Yemek borusundaki kemik 3 gün sonra çıkarıldı

1109

Kusma eğilimi şikayeti ile hastaneye başvuran ve yapılan tetkikler sonucunda yabancı cisim takılma teşhisi konulan 60 yaşındaki bayan hastanın boğazındaki kemik, endoskopik işlem ile çıkarıldı.
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Birimine Hastanede görevli Gastroenteroloji Uzmanları Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Coşgun ve Dr. Öğretim Üyesi Sami Evirgen’in birlikte yaptığı 1 buçuk saatlik endoskopi işlemi ile hastanın boğazına takılan kemik, çıkarıldı. Yapılan işlem ile ilgili bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Çoşgun, şunları söyledi: “Kemikli küçükbaş hayvan eti yeme sonrası boğazda takılma hissi gelişen 60 yaşındaki isminin açıklanmasını istemeyen bayan hastamızın 3 gün bu cisim ile durmuş. Bu esnada yemek borusunda sivri ucu ile delinmeye yol açmış. Hasta bize başvurduğunda görüntülerle teşhisini koyduktan sonra hemen üst gis endoskopisi yapıldı ve üst sfinkteri geçer geçmez resimde görülen kemik izlendi. Yabancı cisim forsepsi ile cisim tutularak çıkarıldığında yemek borusunu delmiş olduğu görüldü. Toplamda 1 buçuk saatlik bir işlemden sonra perforasyon alanı endoskopik olarak kapatıldı.”

BÜYÜK ÇAPLI BİR AMELİYATTAN KURTULDU
Hastanın yüksek riskli büyük bir operasyondan kurtulduğunu aktaran Coşgun, şöyle devam etti: “Şu an sıvıları yutmasında sıkıntı yok ve çekilen baryumlu grafisinde perforasyonun tam olarak kapandığı izlendi. Çok kısa bir süre sonra tamamen sağlığına kavuşacağını düşünüyoruz” Yemekleri Tam Çiğnemeli “Halkımız bu konuda bilinçli olmalı ve iyice çiğnemeden ağzındaki gıdayı yutmamalı. Eğer boğazda böyle bir yutma sonrası batma hissi var ise en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını öneriyoruz.”
Dr. Sami Evirgen ise yabancı cisim yutmalarına karşın şunları kaydetti: “Çoğunlukla çocuk yaş grubunda görülen bir durum olmasına rağmen erişkin yaşta görüldüğünde daha ciddi morbidite ve mortaliteye sahiptir. Erişkin olgularda ağıza alınan iğnenin yanlışlıkla yutulması, iyi çiğnenmeden yutulan et içerisinde kalmış hayvan kemiği takılması gibi durumlara ilaveten psikiyatrik hasta popülasyonunda görülen ve mahkumlarda görülen yabancı cisim yutmaları sayılabilir. Yutulan cismin büyüklüğüne göre bir kısmı spontan olarak tahliye edilebilmekle birlikte keskin kenarlılar, piloru geçemeyecek derecede büyük veya uzun olanlar sindirim kanalında takılı kalabilir. Özofagusta impaksiyon; yabancı cisme ait takılma hissi ağrılı yutma ve yutma zorluğu ile hekime başvurabilirken, midedeki takılmalarda epigastik ağrı yapabilir. Keskin kenarlı yabancı cisimler yemek borusunda takıldığında perforasyon dediğimiz yemek borusu delinmesine, fistül dediğimiz yemek borusu ile nefes borusu arasında olmaması gereken bir geçiş yolu açılmasına neden olabilir. Bu durumlarda hastada yutma esnasında yiyecek ve içecekler yemek borusundan soluk borusuna geçerek ciddi sorunlara yol açabilir.”
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir