Gençlerin Cumhurbaşkanı Kütahyalı

1140

Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen Potansiyelini Keşfet 18 Yaş Çok Geç projesi çerçevesinde öğrencilerin aday gösterdiği Kütahyalı İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mehmet Turhan Cumhurbaşkanı seçildi.

İMAM HATİPLİLER “AFRİN KRİZİ”Nİ TARTIŞTI

Önder İmam Hatipliler Derneği, gençler için seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin ardından, gençlerin ülke gündemine uzak kalmamaları ve siyasi gelişmeler hakkında fikir yürütebilmeleri için bir çalışma başlattı. “Potansiyelini Keşfet 18 Yaş Çok Geç Projesi”nde 140 imam hatip öğrencisi bir hafta boyuna kampa alınarak, teorik ve pratik dersler aldı. 21-28 Ocak 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen kamp çerçevesinde öğrenciler Afrin operasyonunu da tartıştılar.

Proje kapsamında 7 günlük bir eğitim alan 140 imam hatip öğrencisine, Meclis’te Kriz Yaratma ve Çözme Atölyesi’nde Afrin operasyonları konu olarak verildi. İktidar ve muhalefet partileri, sendikaları ve sivil toplum örgütleriyle krizi tartışan öğrenciler, çözüm önerilerini sundular.

KÜTAHYALI ÖĞRENCİ CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

Öğrenciler, gerçekleşen uygulamalı bölümde siyasi parti kurarak, parti programlarını açıkladılar. Sonra da seçim kampanyası düzenleyip, seçime girdiler. Seçim Vefa Partisi ve Cömertlik Partisi arasında geçerken, seçim sonucunda sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin dışardan aday gösterdiği Kütahyalı İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mehmet Turhan Cumhurbaşkanı seçildi.

“SÜRECİ DENEYİMLEMELERİNİ İSTEDİK”

Proje koordinatörü ÖNDER Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Özcan Taş, öğrencilerin her şeyiyle bir seçim similasyonu yapıp başkan seçerek, bu sürecin heyecanını, hırsını, kazanmanın zevkini, kaybetmenin hüznünü yaşadıklarını söyledi. Öğrencilerin bu işlerin aslında ne kadar zor ve ayrıntılı işler olduğunu da bizzat deneyimlediklerini belirterek, “İkinci gün de seçilen başkan ve kabinesi, uluslararası krizi çözmek için uğraştılar. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları da bazen eleştirip bazen destek vererek canlandırmayı devam ettirdiler. Öğleden sonra da her ilden bir temsilci kürsüye çıkarak milletvekili olsaydı neleri değiştireceğini aktardı” diye konuştu.

AB BAKANLIĞI DESTEKLİ PROJE

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından desteklenen ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından gerçekleştirilen Potansiyelini Keşfet 18 Yaş Çok Geç Projesi, seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin ardından gençlerin politika süreçlerine daha aktif olarak katılmasını amaçlıyor. Bir haftadır hem teorik hem de pratik dersler alan gençler, yarın İstanbul turu ve boğaz gezisiyle çalışmalarını tamamlayacaklar. 21 Ocak 2018 tarihinde İstanbul’da başlayan proje, İstanbul Topkapı’da bulunan Şehit Tolga Ecebalın İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştiriliyor.

Programın içeriğinde şu bölümler bulunuyor: Kendini keşfetme, iletişim ve beden dili, yeni anayasa ne getirdi, gençlerin politika yapıcılardan beklentileri, aktif vatandaşlık ve yurttaşlık, bugüne kadar gençlik politikaları alanında neler yapıldı, çeşitli kurum ve kuruluşların ziyaret edilmesi, Avrupa fırsatları ve uluslararası ağlar sunumu, yeni sistemde Meclis nasıl olmalı, vekil olsan neyi değiştirirdin, cumhurbaşkanlığı ve yeni meclis sisteminin gençler tarafından deneyimlenmesi, Meclis’te kriz yaratma ve çözme teknikleri, yerelde gençlik yaygınlaştırılması. Proje sonunda başarılı olan bir grup öğrenciyle Ankara ziyareti yapılarak Meclis ve bakanlıklarda görüşmeler gerçekleştirilecek.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir