Sema Güral iş ve yaşam deneyimlerini gençlerle paylaştı

1175

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, ‘başarı hikayeleri’ programı kapsamında deneyimlerini gençlerle paylaştı.

Kütahya Belediyesi eski Kültür Sarayında, Yeni Bir Hayat Yeni Bir Nefes Derneğinin düzenlediği Başarı Hikayeleri programına konuk olan Sürmeli, gençlerle deneyimlerini ve hayatta nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Sema Güral Sürmeli, konuşmasında şunları söyledi: “Okul döneminde ve her yaz porselen fabrikasına giderek fabrikada bir şeyler öğrenmeye çalışarak zamanımı değerlendirdim. O dönemler benim için bir staj dönemi oldu. Sürekli çalıştık sürekli öğrendik. Benimle birlikte kardeşlerimde gidiyordu. Kendimize uygun bölümlerde çalışarak vaktimizi değerlendirmeye çalıştık. Şimdi bu dönemi benim çocuklarım kardeşlerimin çocukları yani biz o dönem yaşadıklarımızı şimdi çocuklarımız yaşıyor. Yaz dönemlerini fabrikaya gidip oralarda bir şeyler öğrenmeye çalışarak geçiriyorlar. Aynı staj dönemini onlara da yaşatıyoruz. Sürekli çalışıyorlar öğreniyorlar kendilerine göre departmanlarda bir şeyler yapmaya çalışıyorlar dedi. Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, Ben üniversite dönemine geldiğimde babamın da beni yönlendirmesiyle işlerimizin de bizi destekleyeceği düşüncesiyle Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümünde Seramik okudum. 4 sene seramik okuduktan sonra aynı bölümde yüksek lisansımı yaptım. Bu bana o kadar fayda sağladı ki, çünkü çok arzu ettiğim bir bölümdü çok keyifle okudum ve fabrikaya geldiğimde bu bana inanılmaz bir katma değer sağladı. Çünkü yaptığım işi çok seviyordum. Öğrenerek gelmiştim. Bu işin mutfağını artık biliyordum. Hiç kimse bana herhangi bir konuda bunu nasıl yaparsın nerden biliyorsun diyemeyecek çünkü, ben artık o işin mutfağını, AR-GE’sini, tasarımını, kitapta okuduğum her şeyi atölye ye girdiğim zaman ne nasıl yapılır her şeyini bilme durumundaydım.”

“SEVDİĞİNİZ VE BİLDİĞİNİZ İŞİ YAPMAYA ÇALIŞIN”

Sema Güral Sürmeli Kütahya Porselen Fabrikasının görsellerini öğrencilere sunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eskişehir’e giderken fabrikanın önünden geçiyorsunuz ve ben fabrikaya girdiğimde Atatürk’ün, dedemin ve babamın fotoğraflarının önünden geçiyorum.  Çok keyifle çalışıyorum. Sevdiğiniz ve bildiğiniz bir işinizin olmasına dikkat edin sevebileceğiniz bir işinizin olması her gün severek işinize gitmeniz size o kadar büyük katma değer sağlar o kadar keyifle güne başlamanızı sağlar ki size gerçekten keyif verir. Tabi biz sadece porselen üretmiyoruz. Ben 19 seneden beri Kütahya Porselende çalışıyorum. Sosyal sorumluluk projelerinde yer aldım öncelikle sigarayla savanlar vakfına üye oldum. Yıllarca ne yapabiliriz. Türk gençlerini sigaradan nasıl uzaklaştırabiliriz maddi ve manevi bu konuda ne yapabiliriz çok çalıştım. Sonrasında dernek kuruldu. Derneğin başkan yardımcısı oldum. Halen daha da bu anlamda çok çalışmalar yapıyoruz. Sigara yasağının çıkması kanununda çok çalışmalarım oldu. Ne yazık ki son zamanlarda bu yasanın çiğnenmesi bizleri son derece üzüyor. Çünkü bu bir yasaktır ve bu bir kanundur. Bunun sonuna kadar gidilmesi gerekmektedir. Sigara olayı her ne kadar masum muş gibi görünse de sonrasında madde bağımlılığına kadar gidiyor. Sizlere ve sizin yaşınızdaki olanlar çok ama çok dikkat etmelisiniz ki önlem alıp hiç ama hiç başlamamanız gerektiğini söyleyebilirim.”

VERDİĞİMİZ BEBEĞİN PAKETİNİ AÇAMAMIŞTI

En çok önem verdiğim konulardan bir tanesi anne ve babası olmayan çocukların yetiştirme yurdunda büyüyen çocuklar için bir şeyler yapabilmek olduğunu da anlatan Sürmeli, “Bir gün yetiştirme yurduna gitmiştim çocuklarımıza hediyeler götürmüştük. Erkek çocuklarımız için araba kız çocuklarımız için bebek götürmüştüm. Yanımda oturan kız kardeşimize bir bebek vermiştim ancak o yavrumuzun kolları maalesef ki yoktu. Verdiğimiz bebeği paketini açamamıştı, açamadan öylece bekledi. Kimseye de o paketi vermiyordu. Paketi verirse eğer geri alamayacağını düşünüyordu. Korkusundan bana da vermedi. Kim bilir ne travmalar yaşamıştı daha önce ve korkular yaşadı kim bilir onun elinden kimler neleri aldı ki o korkudan o paketi bana vermek istemedi. Ve o paket herkes bebeğini açtı ve oynadı ama o yavrum o hediye paketiyle öylece durmuştu. O anı çok uzun zamanlar geçmesine rağmen unutamadım. Bu fotoğrafı buraya sadece şu nedenle koydum lütfen ama lütfen elinizdeki kıymetleri iyi değerlendirin. Sahip olduğunuz her şeyi iyi değerlendirin iyi sahip çıkın çünkü kolları olmayıp kendisine verilen hediyeyi açamayacak kardeşlerimiz var” diye konuştu.

BAŞARIYA NASIL ULAŞILIR?

Başarılı olmanın yollarından da bahseden Sürmeli, “İlk önce kendinize bir kapı seçeceksiniz hangi kapıdan geçmek istediğinizi yani o sizin tercih edeceğiniz üniversiteniz olacak. Mutlaka ama mutlaka güzel bir üniversite seçeceksiniz kendinize. Sonra da güzel bir yeşil yol seçeceksiniz. Ama doğru sizi hedefe götürecek bir yol. Sonraki hedefler ne olacak, neleri yaparsanız doğru yerlere gideceksiniz. Başarı hiçbir zaman için sır değil sadece bu kuralları nasıl bir araya getireceğiz. Yaptığımız işin arkasında nasıl zorlukların bizleri beklediğini çok iyi görmenizi istiyorum. Başarıya giden yolda çok zorluklar var. Hiçbir zaman için başarı tepeden inmiyor. Mutlaka ve mutlaka başardım diyen insanların hayatında ve hepsinin hayatında zorluklar var. Azmedersek ve doğru çalışırsak eğer başarıya ulaşabiliyoruz. Son zamanlarda biliyorsunuz Türk Milli takımın başaramadığı başarıyı ampute milli takımımızın başardığını hepiniz biliyorsunuz. Çünkü başarmanın yolu sonuna kadar azmedip sonuna kadar gitmekten geçiyor. Ve doğru hedeflere doğru yoldan gitmekten geçiyor. Yani elinizdeki malzemeyi nasıl kullanabilirseniz eğer doğru hedefe yürüyorsunuz. Buradaki hedef ise hocalarınız hocalarınızın dediğini ve öğretilenleri dinleyiniz” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından dernek yöneticileri tarafından Sürmeli’ye plaket taktim edildi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir