Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni, Kütahya’da

866

Ankara’dan yola çıktıktan sonra Eskişehir’deki programa katılan Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni Kütahya’ya geldi.
Kütahya Tren Garı’nda düzenlenen karşılama törenine Vali Ahmet Hamdi Nayir ile kent protokolü katıldı.
Karşılama töreninde halk oyunları ekibi gösteri sundu.
Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Seymenoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanlığının son zamanlarda kooperatifçilikte yeni uygulamaları harekete geçirebilmek adına bir uzmanlaşma çalışmalarına başladığını bildirdi.
Sosyal kooperatifler, eğitim ve tanıtım treni projesiyle Ankara Kalkınma Ajansının önemli destekleriyle treni hazırladıklarını dile getiren Seymenoğlu, şunları söyledi: “Ziyaret edeceğimiz Ankara dahil 11 ilde etkinliğimiz olacak. Bu etkinlikten amacımız, dünyada son zamanlarda trend olan sosyal sorunlara çözüm amaçlı alternatif olarak sunulan kooperatif modelini almak. Bununla neyi kast ediyoruz, özellikle dezavantajlı grupların sosyalleşmesi hem ekonomiye kazandırılması hem istihdam edilmesi hem de insanların tek başlarına yapamayıp bir araya geldiklerinde becerebilecekleri bir takım şeyler var. Bunlara kısaca örnek vermem gerekirse, mesela yaşlılarımız var. Bu yaşlılarımızın bakım hizmetleri ya devlet kurumlarında ya da özel kuruluşlarda sağlıyoruz. Ama dünyada son zamanlarda gelişen trend ile bu bakım hizmetlerini insanlar yaşlıların aileleri bir araya gelip kooperatif kuruyorlar ve bu kooperatif çatısı altında yaşlılara bakım hizmeti sunuyorlar, bu bir sosyal hizmettir. Bunu devletimizde sunuyor ancak devletimizin yükünü sırtından almamız lazım. O kadar devletimiz sosyal hizmet veriyor ki, verdikçe beklenti daha çok artıyor. Tabiri caizse biz toplumumuza şunu öğretmek istiyoruz. Biz artık devletin sırtında yük olmaktan çıkmak istiyoruz. Bir takım sosyal hizmetleri kooperatifler eliyle vatandaşlarımızın kendisi yapmasını sağlayacağız.”
Projenin amacının, insanların tek başına yapamadığı işleri bir araya gelerek birlikte yapmalarını sağlamak olduğunu da ifade eden Seymenoğlu, “Bunun ticari modeli de kooperatif. Çünkü vakıflar ve derneklerimiz ticari faaliyet yapamazlar. Kooperatifler aynı zamanda birer ticari şirkettir. Bu konuda da tanımlanmıştır. Sosyal kooperatifi tanıtmak amacıyla Ankara’dan 1 Ekimde yola çıktık, 2 Ekimde Eskişehir’deydik, bugün Kütahya’dayız. Bunun ardından Balıkesir’e, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta, Afyon ve Konya’da son bulacak. 11 ili gezmiş olacağız bu şekilde. Etkinliklerimiz arasında ilköğretim çağında ki öğrencilere eğitimler vereceğiz bu eğitim kodlama eğitimi olacak, üniversitelerimizde hekaton olacak. “Fikir geliştirme “yarışması. Bu yarışmalardan sonra ödüllerimiz de olacak. Üniversitelerimizde söyleyişiler olacak. Bunun amacı öğrencilerimizin fikirler geliştirmesi biz onlara kooperatifçiliği anlatacağız ve onların da ilerde birer kooperatifçi olmaları için önlerine birer seçenek sunacağız” diye konuştu.
Buradaki töreninden ardından Zafer Kalkınma Ajansında, Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında Sosyal Kooperatifler bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni personeli, proje kapsamında, öğrencilerle bir araya gelerek kooperatifçiliği anlattı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir