Sofça’da “Geleneksel Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede’yi anma etkinliği”

1083

Kütahya Valiliği, Kütahya İl Özel İdaresi, Dumlupınar Üniversitesi, katkılarıyla düzenlenen Geleneksel Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede’yi Anma Etkinliği Kütahya merkeze bağlı Sofça köyünde gerçekleştirildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte sırasıyla Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede Kültür Derneği Başkanı Ahmet Özcan, Alevi Dedeleri Ali Rıza Garkın ile Oktay Garkın, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ile MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş birer konuşma yaparak birlik ve beraberlik mesajı verdiler.
Anadolu coğrafyasını birleştiren en büyük etkenin Ehl-i Beyt sevgisi olduğun vurgulayan İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, “İslam coğrafyasında kör ideolojiler, rant üreten dar ideolojiler ve kısır çekişmeleri bir tarafa bırakırsak üzerine en çok anlaşılan bir konu vardır: Ehl-i Beyt sevgisi. Bunun üzerine bu coğrafyada birbirimizi birleştiren en büyük maya, en büyük etken Ehl-i Beyt sevgisidir” dedi.
“SOFÇA’YA SAHİP
ÇIKMAYA
DEVAM EDECEĞİZ”
3 yılda gelinen noktayı değerlendiren, Sofça köyünü ulusal ve uluslar arası bir merkez yapma arzusunda olduklarını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, “Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Efendi türbesinin önünde insan onuruna yakışmayan kötü bir yapı vardı, önce o yapıyı kaldırdık türbeyi açığa çıkardık, çok güzel bir bina yaptık. Bu sene de türbe ile cemevi arasındaki alanı birleştiren güzel bir yol yaptık. Burası için hedeflerimiz daha farklı, inşallah daha ileriye taşıyacağız. Hacı Bektaş-ı Veli hazretleri, ‘En büyük keramet çalışmaktır’ diyor. Bizler ilimizin bütün köylerinde olduğu gibi burada da çalışıyoruz. Burayı hem ulusal hem de uluslararası bir merkez haline getirme yönünde büyük gayretlerimizi var. Kütahya Valiliği, İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi Başkanlığı olarak buraya sahip çıktık, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
“ONUN GİBİLER
SAYESİNDE BİR VE
BERABERİZ”
Son olarak Vali Ahmet Hamdi Nayir bir konuşma yaptı. “Bizler bu coğrafyada bin yıldır yaşıyorsak şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakarlıkları ile yaşıyoruz” diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İnanıyor ve biliyoruz ki bu şehitlik ve gazilik ruhunu veren, o kültürü yaşatan da Pir Ahmet Efendi gibi Hoca Ahmet Yesevi’nin, Hacı Bektaş-ı Veli’nin, Yunus Emre’nin, Şeyh Edebali’nin, Mevlana’nın talebelerinin verdiği ruhtur. O ruh olmasa biz bugün burada, bu özgür ortam içerisinde, bir arada bulunma şansını bile yakalayamayacaktık. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Huzurunda bulunduğumuz Pir Ahmet Efendi hazretleri ve onun gibiler sayesinde bu topraklarda hür ve özgür, bir ve beraberiz, Allah hepsine rahmet eylesin” şeklinde konuştu.
“KÜTAHYAMIZIN GURURU”
Anadolu’nun mayasında dört temel unsur olduğuna dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bir tanesi gazilerimiz; Gaziyan-ı Rum diye bildik onları, gaza eden, bu toprakların yolunu bize açan. Bir diğeri ahilerimiz; sanatlarıyla, meslekleriyle bizim bu topraklarda tutunmamızı sağlayan, Ahiyan-ı Rum vardı. Bir diğeri bacılarımız vardı burada gördüğümüz kadınlar gibi onlara destek veren, himmet veren, onların gayretini artıran Bacıyan-ı Rum vardı. Hepsini hizaya getiren, hepsine derdini, yüreğini açan Abdalan-ı Rum vardı, Hacı Bektaş-ı Veli gibi bu topraklar üzerinde bunların hepsinin ruhunu şekillendiren bir büyükler silsilesi vardı. O zincirin bir halkası burada, o tespih tanelerinden bir tanesi bizde. Sofça köyümüzün misafir ettiği, Kütahyamızın da gurur duyduğu Pir Ahmet Efendi bizim burada misafirimiz, daha doğrusu biz bugün Pir Ahmet Efendi’nin misafiriyiz” dedi.
“SOFÇA’YA HİZMET
KÜLTÜRÜME HİZMETTİR”
Sofça’nın tanıtılması için çalışmaların artarak devam edeceğini ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bu törenlerle biz ilimizin, ülkemizin sahip olduğu kıymetleri anlatabilmeliyiz. Onların sahip olduğu değerleri yaşatabilmemiz lazım. Ahlak, fazilet, güzellik, birlik ve beraberlik adına bize neler öğretmişlerse onları hayatımıza uygulayıp, deyim yerindeyse onların kemiklerini sızlatmamamız lazım. Birlik ve beraberlikten ayrılmayacak, onların göstermiş olduğu çizgiyi devam ettirecek bir nesil yetiştirmemiz lazım. Kütahya olarak bu bizim şansımız. Buraya hizmeti kendime hizmet olarak gördüm, kültürüme hizmet olarak gördüm. Buraya koyduğumuz her taş kendime ve kültürüme hizmettir diye düşündüm, o gayeyle yaptım. Varsa yeni ihtiyaçlar onları da yapıp yolumuza devam etmek isteyeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Munzur Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Kökel, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Medine Sivri Alevi- Bektaşi inancı ve Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede hakkında bilgiler verdi.
Konserlerle renklendirilen Geleneksel Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede’yi Anma Etkinliği, semah gösterisi ve ikramla sona erdi.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir