecilik mesleğinin meşakkatli, zor ve özveri isteyen bir meslek olduğunu, meslek sevgisi olmayan bir kişinin gazeteciliği yapamayacağını belirtti.
“GAZETELER ŞEHİRLERİN
HAFIZASIDIR”
Gazetelerin tarihe düşülen notlar olduğunu dile getiren Vali Toraman, şöyle konuştu: “Katlanılan zorluklarla mukayese edilirse bu bir gönül işi, sevgi işi. Kütahya’mızda da maşallah ilçelerimiz de dahil olmak üzere geniş bir kadroya sahibiz. Bu kalabalığı görünce mutlu oldum. Bu kadar sayıda arkadaşımızın bu sektörde faaliyet göstermesi beni mutlu etti. Kütahya’mız bu manada da oldukça şanslı. Öğrenebildiğim kadarıyla gazetelerimizin pek çoğu uzun yıllardır yayın hayatını devam ettiriyorlar bu sürekliliği sağlamak çok önemli bir nokta. Zor bir işi bu kadar uzun zaman devam ettirebilmek kolay değil. O yüzden yayın sahiplerini ve bu yayınlarda çalışan kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Bu aslında şehirlerin hafızasıdır. Bunlar tarihe bırakılmış notlar, emanetlerdir. 50 yıl, 100 yıl sonra günümüzü anlamak isteyenlerin ilk müracaat edecekleri kaynaklar gazeteler olacaktır. Hala geçmişi anlamaya çalışan tarihçiler, sosyal bilimlerle uğraşan insanlar zamanın gazetelerini taramak mecburiyetindeler. Neler olmuş? Neler bitmiş? Neler konuşulmuş? Kamuoyu neyle meşgul olmuş? Habercilik öyle bir faaliyet ki; vatandaşın haber alma ihtiyacını karşılıyor fakat bu da o kadar geniş bir yelpazede ki, üzücü hadiseler, güzel hadiseler, spor haberleri, ekonomi haberleri… O kadar çeşitli alanlarda kamuoyunu bilgilendiriyorsunuz ki, dolayısıyla bir kişi gazeteleri karıştırdığında sadece bir konu ile ilgili değil pek çok konu ile ilgili gündemi öğrenebiliyor ve hemşehrilerimiz şehirleri ile ilgili, yaşadıkları yerlerle ilgili ne varsa haberdar olabiliyorlar, öğrenebiliyorlar.”
“YAPILAN İŞİN KIYMETİNİ
İDRAK ETMEK LAZIM”
Gazetelerin kamuoyu oluşturmada önemli bir görev üstlendiğini de ifade eden Vali Toraman, şöyle devam etti: “Gazetelerin okunurluğunu tirajla eş tutmamak lazım. Bir gazete birden fazla okunur. Kaç kişinin elinden geçtiyse o kadar kişi okumuş demektir. Gerçek manada bu şekilde değerlendirmek gerek. Masanın üzerinde bırakılan gazeteyi birinin okuması bile o haberlerin ulaşması için bir vesile. Dolayısıyla kamuoyu oluşturuyorsunuz. Konudan haberi olmayan ve olma imkanı olmayan pek çok insan sizlerin sayesinde haberdar oluyor. Birbirleriyle etkileşim içerisine giriyorlar. Bunlar önemli faaliyetler. Gazeteler arşivlenir, muhafaza altına alınır. Şu anda görsel medya da arşivleniyor. Bunlar kıymetli malzemelerdir. Çok büyük habercilik beklemeden ufak ufak da olsa yapılan işin kıymetini idrak etmek lazım. Sayının çok olması belki bir açıdan zorluk getiriyor ama bu alanın serbest bir alan olması, basın yayın faaliyetlerinin serbestiyeti çok tarihi bir alan. Bu alan, büyük mücadelelerle bu serbestiyeti elde etmiş. Kurallarla, kısıtlamalarla, sansürle mücadele ederek bu hale gelmiş. Basın hürdür, temel kaide bu ve böyle de olması gerekir. Bu sektöre girenler, yazanlar, çıkanlar, ne olursa olsun hepsini bu çerçevede değerlendirmek ve kıymet vermek lazım.”
“KÜTAHYA BASINI
SORUMLULUĞUNUN FARKINDA”
Kütahya’nın gazetecilik adına aktif bir olduğuna da işaret eden Vali Toraman, “Kütahya’da sizlerle tanışalı kısa bir zaman oldu ama görebildiğim kadarıyla çok aktif bir sektörle karşı karşıyayız. Televizyon yayıncılığı, radyo yayıncılığı açısından olsun ama özellikle gazete basımı açısından çok aktif bir durumdayız. Bu aktifliğin yanında çok pozitif yaklaşan bir toplulukla karşı karşıyayız. Hepinizde pozitif bir bakış açısı var, diyaloğa çok açık bir sektör olarak gördüm. Sorumluluğunun idrakinde bir sektör olarak gördüm. Bu aynı zamanda sorumluluk gerektirir. Bu faaliyet kamu faaliyetidir. Bu sorumluluğu da idrak eden, çalışan bir profil görüyorum. Bu çok memnuniyet verici. Bu kamu hizmetini görürken o sorumluluğu hissetmezseniz, kamuoyunu yanlış istikametlere sevk etme ihtimaliniz var. Sorumlu yayıncılık yapılması esas. Yaptığı işin önemini, ağırlığını kavramış arkadaşlar olarak gördüm sizleri.” dedi.
“DEVLETİMİZ SEKTÖRÜ ADALET
İÇERİSİNDE DESTEKLEMEYE
GAYRET GÖSTERİYOR”
İletişimin sürekli bir değişim içerisinde olduğunu da aktaran Vali Toraman,” Zor bir alan. Özellikle ekonomik olarak sürdürülmesi çok zor bir sektör. İletişimde sürekli değişim içerisinde. Tarihe baktığımızda gazetenin çıkması büyük bir inkılap, büyük bir dönüşüm olmuş. Bizde biraz daha 19. Yüzyılın sonlarına doğru hayatımıza girmiş ama çok büyük bir dönüşüme yol açmış. Şimdi benzer dönüşümleri yaşamaya devam ediyoruz. Elektronik habercilik, elektronik gazetecilik, sosyal medya üzerinden habercilik gibi yeni mecralar, yeni ortamlar oluşuyor. Klasik gazetecilik faaliyetini yürütmek bazı açılardan zorlaşıyor. Yeni mecralara geçmeye çalışan gazetelerimiz var ama bu dönüşümü zorluklarıyla, imkanlarıyla birlikte yaşayacağız. Devletimiz sektörü adalet içerisinde desteklemeye gayret gösteriyor. Yerel medya bir de ulusal medya ile rekabet halinde. Pek çok zorluğun içerisinde bir gayret gösteriyorsunuz. O yüzden belki yeterli belki yetersiz ama devletimiz desteklemeye çalışıyor. Bu ticari de bir iş. Özellikle gazete sahipleri açısından zor bir faaliyet ama bazen bunları dönemsel kabul etmek lazım, geçici olarak kabul etmek lazım. İnşallah Kütahya’mızda da yerel basın bu dinamizmini, bu canlılığını, hareketliliğini kaybetmeden daha da geliştirerek devam eder.” diye konuştu.
“ÇABALARINIZI,
FAALİYETLERİNİZİ
TAKDİR EDİYORUZ”
Gazetecilerin çabalarının taktir edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Vali Toraman, “10 Ocak çalışan gazeteciler için önemli bir gün. Emeklerinin takdir edilmesi gereken bir gün. Biz bunu ifade etmek istedik. Çabalarınızı, faaliyetlerinizi takdir ediyoruz. İşlerinizde başarılar, kolaylıklar diliyoruz. İnşallah bu faaliyetleri yürütürken aynı samimiyeti, aynı iş birliğini ve aynı sıcaklığı bizim tarafımızdan da göreceğini ifade etmek istiyorum. Karşılıklı iyi niyet, samimiyetle, istişare ile birbirimize destek olarak, Kütahya’mızda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, aydınlatılması için faaliyetlerinizi en iyi şekilde sürdürmeniz için elimizden gelen desteği vereceğiz. Çalışan Gazeteciler Gününüz kutlu olsun” şeklinde konuştu.
Kentte görev yapan basın mensuplarını ağırlayan Vali Toraman’a teşekkür ededen Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam da, “Basın bayramı nedeniyle hep beraber bir aradayız. İçinde bulunduğumuz şartlar itibari ile basın bayramından bahsetmek zor. Bunun nedenlerinden biri de yaşadığımız ekonomik sebepler. Ancak şunu vurgulamak gerekiyor ki; bu zor şartlarda ilimizde görev yapan basın mensubu arkadaşlarıma, en iyi şekilde yerine getirdikleri görevler için teşekkür ediyorum. Büyük bir özveri ile çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.
Kahvaltı sonrası günün anısına fotoğraf çekimi yapılırken Kütahya Valiliği tarafından gazetecilere çeşitli hediyeler takdim edildi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir