Mısırda Hasat Bayramı

1054

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafında, “Havza Bazlı Silajlık Mısır Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Merkez İlçe Dedik Köyünde silajlık mısır hasat bayramı düzenlendi.
Tamamının hibe olarak çiftçilere ulaştırılan silaj mısır tohumları ile ekim yaptıklarını ifade eden Dedik Köyü muhtarı Hüseyin Yeniadam, “Dekardan yaklaşık 7,5 – 8 ton silajlık mısır elde ettik. Köyümüze 1000 ton silajlık mısırın temini gerçekleşmiş olacak. Köyümüzde süt hayvancılığı yapmaktayız. Yem maliyetlerimizin düşmesi bizler için sevindirici olmuştur. Projede emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Genel bütçe kaynakları ile Kütahya’da diğer illerde uygulanmayan bazı destekleme modelleri uyguluyoruz diyen İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş “İlimize daha fazla nasıl katkı sağlayabiliriz bunun çabası ve gayreti içindeyiz. İl Özel İdare projeleri dışında, Bakanlığımızın sene sonu artan bütçesinden faydalanarak 500 BİN TL ek kaynakla nohut, silajlık ve dane mısır olmak üzere üç proje hazırladık. İlimize iklimimize uygun, hastalıklara dayanıklı çeşitler tespit edilerek satın alınan tohumlar ücretsiz olarak çiftçilerimize temin ettik. Bunu yaparken önceliğimiz hangi yörede, köyde bu işe sahiplenilir, hangi köy buna topluca alan ve imkân sağlarsa o köylere öncelik vererek tohum teminini gerçekleştirdik. Parça parça ekim yerine toplu ekime yöneldik” dedi.
İl Müdürü Gümüş; “İl Genelimizde toplam 3390 dekar alanda olmak üzere Altıntaş 60 dekar Aslanapa 60 dekar, Çavdarhisar 120 dekar, Domaniç 60 dekar, Dumlupınar 60 dekar, Emet 300 dekar, Gediz 600 dekar, Hisarcık 360 dekar, Merkez 660 dekar, Pazarlar 60 dekar, Simav 330 dekar, Şaphane 120 dekar ve Tavşanlı İlçemizde 600 dekar alanda silajlık mısır tohumlarını ücretsiz olarak çiftçilere ulaştırdıklarını belirterek, üretmek için talep ve istek varsa kapımız her zaman açık, imkânlar dâhilinde her türlü desteği vermeye hazırız” diyerek, bu projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese ve çiftçilere teşekkür etti.
Bu proje ile Kütahya’da havza bazlı üretim modelinin önemini göstermek, bir yılda iki ürün alarak birim alandan maksimum gelir elde etmek, sulu tarımdan elde edilen verim artışının tarımsal yayımını sağlamak, bölge ekolojisine uygun tarım deseninin ortaya konması, münavebeli tarım kültürünün geliştirilmesi ve özellikle hayvancılık için en büyük girdi olan yem maliyetini düşürerek hayvancılığının gelişmesine katkıda bulunma hedefleniyor.
Gerçekleştirilen silajlık mısır hasadına İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, TKDK Kütahya Koordinatörü Ahmet Yazar, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kurt, Tarım Kredi Kooperatifleri Kütahya Bölge Müdürü Özkan İnci, Kütahya Ziraat Odası Başkan Vekili Mehmet Emin Başyiğit Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar, Tavşanlı Süt Birliği Başkanı Kudret Sarı Tavşanlı İlçe Müdürü Ahmet Temel, teknik personel ve çiftçiler katıldı.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir