Bölgeye 225 milyon yatırım

1071

Zafer Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığınca onaylanan 2018 Yılı Proje Teklif Çağrı programları düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıda ajansın bölgeye 225 milyon lira yatırımın yapılmasına katkı sağladığı belirtildi.

Toplantıda 2018 yılı için özel sektöre yönelik ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik hazırlanan iki ayrı proje kapsamında 30 Milyon TL bütçeli iki mali destek programı ilan edildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, proje teklif çağrısı kapsamında Zafer Kalkınma Ajansının bugüne kadar 11 farklı programa çıkarak, 368 Proje için yaklaşık 110 Milyon TL destek sağladığını ve bölgede 255 Milyon TL üzerinde yatırım yapılmasına vesile olduğunu kaydetti.

“229 İŞLETME YAKLAŞIK 1,4 MİLYAR TL YATIRIM YAPTI”

Konuşmasında gerçekleştirilen desteklere yönelik bilgi veren Balcı, “Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında ise 92 Faaliyet desteklenerek, bölgesel araştırma ve fizibilite çalışmalarının sayısı arttırılmıştır. Bu çalışmalar için yaklaşık 4,4 Milyon TL civarında destek sağlanmıştır. Kuruluşundan bu yana Ajansımız tarafından toplam 464 Eğitim ve Danışmanlık Faaliyeti desteklenerek yaklaşık 24 bin 500 kişinin eğitim alması sağlanmıştır. Yatırım destek ofisleri bugüne kadar 8 bin 220`si yerli ve 117`si yabancı olmak üzere toplam 8 bin 337 yatırımcıya destek olmuştur. Ayrıca, Yatırım Destek Ofislerimizin faaliyetleri ve yönlendirmeleri sayesinde bölgemize yatırım yapma kararı alan 229 işletme toplamda yaklaşık 1,4 milyar TL yatırım yapmıştır” dedi.

“KALKINMA TR33 BÖLGESİNİ TAMAMEN KUŞATMALI”

İnsan onur ve haysiyetine yaraşır yaşam koşullarının yeterli düzeyde sağlanması toplum refahının olmazsa olmaz şartlarından biri olduğuna dikkat çeken Uşak Valisi Salim Demir, ”Bu nedenle, kalkınmaya yönelik politikaların hayatın sosyal ve ekonomik alanları başta olmak üzere her alanını kapsayacak biçimde çeşitlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Ülkemiz, devletimiz ve milletimiz için topyekun bir harekatı ifade eden toplumsal kalkınmayı ve gelişmeyi her türlü enstrümanları kullanarak başlatıp, sürekli çalışma ile devam etmemiz gerekiyor. Tarihimize baktığımız zaman İzmir’de Atatürk’ün talimatlarıyla İzmir İktisat Kongreleri işte bu amaca matuf olarak başlamıştır. Aynı şekilde 60’lı yıllarda Devlet Planlama Teşkilatının yapmış olduğu çalışmalarla planlı kalkınma hamlelerini ülkemiz için başlatılmıştır. Nihai olarak, kalkınma topyekun bir olgu olduğundan Afyonkarahisar, Manisa, Kütahya ve Uşak’tan oluşan TR33 bölgesinin tamamını kuşatması gerekiyor. Ayrıca, tamamını kapsamanın yanında esas olarak bu bölgede bulunan illerin tüm aktörleri ile tüm değerleri ile bu kalkınmanın içinde olması hedefleniyor. Bu değerlerin beraber harekete geçirilmesi ile oluşturulacak sinerji kalkınmayı ve gelişmeyi sağlayacaktır.  Bu duygu ve düşüncelerle TR33 bölgesi illerindeki KOBİ’lerimiz ve şirketlerimize 2018 yılı proje teklif çağrısının hayırlı sonuçlar vermesini, ülkemizin kalkınmasına hizmet etmesini diliyorum” dedi.

“UŞAK HAVALİMANI SEFERLERE BAŞLIYOR”

Uşak Havalimanında 22 Ocak tarihi itibariyle seferlere başlanacağını müjdeleyen Vali Salim Demir, “Çevre illerimizin de faydalanacağı bir müjdeli haberi paylaşmak istiyorum. Yaklaşık bir buçuk ay önce Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan ilimizi teşrif ettiler ve uçak seferleri ile ilgili müjdeyi verdiler. Bu kapsamda Türkiye’nin şehir merkezine en yakın havalimanı olan Uşak Havalimanındaki uçak seferleri ile ilgili çalışmaları başlattık. Son olarak Uşak Ticaret ve Sanayi Odamızda Pegasus Hava Yollarının temsilcileriyle değerlendirme toplantımızı yaptık. Onların sunmuş olduğu uçak saatleri ve günlerini bizim istediğimiz şekilde revize ettiler. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 22.00’da İstanbul’dan Uşak’a;  Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri ise saat 06.00 da Uşak Havalimanından İstanbul’a gerçekleştirilecek. İlk uçuş 22 Ocak 2018 günü İstanbul’dan Uşak’a olmak üzere başlatılacaktır. Uçak seferlerinin yeniden başlatılmasından dolayı Sayın Bakanımız başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, hem proje teklif çağrımızın hem de havalimanımızdan başlayacak olan uçak seferlerinin Uşak ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“YERELDEN ULUSALA”

Kütahya Valisi ve Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Nayir ise konuşmasında ulusal düzeyde tasarlanan kalkınma politikalarının yerelde daha etkin uygulanması için yerelin ihtiyaçları dikkate alınarak yerelden ulusala doğru kalkınma politikaları geliştirildiğini ve Kalkınma Ajanslarının yerel planlama anlayışının önemli birer temsilcisi konumuna geldiğini kaydetti.

“PROJELERE 30 MİLYON TL AYRILDI”

2011 yılından bu yana sürdürülen mali destek programlarından ikisinin daha açılışını gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Kütahya Valisi ve Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Nayir, “Bölgemizdeki KOBİ’lere yönelik hazırlamış olduğumuz Gelişen Kobi Mali Destek Programı ile imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin Ar-Ge, yenilik, uluslararasılaşma ve markalaşma boyutlarında gelişmelerini ve bu vesileyle bölgemizin rekabet gücünün artmasına katkı sağlamalarını bekliyoruz. Gelişen KOBİ Mali Destek Programı kapsamında KOBİ`lerin hazırladığı projelere ayrılan mali kaynak tutarı toplam 15 Milyon TL olup proje başına 800 Bin TL`ye varan miktarlarda destek sağlanacaktır. Bölgemizdeki kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik hazırlamış olduğumuz Çevre ve Enerji Altyapı Mali Destek Programıyla ise Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak’ta sürdürülebilir bir çevre için modern ve yenilikçi altyapıların tesis edilmesi suretiyle bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanacağını düşünüyorum. Çevre ve Enerji Altyapı Mali Destek Programı kapsamında kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların hazırladığı projelere ayrılan mali kaynak tutarı toplam 15 Milyon TL olup proje başına 1,2 Milyon TL`ye varan miktarlarda destek sağlanacaktır. Önemli amaçlar için ayrılan bu maddi kaynakların, Bölgemizin, dolayısıyla Ülkemizin ekonomik açıdan gelişimine ve sürdürülebilir kalkınmasına fark edilir bir katkı sağlayacağını umuyoruz. Konunun önemine binaen bölgemizdeki tüm kurum, kuruluş ve işletmelerin programlara gereken ilgiyi göstermelerini istirham ediyorum. Programların Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerimiz için ortaya koyduğumuz bölgesel kalkınma hedeflerine ulaşması ve ülkemizin 2023 hedeflerine katkı sağlaması adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Zafer Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Başkanı Erce Şengül tarafından 2018 Yılı Proje Teklif Çağrıları olan Gelişen KOBİ Mali Destek Programı (GEKOP) ile Çevre ve Enerji Altyapı Mali Destek Programının (ÇEDEP) tanıtımı gerçekleştirildi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Uşak Valisi Salim Demir, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyeleri, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden kamu, özel sektör ve STK’ların temsilcileri katıldı.

 

 




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir