‘Bir Usta Bin Usta’ çini sergisi Kütahya’da açıldı

1310

Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik danışmanlığını yaptığı ve Anadolu Sigorta tarafından hayata geçirilen ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi kapsamında Kütahya’da açılan çinicilik kursunda yapılan ürünlerden oluşan sergi düzenlenen törenle açıldı.
Anadolu Sigorta’nın kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği “Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi Kütahya çiniciliği kursu, Kütahya Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle tamamlandı.

“KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ TÜM ZENGİNLİKLERİN ÖNÜNDE”
Vali Ahmet Hamdi Nayir, buradaki törende yaptığı konuşmada, milletleri farklı ve üstün kılan özellikleri ve zenginliklerinin olduğunu, bu zenginliklerinin en önemlisinin kültür zenginliği olduğunu söyledi.

“UNESCO’DA EN öNEMLİ ROLÜ ÇİNİ ÜSTLENİYOR”
Kadim bir şehir olan Kütahya’nın oldukça zengin bir kültüre sahip olduğunu dile getiren Vali Nayir, şöyle konuştu: “Kütahya’mız, tarihte kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir memleket olarak birçok milletin medeniyeti olan bir kültüre ve sanata sahip bir il. Bu bizim en büyük zenginliğimiz. Bu zenginliği yaşatmanın yolu usta- çırak ilişkisinden, bir ustadan bin ustaya ulaşacak yeni yapıların oluşmasına bağlı. Bugün burada güzel bir iş birliğini görüyoruz. İki kıymetli bakanlığımızın Anadolu Sigortayla yapmış olduğu iş birliği ile 25 tane başlayan kursiyerimizden 23’ü başarıyla kursu tamamladılar. Bu kursiyerlerimiz yeni sanatçılarımızı zanaatkarlarımızı ortaya çıkaracak bir süreci tamamlamış da bulunuyor. Biz Kütahya olarak bu zenginliğimizin dünya ölçüsünde dile getirmek için yeni bir çalışmanın eşiğindeyiz. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’ndayız. Başat rolü çini sanatımız götürüyor. Diğer bütün sanatlarımız halk sanatımız, zanaatlarımız da ona destek verecek. Böylelikle ilimizi anlatacak bir faaliyet olacak. Bu işin içerisinde bize güç veren en önemli unsurumuz, çini sanatımız olacak.
Çini sanatının uzun yıllardır Kütahya halkı tarafından devam ettirildiğini de ifade eden Vali Nayir, “Çinimiz, özelliğini kaybetmeden günümüze gelmiş ve Kütahyalının da övünç kaynağı olmuştur. İnşallah bu kurslar sayesinde de geleceğe asıl formatını kaybetmeden, tasarımlarını geliştirerek daha iyi bir düzeye ulaşmış olacak.” diye konuştu.

“23 KURSİYER BAŞARIYLA TAMAMLADI”
Anadolu Sigorta tarafından 54 bin TL bütçe ayrılan, kursta 23 kursiyerin sertifika almaya hak kazandığını belirten Kütahya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Davut Ezen, “15. yüzyıldan itibaren süregelen saray sanatı diye bilinen çini sanatı hakkında bu kursumuzda tarihi bilgiler de dahil olmak üzere motif, desen, tahrir, desen renklendirme, boyama, desen yenileme, sırça çekme, sırlı pişirim, fırınlama konularında eğitim verilmiştir. Bu kurstaki en önemli amacımız çini sanatının özüne bağlı, doğru motifleri, doğru renklendirme teknikleriyle sanatın doğru icra eden bilinçli ustalar yetiştirilmesi ve çini sanatının varlığının devam ettirilmesidir” dedi.

“40 FARKLI İLDE 40 FARKLI KURS AÇTIK”
Bir Usta Bin Usta projesinin tüm Türkiye’yi kapsayan bir sosyal sorumluluk projesi olduğundan söz eden Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim Yönetmeni Elif Banu Kocaoğlu, “Anadolu Sigorta kuruluşunun 85. yılında tüm ülkemizi kapsayan bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye’nin kaybolmaya yüz tutan yerel değerlerini yeniden canlandırmak amacıyla başlattığı Bir Usta Bin Usta projesi kapsamında her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün önerdiği 5 il ve 5 meslek seçiyor ve eğitim veriyoruz. Bugüne kadar 40 farklı meslek ve ilde yer aldık” ifadelerini kullandı.
Kursa katılmaktan ve çini sanatını öğrenmekten duydukları memnuniyeti ifade eden kursiyerler kurs sayesinde meslek sahibi oldukları için oldukça mutlu olduklarını belirttiler.
Konuşmaların ardından eğitmenliğini Emine Arabacı’nın yaptığı Kütahya Çiniciliği kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları Vali Ahmet Hamdi Nayir ile protokol üyeleri tarafından verildi.
Sertifika töreninin sona ermesiyle birlikte 312 saat eğitim sonrası birer usta adayı haline gelen 23 kursiyer tarafından hazırlanan eserlerin beğeniye sunulduğu serginin açılışı yapıldı.
Vali Ahmet Hamdi Nayir sergi açılışını yaptıktan sonra kursiyerlerden desen çıkarma, iğneleme, tahrir, boyama ve sırlama hakkında uygulamalı bilgiler aldı, eserleri inceledi.
Törene Vali Ahmet Hamdi Nayir, Vali Yardımcıları Kenan Eskin ile Ali Bezirgan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Davut Ezen, Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim Yönetmeni Elif Banu Kocaoğlu, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü sahibi çini sanatçısı Mehmet Gürsoy ile kursiyerler katıldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir