‘Her yeni yıl, yeni umutları beraberinde getirir’

1099

2017 yılının Türk özel sektörünün, her türlü küresel olumsuzluğa rağmen, dünyanın hayran kaldığı bir gelişim içinde olmayı başararak geçtiğini söyleyen İş adamı Nafi Güral, 2018 ve 2019 yılından beklentilerini açıkladı.

Şirket ve aile olarak her zaman pozitif düşündüklerini vurgulayan Güral, “56 yıllık iş hayatımda, muhtıralar, ihtilaller, ambargolar, yüksek faizler ve enflasyonlar, döviz yokluğu, siyasal krizler vb. olumsuz etkenler  yaşamış olmamıza rağmen, hiç bir zaman negatif düşüncenin sahibi olmadık. Hep pozitif düşündüğümüz için, her zaman kazandık, hiç kaybetmedik. Kaldı ki, 2018 yılını rekor ülke büyümesi morali ile karşılıyoruz. Yedi düvelin beklenen muhtemel saldırısına rağmen, ülkemiz geleceğinin parlak olacağını düşünüyorum ve şirketlerimin profesyonellerini bu istikamette motive ediyorum” dedi.

2018 ve 2019 yıllarını ekonomi için ikiz yıl olarak gördüğüne dikkat çeken Nafi Güral, “2018 ve 2019 yıllarına bir  başka pencereden bakarsak, ilk görünen gerçek, 2019 yılında yerel, genel ve başkanlık seçimlerinin olacağıdır. Bu demek oluyor ki, bugüne kadar görmeye alıştığımız gibi, her seçim yılına girdiğimizde, ekonomimizin yıldızının parlaması gerçeğini görürüz. 2017 yılı üçüncü dönem performansını incelersek, yıldızı parlayan ekonomi, parlaklığını yaşamaya devam edecek gibi görünüyor. Şimdiye kadar, ekonominin kötü gidişinden ulusal veya küresel olumsuz etki görülmemiştir, ama küresel ve/veya ulusal olumsuz etki yaşanmasında ilk etkilenen unsurun, ekonomi olduğu görülmüştür” diye konuştu.

Türk özel sektörünün, her türlü küresel olumsuzluğa rağmen, düşük performans bir tarafa, dünyanın hayran kaldığı gelişim içinde olmayı başardığını ifade eden Güral, “2017 yılında gördüğümüz, ancak gündemde hak ettiği şekilde yer almayan bir gerçeği de yorumlamak istiyorum. Kredi Garanti Fonu (KGF) destekleri ile KOSGEB ve TOBB nefes kredilerinin, mikro ve küçük işletmeleri rahatlatmasının yanı sıra, büyümede etkileri olduğunu, uygulamalarının ve etkilerinin 2018 ve 2019 yıllarında da devam edeceğini düşünüyorum. Aslına bakarsanız, bu uygulamanın, mikro işletmelerin küçük işletme, küçük işletmelerin de orta büyüklükte işletme olmaları anlamında bir misyon olduğunu da düşünüyorum. Böylece ekonomi piramidinin, yukarıdan aşağıya olduğu gibi, aşağıdan yukarıya doğru hareketlendiğini de görmüş oluyoruz. İnanıyorum ki, Türk iş dünyasındaki işletmeler, kendi büyüklükleri ile orantılı olarak küresel yatırımlar, verimlilik, inovasyon, dijitalleşme, küresel pazarlarda daha etkili çalışmalar, üretim ve istihdam yaratma, bunlara bağlı olarak vergi gelirlerini artırmada üzerine düşen görevleri yapacaktır” dedi.

“Negatif düşüncelere sahip beceriksizlere inanarak frene basacak olanlar kaybedecek, hesaplarını doğru yaparak, güçleri ile orantılı gelişme içinde olanlar ise kazanacaktır” diyen Güral, “Ekonomimiz gelişsin istiyoruz, ama beklenen gelişmenin oluşmasında, en büyük desteğin ilk sıralarında halkımızın olduğunu düşünüyorum. Tüketerek değil, üreterek büyümeliyiz. Ürettiklerimizi ihraç edeceğiz, ama halkımız da  ithal edilen tüketim mallarını değil, kendi ülkesinde üretilenleri tercih etmeli, zira ithal ürün satın alındığında, malın ithal edildiği ülkeye hizmet etmiş olunuyor, hâlbuki  ülkemizde üretilenler alındığında, ülkemizin ekonomisine hizmet edildiği gibi, istihdam yaratılmasına da katkı sağlanmış oluyor” diye konuştu.

Güral, “İnanıyorum ki; iyi düşünenler, iyi sonuçlar elde ediyor. Olumsuz düşünenler ise olumsuzluklarla beraber yaşıyor. Her yeni yılın, yeni umutları beraberinde getirdiği gibi bir beklentinin var olduğunu düşünürsek, iyi düşünüp, iyi sonuçlar elde etmek beklentisi içinde yaşayacağımız yeni yılın, bereketli ve huzurlu geçmesini dilerim” dedi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir