Olçar, ‘Başarı Hikayesi’ni anlattı

1088

Kütahya’da faaliyet gösteren Yeni Bir Hayat Yeni Bir Nefes Derneği tarafından düzenlenen “Başarı Hikayeleri” programının bu ayki konuğu Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Nida Olçar oldu.

“BAYRAĞI TESLİM ALALI TAM 8 YIL OLDU”
İl Milli Eğitim Müdürlüğünde düzenlenen programda konuşan Olçar, başarının tesadüf olmadığını belirterek, başarının sırrının azimli olmak ve çok çalışmak olduğunu belirtti.
Babası Sıtkı Usta’dan da söz eden Olçar, şöyle konuştu: “Elbette Usta Olmak Babadan Oğula yada babadan kıza geçen bir kavram değil. Önce çıraklık, sonra kalfalık yollarında uzun süre yürümek gerekir. “Kellerden Bakırcı, Körlerden Demirci, Delilerden Çinici Olur” diyen Sıtkı Ustanın Atölyesinde geleneksel çini hamurundan değişik esprilerle biblo ve form yapma geleneğini sürdüren delileriz. Örneğin çiniden lazımlıklar üretiyoruz ama sosyete bunları saksı olarak kullanıyor. Zenginlerin fakirlere para, altın, yiyecek sunduğu Keşkül-ü Fukara Kaplarını Çiniye uyarlıyoruz. Sıtkı Usta’nın çizgisini bozmadan bayrağını zirvede tutmak benim için büyük bir sorumluluk bende nasıl bir adım daha ileriye taşıyabilirim diye gayret gösterdim. İnanarak yaptığım işlerden pes etmemeyi babamdan öğrendim. Bayrağı teslim alalı tam 8 yıl oldu. İlk 2 yıl çok büyük zorluklar yaşadım. Önce herkes benden babam gibi olmamı bekledi. Atölyede çalışanlar dünkü çocuk elimizde büyüdü ya yapamazsa dediler. Sonra sanat çevresi acaba bu işi yürütebilecek mi diyerek temkinli yaklaştı. Kütahya’da 6 ay içinde bu işi batırır diye iddiaya girenler oldu. Katıldığım birçok toplantıda gölgede kaldım. İnsanlar beni başkaları ile tanıştırırken sadece Sıtkı Usta’nın kızı diye tanıştırıyordu. Ben başlarda çekinerek de olsa söze girip kendimi yavaş yavaş tanıtmaya başladım. Sözlerim lütfen yanlış anlaşılmasın Ben Sıtkı Ustanın Kızı olmaktan büyük onur ve gurur duyuyorum ama Sıtkı Olçar’ın kızı Nida olarak tanıtılmayı verdiğim mücadele içinde hak görüyordum. Bir gün düşündüm Babama Nida Olçar’ın babası Sıtkı Usta desinler. İşte o zaman ben hedeflediğim yere gelmiş olacaktım. Büyük bir azimle kolları sıvadım.”

“TORPİLSİZ BAKANLIK SANATÇISI OLDUM”
Evet gelelim 2 yıldan sonra olanlara. Artık Sıtkı Usta’nın kızı demiyorlardı. Bu sefer de birden çok yalnız ve büyümüş hissettim. Kendi kararlarımı almak hem hoşuma gidiyor hem ürkütüyordu beni. Arkamdaki dağ gibi babam yoktu. Kültür Bakanlığının sınavlarına girdim altını çizmek istiyorum torpilsiz, ya kazanamazsam korkusuyla kimseye kendimi tanıtmadım.6 ya 5 kurul oyu ile Kültür Bakanlığı Sanatçısı oldum. Sonrasında birçok kişisel sergim oldu. THY ve Anadolu Jet Atölyemde çekimler gerçekleştirdi. Yönetim eserleri ve resimleri çok beğenince tanıtım filminde oynatmayı teklif etti. “Kütahya Şimdi ne Güzeldir, Hadi Uç Gel” reklamı İstanbul Havaalanı ile birlikte tüm internetteki haber sitelerinde yayınlandı.

“HERKES BAŞARI HİKAYESİNİ KENDİSİ YAZAR”
Daha sonra ülkemizde çok önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı Dünya Liderlerini G20 Zirvesinde Antalya’da ağırladı. Ben yaklaşık 2 bin 700 Dünya basınının görev aldığı Cumhurbaşkanlığı Kültür Alanına konuk Sanatçı olarak katıldım. Japonya, İtalya, İngiltere ve Çin Devlet televizyonları ile yaklaşık 11 canlı yayına katıldım. Ertesi gün ulusal gazeteleri bir açtım 103 gazete ve dergide benim dünya liderlerine gerçekleştirdiğim canlı performansım ve eserlerim yayınlanmış. G 20 Zirvesine Kütahya Çinisi sanatı damgasını vurmuştu. Babam görseydi gurur duyardı dedim içimden. Ardından Katar’a Türk Kültür Yılı Etkinliklerine Türkiye’yi temsilen davet edildim. Serginin 2. günü benim tüm eserlerim satıldı. Katar’da tanıştığım Türk aile ile orada bir mağaza açmaya karar verdik. Rahmetli babamdan 8 yıl önce bir atölye ve 2 mağaza teslim almıştım. Şimdi Newyork, Katar, Afyon, Eskişehir, İstanbul Sadber hanım Müzesi, Kapalıçarşı, Koç Müzesi, Kapadokya başta olmak üzere Sıtkı Mağazalarının sayısını 22’ye taşıdım. Hedeflerimi yüksek tuttum. Ne kadar olumsuzluk yaşarsam yaşayayım memleketim Kütahya’dan vazgeçmedim. Herkes başarı hikayesini kendisi yazar. Yaşadığımız hiçbir şey tevafuk değildir.

“HEDEFLERİNİZİ YÜKSEK TUTUN”
Kıymetli gençler hedeflerinizi yüksek tutun, küçük düşünmeyin ve asla pes etmeyin. Öncelikle iyi ve ahlaklı bir insan olarak hayata adım atın. Kendi hedefleriniz dışında başkalarının hayatına nasıl katkı sağlayıp dokunabilirim diye düşünün. Devamlı yeni şeyler öğrenerek Kendinizi geliştirin. 2.bir dil öğrenmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Dünya da olan biten her şeyden haberiniz olsun. Sağduyulu ve anlayışla hayatınızı yaşayın. Burada bugün çok özel arkadaşlarımız var onlar çok sevdikleri Sıtkı ustalarına ahde vefa göstererek engelleri aşarak buraya geldiler, zaman zaman birlikte ortak programlar düzenliyoruz. Sergiler yapıp, sinema günleri tertipliyoruz. Gözleri görmediği halde Sıtkı Usta Çini Müzesini ziyaret eden gönül dostlarımızda buradalar onlara da özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Ne zaman danışmak öğrenmek istediğiniz bir konu olursa bir ablanız olarak bana kolaylıkla ulaşabilirsiniz.”
Programda ayrıca vefatının 8.yıl dönümü dolayısıyla Unesco tarafından verilen Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü sahibi Sıtkı Olçar slaytlarla anıldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir