Hedef 10 Bin

1108

İstihdam Seferberliği kapsamında 2018 yılında İŞKUR’un Türkiye genelinde 1 milyon 250 bin kişiyi işe yerleştirmeyi hedeflediği, 10 bin kişiyi işe yerleştirmeyi hedefleyen Kütahya’da 2018 yılının ilk 3 ayında bin 420 kişinin işe yerleştirildiği bildirildi.

“İLK 3 AYDA 1420 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, 2017 – 2018 yıllarının ilk 3 aylık verilerini katılımcılarla paylaştı. Vali Nayir, “2017 yılı ilk üç ayında 3 bin 800 olan açık iş sayımız, 2018 yılının ilk 3 ayında 3 bin 737 olarak gerçekleşmiş, yüzde 1,6 oranında bir azalış olmuştur. 2017 yılının ilk 3 ayında 3 bin 319, 2018 yılında bin 420 kişi işe yerleştirilmiştir. 2017 yılı ilk 3 ayında 981, 2018 yılı ilk 3 ayında bin 271 kişi meslek edindirmeye yönelik açılan kurs programlarımıza katılmış, katılım oranında yüzde 29’luk bir artış yaşanmıştır. İşsizlik ödeneği olarak 2017 yılı ilk 3 ayında 989 kişi işsizlik ödeneği alırken, 2018 yılı ilk 3 ayında 936 kişi işsizlik ödeneği almış yüzde 3’lük azalma olmuştur. İşsizlik ödeneğine başvuran sayısı 2017 yılı ilk 3 ayında 2 bin 349, 2018 yılı ilk 3 ayında 2 bin 257 olarak gerçekleşmiş, yüzde 3 oranında düşüş olmuştur” diye konuştu.

2018 YILI HEDEFLERİ VE GERÇEKLEŞME ORANLARI
2018 yılı hedefleri ve gerçekleşme oranlarının da paylaşıldığı toplantıda, özel sektörde işe yerleştirmede yüzde 14.23, mesleki eğitim kurslarında yüzde 57, işbaşı eğitim programlarında yüzde 23.60, girişimcilik eğitim programlarında yüzde 34.6, danışmanlık hizmetlerinde yüzde 28, ziyaret edilen iş yeri sayısında ise yüzde 34.86 oranında gerçekleşme sağlandığı ifade edildi.

2017 YILI İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZ ÖZET RAPORU
Kütahya’da yapılan araştırma kapsamında iş yerlerinde 39 bin 182 kişinin istihdam edildiği, iş yerlerinin sektörlere göre dağılımı incelendiğinde en fazla işyerinin ve çalışanın “imalat” sektöründe olduğu bildirildi. Türkiye genelinde iş yerlerinin yüzde 55,4’ü İŞKUR hizmetlerinden faydalandığı, Kütahya’da ise bu oranın yüzde 73,1 olduğu paylaşıldı.

2. DÖNEM PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI
2018 yılının 1. döneminde engellilere ve eski hükümlülere yönelik mesleki eğitim kurs proje teklifleri kapsamında kendi işini kurmak isteyen 19 engelli ve eski hükümlünün proje başvurusu yaptığı, projelerin değerlendirilmek üzere Genel Müdürlüğe gönderildiği kaydedildi. 2018 yılı 2. dönem proje başvurularının ise 26 Nisan itibariyle başladığı 8 Haziran’da sona ereceği bildirildi.
Mesleki Bilgi Rehberlik ve Danışmanlık Alt Çalışma Grubu Faaliyetleri kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen okullardan 85 öğrencinin Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) iş birliğinde çeşitli fabrikalara ziyarette bulunduğu, iş ve meslek danışmanlarınca ‘’Meslek Seçiminin Önemi’’, lise ve üniversite öğrencilerine ‘’Özgeçmiş Hazırlama ve Mülakat Teknikleri’’ hakkında sunum ve bilgilendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla 3 eğitim – öğretim kurumunun ziyaret edildiği, DPÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Sarıçam tarafından 90 öğrenci velisi ile 3 öğretmene meslek seçmenin önemi ve bu sürecin öğrenciler üzerindeki etkileri üzerine farkındalık semineri düzenlendiği aktarıldı.
Ocak-Mart 2018 dönemi iş gücü eğitim faaliyetleri kapsamında Denetim Kurulu üyeleri tarafından 587 kurs ve programın denetlendiği, olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı bildirildi.

ÖĞRENCİ VE VELİLERE MESLEKLER TANITILACAK
Mesleki Bilgi Rehberlik ve Danışmanlık Alt Çalışma Grubu Faaliyet Raporunun kurul onayına sunulduğu toplantıda İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitim kurumlarının 8. sınıf öğrencileri arasından belirlenen 100 kişilik grubun meslekleri tanıması için Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından belirlenecek iş yerlerini ziyaret etmesi, iş ve meslek danışmanlarınca eğitim – öğretim kurumu ziyaretleri kapsamında ortaokul öğrencilerine “Meslek Seçmenin Önemi”; lise ve üniversite öğrencilerine “Özgeçmiş Hazırlama ve Mülakat Teknikleri” hakkında sunum ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunulmasına; bu amaçla belirlenen 52 Eğitim Öğretim Kurumunun ziyaret edilmesine, eğitim kurumlarının 7, 8, 9 ve 10. sınıf öğrenci velilerine Kütahya Belediye Kültür Sarayında Dumlupınar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Arcan Tığrak tarafından ‘’Ebeveynlik ve Akademik Motivasyon’’ içerikli farkındalık semineri düzenlenmesine karar verildi.

“TULUM GİYECEK, YAĞA BATACAK KİŞİLERİ DE ÖDÜLLENDİRMELİYİZ”
Çocukların mesleki eğitime de yönlendirilmesi gerektiğine değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Anne ve babalar çocuklarını bir meslek öğrensin, gitsin bir tezgah başında çalışsın diye yönlendirmiyor. Keşke tulum giyecek, yağa batacak birilerini de toplum ödüllendirsin, aileler ‘Elinin emeğiyle ekmek yiyorsun, bu para kıymetli’ diyebilsin” diye konuştu.

EMET’E MADENCİLİK ALANINDA YENİ BİR LİSE
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ait konuların da görüşüldüğü toplantıda söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Kütahya’nın Emet ilçesinde tek bir maden alanında eğitim- öğretim verecek bir meslek lisesi açılması için çalışmalara başlandığını, açılacak olan lisenin sınavla öğrenci kabul edeceğini söyledi.

“MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNE 2 BÖLÜM DAHA KAZANDIRILACAK”
Kütahya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Bilgisayar Kontrollü Tezgahlarla Üretim ve Endüstriyel Kalıp bölümlerinin açılacağını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, açılması planlanan bölümlerle ilgili altyapının hazır olduğunu, bölümlerin önümüzdeki eğitim-öğretim yılında faaliyete başlayacağını söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit’in konuşmalarının ardından Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Celal Boztepe “Mesleki ve Teknik Eğitimde Yenilikler” konulu bir sunum yaptı. Boztepe, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde 54 alanda ve bu alanlar altındaki 206 dalda öğretim programı uygulandığını, Mesleki Eğitim Merkezlerinde ise 27 alanda ve bu alanlar altındaki 140 dalda öğretim programı uygulanmakta olduğunu söyledi.

“ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ZORUNLU OLDU”
Mesleki Eğitim Merkezleri hakkında bilgiler veren Şube Müdürü Celal Boztepe, “Ekonomimizin temel taşı olan esnaf ve sanatkarların çırak ihtiyacının karşılanması, öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle işbaşı eğitimi ile usta olarak yetiştirilmesi amacıyla çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır” dedi. Mesleki Eğitim Merkezlerine 18 yaşını bitirmiş olanların da kayıt yaptırabileceğini ifade eden Celal Boztepe öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u ödeme yapılacağını, Ustalık Belgesi almaya hak kazanan öğrencilerin istedikleri takdirde Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek fark derslerini açık ortaöğretim kurumları aracılığıyla verdiği takdirde Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Diploması almaya hak kazanacağını belirtti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir