HEM’de 66 bin 983 kursiyer eğitim aldı

897

Vali Ahmet Hamdi Nayir, “2017-2018 eğitim öğretim döneminde açılan 3 bin 134 kursta 66 bin 983 kursiyer eğitim aldı” dedi.
İl Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyonu Toplantısı Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, STK Temsilcileri ile ilgili daire müdürleri katıldı.
2017-2018 eğitim öğretim döneminde açılan 3 bin 134 kursa 66 bin 983 kursiyerin katıldığını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Örgün eğitimde 92 bin öğrencimiz var. 66 bin 983 kişi de buradan kurs alarak geçmiş. En geniş manada yapılan çalışmalardan bir tanesi Hayat Boyu Öğrenme çatısı altında yapmış olduğumuz kurs faaliyetleri. Biliyorum ve görüyorum ki yerel yönetimlerimiz kendi imkânlarından, yerlerinden bu çalışmalardan istifade ettiriyorlar. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız kendi yerlerini, salonlarını bu çalışmalara açıyorlar. Üniversitemiz bu çalışmalarda verebileceği desteği vermeye hazır” dedi.
“BU ÇALIŞMALAR
UNESCO SÜRECİNİN
BİR PARÇASI OLACAK”
Kütahya’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katıldığını hatırlatan Vali Ahmet Hamdi Nayir, Hayat Boyu Öğrenme programlarının UNESCO sürecinde sağlayacağı katkılara dikkat çekti. Zanaat ve Halk Sanatları dalında UNESCO’ya kabul edilen Kütahya’nın yalnızca çiniyi değil diğer sanat dallarını da değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Biz UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda “Zanaat ve Halk Sanatları” dalında yer bulmuş bir iliz. Dolayısıyla buradaki çalışmalarımızın bir katkısı olacağını düşünüyoruz. UNESCO’ya vermiş olduğumuz sözlerin yerine getirilmesinde mesafe alacağımıza inanıyoruz. Biz orada çiniyi başat rolü olarak koyduk, Halk Eğitimi Merkezi, Hayat Boyu Öğrenme çalışmaları içerisinde çini de var ama çinin dışında onlarca farklı alan da var. Giyim kuşamdan yemek sanatımıza, müziğimizden halk oyunlarımıza kadar her şeyi bu amaçla değerlendirmemiz mümkün. Dolayısıyla bizler bu girişte göstermiş olduğumuz birlik ve beraberliği süreçte de göstermemiz lazım. Yine Belediyemizin başvuru sahibi olduğu UNESCO sürecinde merkezi ve yerel yönetimler, üniversite, Sivil toplum kuruluşları iş birliği içerisinde yapacağımız çalışmaların hepsini dosyalayıp bu süreç içerisinde ilimizin Zanaat ve Halk Sanatları dalındaki çalışmalarının nereye ulaştığını göstermesi açısından önemli. Buraya girmek kadar burada kalmak önemli, buranın hakkını vermek önemli. Ben inanıyorum ki buradaki çalışmalar da UNESCO sürecinin de bir parçası olacak. Dolayısıyla biz bu çalışmanın bu yönünü de hatırlatarak inşallah daha başarılı bir sanat, kültür ve tarih şehri olan ilimizde bu tür çalışmaları daha yaygın hale getireceğiz. Sosyal amaçlı projelerin elbette büyük kıymeti var. Uyuşturucudan uzak tutmak, dışarıdan gelmiş yabancıların burada eğitim alıp uyumunu sağlamak gibi veya bir işitme engellilerimiz için onlara ait haberleşmeyi sağlayacak eğitimler elbette ki çok kıymetli ama bu süreç içerisindeki ilimizin tarih ve kültürünü, sanatını yansıtacak el sanatları yönündeki çalışma da çok kıymetli. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Toplantıda, Milli Eğitim Şube Müdürü Zeki Atik 1 Eylül 2017 – 01 Eylül 2018 tarihleri arasında il genelinde açılan kurslar hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.
Kurumlarda açılan Mesleki ve Teknik, Sosyal, Kültürel, Sportif, Okuma Yazma kurslarının iki bölümden oluştuğu ifade edilen sunumda 1 Eylül 2017- 1 Eylül 2018 tarihleri arasında il genelinde toplam 3 bin 134 kurs açıldığı, 66 bin 893 kursiyerden 39 bin 641’inin belge almaya hak kazandığı belirtildi.
Sunumda, 2017-2018 yılları arasında il genelinde açılan mesleki ve teknik kurs sayısı bin 113, kursiyer sayısı 26 bin 718, belge alan kursiyer sayısı ise 17 bin 623. İl genelinde açılan sosyal kültürel kurs sayısı 2 bin 21, kursiyer sayısı 40 bin 265, belge alan kursiyer sayısı 22 bin 18. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Kurs sayısı 119, kursiyer sayısı 4 bin 593, belge alan kursiyer sayısı ise 4 bin 14. Engelli vatandaşlara yönelik açılan kurs sayısı 47, kursiyer sayısı 259, belge alan kursiyer sayısı 138. Mültecilere yönelik açılan kurs sayısı 48, kursiyer sayısı 816, belge alan kursiyer sayısı ise 362. İŞKUR iş birliğinde açılan kurs sayısı 54, kursiyer sayısı bin 320, belge alan kursiyer sayısı bin 44. İl genelinde gençlik spor il müdürlüğü işbirliğinde açılan kurs sayısı 142, kursiyer sayısı 2 bin 985, belge alan kursiyer sayısı 633. Olgunlaşma Enstitüsünce açılan beceri kurs sayısı 7, kursiyer sayısı 109, belge alan kursiyer sayısı 64. 1 Eylül 2017 – 01 Eylül 2018 tarihleri arasında il genelinde açılan okuma yazma kursu sayısı 243, kursiyer sayısı 2 bin 4, belge alan kursiyer sayısı ise bin 68. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele yönelik açılan Türk İşaret Dili Kursu sayısı 36, kursiyer sayısı bin 108, belge alan kursiyer sayısı 501 olduğu bilgilerine yer verildi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir