73 yaşında çalışmaya devam ediyor

1065

Kütahya’da uzun yıllar seyyar tezgahında leblebicilik yaptıktan sonra küçük bir işyeri açan 73 yaşındaki Hamza Barlak, ilerlemiş yaşına rağmen çalışmaya devam ediyor.
Kentin tarihi çarşılarından Saman Pazarındaki yaklaşık 5 metrekarelik işyerinde leblebicilik mesleğini sürdüren Barlak, yaşadıklarını anlattı.
Saman Pazarında leblebi satan Hamza Baltık ilk leblebi satmaya başladığını, leblebinin sadece iki çeşit olduğunu şuanda leblebilerinin çeşitlendiğini söyledi. Barlak , “Kütahya Tavşanlı ilçesi zaten leblebileriyle ünlü bir ilçe, ancak merkez de eskiden beri bu işle uğraşan çok az sayıda insan var. Ben şuanda 73 yaşındayım ve 24 yıldır bu işle uğraşıyorum. 94 yıllarında leblebi iki çeşit olurdu o zamanlar sadece leblebi ve şeker vardı. Yeni nesil ile birlikte leblebi de çeşitlenmeye başladı. Bende kendi imkanlarımla biraz çeşitlilik kattım ama ben hala o eski yıllarda sattığım leblebinin lezzetini korunması taraftarıyım.” dedi.
Leblebinin hammaddesi olan nohuttun Isparta’dan geldiğini ifade eden Hamza Baltık, öğleden sonra nohuttu kavurup kokusuyla müşteri çekmeye çalıştıklarını, ancak bu şekilde müşteri kazanabildiklerini söyledi.

“ARTIK ÇIRAK YETİŞMİYOR “
Bu iş için çırak yetişmediğini dile getiren Barlak, “Leblebicilik adına çok fazla yeni çırak yetişmemekte artık. Ağır şekliyle zaten makineli. Makineli sisteme geçildi şu anda. Dolayısıyla çok fazla el işçiliği de kalmıyor. Zamanında çok iyiydi bu iş el arabasıyla sattığım yıllarda insanlar leblebi almak için kuyruğa girerdi insanlar önemsemiyor artık” diye konuştu.

“MİDE RAHATSIZLIĞI OLANLAR RAĞBET GÖSTERİYOR”
Son dönemde birçok hastalık ortaya çıkmaya başladı. Bunun nedeni ise insanların doğal ürünler yerine birçok katkı maddesi olan yiyecekler tüketmesi olduğuna dikkat çeken Barlak , “Şu sıralar mide rahatsızlığından şikâyetçi olan müşterilerim leblebinin faydası olduğunu söyleyerek leblebi alıyor. Bu da bizim için iyi bir durum. Ekonomik krizden dolayı bizim gibi küçük işletmeler batma noktasına geldi. Devamlı müşterilerimiz sayesinde tutunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir