Koordinasyon kurulu Oluşturulacak

891

Kütahya’da engellilere yönelik çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu olmasının sevindirici bir hadise olduğunu dile getiren Vali Dr. Ömer Toraman, engellilerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik bir koordinasyon kurulu oluşturulacağını açıkladı.
Kütahya Otizm Derneği tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle bir program düzenlendi.
Kütahya’da engellilere yönelik çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu olmasının sevindirici bir hadise olduğunu dile getiren Vali Dr. Ömer Toraman, engellilerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik bir koordinasyon kurulu oluşturulacağını açıkladı. Vali Dr. Ömer Toraman, “Çünkü benzer problemleri yaşayan insanların bir araya gelip tecrübelerini paylaşmaları, birbirlerine destek olmaları, ihtiyaç duyduklarında yerel yönetimlerden, ilgili kurumlardan destek talep etmeleri gibi pek çok güzel hizmete vesile oluyor. Bütün sivil toplum örgütlerini, valilikte bir koordinasyon kurulu çatısı altında her ay bir araya getirmek istiyoruz. Buradaki amacımız, görevlendireceğimiz bir vali yardımcısı başkanlığında, engellilerle ilgili bütün sivil toplum örgütlerini muhatap olabilecekleri, ihtiyaç duydukları kamu kurum ve kuruluşu temsilcileriyle bir araya getirmek olacak. İnşallah bunun ilk örneğini de yakın zamanda hayata geçireceğiz. Bu süreklilik isteyen bir hadise, bir toplantı yapıp kenara bırakılacak bir mesele değil” ifadelerini kullandı.
Vahit Paşa Yazma Eser Kütüphanesinde düzenlenen programa Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler, Kütahya Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, Kütahya Otizm Derneği Başkanı Ali İhsan Yıldırım, bazı daire müdürleri, STK Temsilcileri, engelliler, aileleri ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Uğur Armutçu’nun “Derse Devam” hikâyesi, otizmli milli sporcu Can Demirci, babası İrfan Demirci, antrenörü Duran Arslan ile TRT Engelsiz Spor programı yapımcı ve sunucusu Cem Çınar’ın sunumuyla devam etti.

“ETKİNLİKLER YIL BOYU DEVAM ETMELİ”
Programda Vali Dr. Ömer Toraman da bir konuşma yaptı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle düzenlenen programın önemine değinerek Kütahya Otizm Derneği yönetimini tebrik eden Vali Dr. Ömer Toraman, “Bugünün gayesi farkındalık oluşturmak. Engelli vatandaşlarımızın engelli olmayanlar tarafından farkına varılmasını sağlamak. Onların günlük yaşantıları, eğitimleri, ihtiyaçları konusunda varsa eksiklikleri onların giderilmesi konusunda vesile olması amacıyla bir araya geliyoruz. Bunu yalnızca bugünle ve haftayla sınırlı tutulmayan, yıl boyu pek çok değişik etkinliklerle devam eden faaliyetler olarak değerlendirmek lazım. Yıl içerisinde Kütahya’mızda değişik etkinliklerde bir araya gelmeye devam edeceğiz” dedi.

“ÖNEMLİ BİR ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ YAŞANDI”
Engellilerin hayatın içinde yer almalarına yönelik son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Vali Dr. Ömer Toraman, “Biz arzu ediyoruz ki engelli vatandaşlarımız hayatın her alanında olsun. Sokakta, pazarda, çarşıda, spor ve eğitim alanlarında, engelsiz vatandaşlar neredelerse engelli vatandaşlarımız da orada olsunlar. Özellikle son dönemlerde hükümetlerimiz, hem teşkilatlanma hem de altyapı manasında çok büyük eksiklikler giderdi, çok ciddi kaynaklar ayırdı. Bunları yalnızca yardım olarak ifade etmek doğru da olmaz. Bir zihniyet değişikliğine yol açtı bu değişiklikler. Artık biz engelli vatandaşlarımız sokağa çıktıkça onların ihtiyaçlarını daha iyi görme şansına kavuştuk. Nerelerde zorlanıp, nerelerde sıkıntı yaşadıklarını tecrübe ettik ve bunları gidermeye dönük adımlar atıldı. Yerel yönetimler olsun, kamu kurum ve kuruluşları olsun bu konuda güzel çalışmalar yaptılar. Şüphesiz yeterli değil, eksiklikler vardır. Bu eksiklikleri gidermek için de koordinasyon kurulu toplantıları vesilesiyle Kütahya özelinde elimizden geldiğince gayret göstereceğiz” dedi.

“OLUMSUZLUKLARA DEĞİL OLUMLU HUSUSLARA ODAKLANIN”
Engeli vatandaşlara imkan verildiği takdirde çok önemli başarılar elde ettiğine vurgu yapan Vali Dr. Ömer Toraman, “Ben hep şuna inanıyorum; aslında engelli vatandaşlarımız belki bazı uzuvlarını, melekelerini kullanamıyorlar ama eminim ki bazı yönlerde de çok daha üst seviyede yeteneklere sahipler. Önemli olan eksikler üzerine odaklanmak yerine başarılı olunabilecek alanlara odaklanmak. Bunu yaptığımız zaman göreceğiz ki engelli vatandaşlarımız pek çok alanda engelsiz olarak gördüğümüz vatandaşlarımızdan çok daha yetenekliler ve çok daha güzel işler yapabiliyorlar. Önemli olan onlara fırsat ve imkan verilebilmesi. O yüzden bu dernekleri ben önemsiyorum. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarımızın hepsi büyük bir paydaş, koordinasyon konusunda birlikte çalışması gereken kuruluşlar. İnşallah hep birlikte, el ele vererek, istişare içerisinde Kütahya’daki engelli vatandaşlarımızın daha mutlu olmaları, ihtiyaçlarını daha doğru şekilde karşılaması için gayret göstereceğiz” diye konuştu.
Gecede Kütahya Otizm Derneği tarafından, derneğe ve otizmli bireylere destek verenlere teşekkür paketi verilirken TRT Engelsiz Spor programı yapımcı ve sunucusu Cem Çınar’a “Yılın Programı” ödülü ve plaketi takdim edildi. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir