Domaniç çiftçisi nohuda yöneldi

1075

İlçe Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özoğul: “İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün destekleriyle bazı çiftçilerimize azkan nohut tohumu hibe edildi. Bu destekler ve geçen yıl ki nohut fiyatları da çiftçimizi teşvik etti. Arpa, buğday ekimine göre nohudun daha fazla getirisi oluyor”
Kütahya’nın Domaniç ilçesinde, devletin verdiği tohum desteğiyle yaklaşık bin 500 dönüm araziye nohut ekildiği bildirildi.
Domaniç Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özoğul, gazetecilere yaptığı açıklamada, son yıllarda arpa ve buğday fiyatının düşmesi nedeniyle çiftçilerin nohuda yöneldiğini söyledi.
Özoğul, arpanın kilosu 80 kuruş iken nohudun kilogram fiyatının 7 liraya kadar çıktığını belirterek, “Gelişen teknoloji ve ekipmanlarımız sayesinde daha az masraf ile çiftçilerimiz daha çok para kazanıyor.” dedi.
Geçen yıl 500 dönüm olan nohut ekim alanını, bu yıl bin 500 dönüme çıkardıklarına işaret eden Özoğul, şunları kaydetti:
“İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün destekleriyle bazı çiftçilerimize azkan nohut tohumu hibe edildi. Bu destekler ve geçen yıl ki nohut fiyatları da çiftçimizi teşvik etti. Arpa, buğday ekimine göre nohudun daha fazla getirisi oluyor. Önümüzdeki yıllarda toplu ekime daha fazla önem vereceğiz. Bu tempo ile devam ettiğimiz takdirde Domaniç’imizin nohudu bir marka haline gelecek. Çünkü ilçemizde organik şartlarda yetişen nohutumuzun tadının çok lezzetli olduğu söyleniyor.”
Nohut ekim alanlarının da önceki yıllara göre arttığını dile getiren Özoğul, önümüzdeki yıllarda paketleyerek satış yapmayı planladıklarını aktardı.
Üreticilerden Muttalip Türk de geçen yıl ilk kez nohut ekerek iyi kazanç sağladığını dile getirdi.
Bu yıl 20 yıldır kullanılmayan tarlaya nohut ektiklerini anlatan Türk, “Kullanılmayan alan olduğu için bana ‘Burada nohut yapamazsın domuz girer, ayı girer’ dediler. İyi ki ekmişim ve güzel etmişim. Domuz da gelmedi, ayı da gelmedi. Verim de oldu.” ifadelerini kullandı.AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir