Yağmur yağınca buğday tarlada kaldı

1343

Günlerdir aralıklarla devam eden yağmur Kütahya’da hasat vakti gelen buğdayın hasadının yapılamamasına neden oluyor.
Geniş tarım arazilerinin bulunduğu Aslanapa ilçesinde biçerdöverler yağıştan dolayı çamur olan tarlalarda hasat gerçekleştiremezken, buğdayın rekoltesinde düşüş bekleniyor.
Aslanapa Ziraat Odası Başkanı Kahraman Zeybek, yaptığı açıklamada, ilkbahar yağışlarının olmamasından dolayı hububatın yeteri kadar gelişmediğini söyledi.
Son günlerde yaşanan yağmur yağışının ise hasat zamanı gelen ürünlerde çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olduğunu belirten Zeybek, şöyle konuştu:
“Aslanapa ilçemiz hububat alanında oldukça önemli bir merkez. Kütahya hububatının büyük bir kısmı ilçemizden karşılanmakta. Ancak bu yıl yaşanan yağışlar bu durumu olumsuz etkilemekte. Yaz yağmurlarının son günlerde fazla olması sebebi ile hububatlarda mantar hastalığı ortaya çıktı. Bundan dolayı rekoltede düşüş bekliyoruz. Bunlarla birlikte ilçemizin farklı bölgelerinde dolu, sel gibi doğal afetler nedeni ile de çiftçilerimizin ürünleri zarar görmüş ve çiftçilerimiz mağdur duruma düşmüşlerdir. Geç gelen yağışların hasat sezonu boyunca halen devam etmesi sebebi ile hasat sezonu da sağlıklı bir şekilde tamamlanamadı. Birçok üreticimiz yağış sebebi ile hasada ara vermek zorunda kaldı.”
Hasadın ertelenmesinden dolayı çiftçilerin mağdur olduğunu da kaydeden Zeybek, bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla yapılan girişimler sonucunda çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve banka borçlarının ertelendiği de sözlerine ekledi.
İlçeye bağlı Bezirgan köyünde çiftçilik yapan Mehmet Balcı ise, “Yağışlar bu yıl çok fazla oluyor. Ekinimizi tarladan kaldıramadık. Tarlalar çamur olduğu için biçerdöverler tarlaya giremiyor. Ürün hep çürüdü. Bu yıl işimiz çok zor.” diye konuştu.
Çiftçi Mehmet Öz de aşırı yağışlardan dolayı hasat yapamadıklarını, buğdayın tarlada kaldığını ifade etti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir