600 yıllık tarihi tekke ‘Kitap Kahve’oldu

1621

Kütahya’da, 15. yüzyıldan kalma Şeyh Muslihiddin Tekkesi olarak bilinen ve uzun zamandır kullanılmayan tarihi yapı, yapılan restorasyon sonrası kitap kahve olarak hizmet vermeye başladı.
Balıklı Mahallesi Kapandere Sokak üzerinde bulunan ve özel bir mimariye sahip olan tekke, Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği (KİHMED) tarafından aslına uygun olarak dizayn edilerek kitap kahve olarak hizmete açıldı.
Dernek mensubu ve ahşap sanatçısı Aziz Özbay tarafından ahşap oymacılığı ve süsleme yöntemi ile dekore edilen kitap kahve, öğrenci ve vatandaşlardan ilgi görüyor.
Dernek Başkanı Mustafa Önsay, yaptığı açıklamada, KİHMED olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje Koordinasyon Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu proje çağrısıyla Gençlik Projeleri kapsamında kitap kahve açmak için başvuruda bulunduklarını ve projenin onaylanmasının ardından harekete geçtiklerini belirtti.
“NAMAZLA, MİHRAPLA KİTABI
BİRLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNDÜK”
Kitap kahveyi açacakları bir yer arayışının ardından Vakıflar Bölge Müdürünün davetiyle Şeyh Muslihiddin Tekkesini incelediklerini ve çalışmalara başladıklarını dile getiren Önsay, şunları söyledi:
“Kitap kahvemizi böylesine bir mekanda açmak bizi heyecanlandırdı. Tekkenin bizler için önemi şu, 16. yüzyılda yaşamış tasavvuf edebiyatının önemli şairlerinden Niyazi Mısri burada yaklaşık 2 yıl ders veriyor. O tarihlerde bu tekke oldukça anlamlı ve önemli bir tekke haline geliyor. Fakat son dönemlerde tekke bütün bu işlevini kaybettiği için bina terk edilmiş duruma düşüyor. Zaman zaman bir takım iyileştirme çabaları gerçekleşiyor ancak bir fonksiyon kazandırılması hususunda başarısız olunuyor. Biz de yaklaşık 6 aydır arkadaşlarımızın, dernek üyelerimizin yürüttüğü yoğun çalışma, çaba ve destekleriyle mekanımızı kullanabilir hale getirdik. Kitap kahve meselemizle aslında burada namazla, mihrapla kitabı birleştirmeyi düşündük. Buranın içerisinde bulunan 4 çilehaneye de Sezai Karakoç, Cemil Meriç, Cahit Zarifoğlu ve Necip Fazıl Kısakürek’in isimlerini verdik. Onlara ayrı birer oda yapmış olduk. Burası oldukça önemli bir mekan haline geldi.”
“TARİHİ MEKANLARI
AYAĞA KALDIRIYORUZ”
Dernek olarak daha önce de kullanılmayan bir tarihi mekanı işlevsel hale getirdiklerini de ifade eden Önsay, şöyle devam etti: “Biz dernek olarak daha önce de Dönenler Camisi yanında bulunan ve eskiden aşevi olarak kullanıldığı bilinen bir tarihi mekanı ayağa kaldırarak işlevsel hale getirmiştik. Orası da şu anda kullanılıyor. Bu çalışmayla da yine bir tarihi mekanımızı ayağa kaldırıp işlevsel hale getirmiş oluyoruz. İnşallah dernek olarak bir yandan tarih, medeniyet ve geleneğimiz anlamında bu mekanları diriltirken diğer yandan da geleceğimizi gençlerimiz üzerinden inşa etmeyi planlıyoruz. Bu mekan inşallah hayırlara vesile olur ve iyi bir nesil yetiştirmek adına biz de üzerimize düşeni yapmış oluruz. Bu noktada bize destek veren başta Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.”
“KİTAP KAHVELERİNDEN
SAYISI ARTIRILMALI”
Gençleri geleceğe en iyi bir şekilde hazırlayabilmek adına kitap kahvelerin sayılarının artırılması gerektiği de kaydeden Önsay, “Gerek Kütahya gerekse diğer iller için kitap kahve sayısının artırılması gerekiyor. Kütahya’da bu tür kitap kahvelerden en az 10 veya 20 tane daha olması gerekiyor ki gençlerimizin bugün sosyal medya içerisinde düştükleri alanlardan çıkıp kendilerini cezbeden mekanlar olan bu tür yerlere ilgi göstersin. Biz böyle mekanlar oluşturmalı, ortaya koymalıyız ki geleceğimizi bu şekilde teminat altına alabilelim. Bu açıdan kitap kahve projeleri çok önemli. Bakanlığımızın bu noktada bu konuya daha fazla eğilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.
Kendisine gönüllüler tarafından ulaştırılan kitaplarla Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaklaşık 50 kütüphanenin kurulmasına katkı sağlayan emekli kütüphane memuru Zeki Aktürk de, kitap kahveyi çok beğendiğini ve 3 bin kitap bağışında bulunarak destek verdiğini söyledi.
Kitap kahveyi sosyal medyada gördüğünü ve merak ettiği için ziyaret etmek istediğini ifade eden lise öğrencisi Ramazan Mandıracı da, “Burası gerçekten çok muazzam olmuş. Eski bir tekkenin bu hale getirilmesi gerçekten çok güzel. Buranın tekrar işlevsel hale gelmesi mutluluk verici. Ortam çok hoş olmuş, ahşaplardaki ince işçilikler çok güzel. Bundan sonra da arkadaşlarımla buraya gelip hem kitap okuyacağım hem de ders çalışacağım.” ifadelerini kullandı.
Kitap kahveyi ziyaret edenlerden Zeynep Tay ise üniversitede öğrenci olduğu yıllarda böyle bir mekanın boşluğunu her zaman hissettiklerini, bundan sonra kitap kahveyi sık sık ziyaret edeceğini ifade etti. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir