Tarihi camilerde “itikaf”a giriyorlar

961

Kütahya’da bazı vatandaşlar, Allah’ın rızasını kazanmak için belli bir adab içerisinde camide kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen “itikaf” ibadetini yerine getiriyor.
Kütahya’da bazı vatandaşlar tarihi camilerde, Allah’ın rızasını kazanmak için belli bir adab içerisinde camide kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen “itikaf” ibadetini yerine getiriyor.
Kentteki tarihi Takvacılar ve Ulu Camilerinde ramazanın son 10 gününde itikafa giren vatandaşlar, zaruri ihtiyaçları dışında dışarıya çıkmıyor.
Takvacılar Camisi müezzinlerinden Kadir Birlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ve mimarisi ile dikkat çeken ve Yıldırım Bayezid’in komutanlarından Timurtaş Paşa’nın yaptırdığı 14 yüzyıldan kalma caminin itikafa girenlerce yıllardır tercih edildiğini belirtti.
Tarihi camide, uzun yıllardır hatimle teravih namazı kıldırma ve genç hafızlarca mukabele geleneğinin de sürdürüldüğünü anlatan Birlik, şöyle konuştu:
“Peygamber efendimizin ramazan aylarının son 10 günlerinde tabir yerindeyse inzivaya çekilerek bol bol ibadet ettiği bilinmekte. Vatandaşlarımız da bu müekked sünneti yerine getirmek için camimizde itikafa girmekteler. Camimiz, hem mimari yapısı hem de manevi atmosferi nedeniyle vatandaşlarımızın burada itikafa girmelerinde tercih nedeni oluyor. Vatandaşlarımız burada Kur’an-ı Kerim okuyup, namaz kılıyor, mukabelelere iştirak ediyorlar. Bu yıl camimizde yaklaşık 10 itikafçı kardeşimiz burada bulunmakta. Allah yapmış oldukları ibadetleri kabul buyursun, rabbim sayılarını artırsın.”
İtikafa giren vatandaşlardan 60 yaşındaki Ali Geyve de emekliye ayrıldıktan sonra ibadete ayırdığı zamanı artırmaya çalıştığını söyledi.
Takvacılar Camisi’nde 6 senedir itikafa girdiğini anlatan Geyve, “Bu efendimizin sünneti. Buraya Allah rızası için geliyoruz. Bol bol dua ve ibadet ediyoruz. Ülkemiz ve İslam aleminin üzerindeki kara bulutların dağılması için dua ediyoruz. Geçmişte kılamadığımız kaza namazlarımızı kılıyoruz. İnşallah Cenab-ı Allah dualarımızı kabul eder.” ifadelerini kullandı.
İtikafa girmek için Eskişehir’den gelen 75 yaşındaki Hayri Başaran da her yıl ramazan ayında çeşitli illerdeki camilerde itikafa girdiğini ve ibadet ettiğini aktardı.
Ulu Cami’de itikafa giren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi Fatih Talay da “Dünyevi işlerden biraz uzaklaşıp daha fazla ibadete zaman ayırmak için buradayım. Kur’an ayı olan ramazan ayında daha çok Kur’an okuyup Müslümanlar için dualar ediyoruz.” dedi.
İtikaf
Diyanet İşleri Başkanlığınca, ramazan ayının önemli sünnetlerinden itikaf ibadetini yerine getirmek isteyenler için Türkiye genelinde 9 bin 364 cami hazırlanmıştı. Allah’ın rızasını kazanmak için belli bir adab içerisinde camide kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen “itikaf” ibadeti, ramazanın son 10 gününde gerçekleştiriliyor. İtikafa girenlere “mütekif” veya “akif” deniliyor.AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir