‘Daha iyiyi yakalama gayretindeyiz’

1100

Vali Ahmet Hamdi Nayir, sanayi sektöründe Kütahya’da 671 firmanın olduğunu ancak bunlardan sadece 6’sının AR-GE, 3’ünün ise tasarım merkezi faaliyeti olduğunu belirterek, “İlimizde artık köklü bir yapıya kavuşmuş olan üniversitemizi ve her geçen gün yaygınlaşan sanayimizi ortak noktalarda buluşturup, daha iyiyi elde etme noktasında bir gayretimiz olsun diye yola devam ediyoruz” dedi.

671 FİRMA, 6 AR-GE, 3 TASARIM MERKEZİ

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ)  Planlama ve Geliştirme Kurulu Toplantısında Vali Nayir Başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi konusunda yapılan ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

Kütahya’da faaliyet gösteren 671 firmanın yalnızca 6 tanesinde AR-GE, 3 tanesinde de tasarım merkezi olduğunu aktaran Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bunlar da çok düşük rakamlar. Eğer bizler kamu-üniversite-sanayi iş birliğini hedeflemişsek bu rakamları daha yükseğe çekme gayretimizi de ortaya koymuş oluyoruz. Bizler üniversitemizin akademik ve bilimsel çalışmalarıyla, sanayimizin uygulama ve ekonomik çalışmalarını bir araya getirip, kendi ilimizdeki yenilik, tasarım, inovasyon gibi çalışmalarda daha iyiyi nasıl yakalarız gayreti içerisinde olduğumuz için bu çalışmayı yapıyoruz. Gelişmiş ülkelerdeki rakamları bunlarla kıyasladığımızda hem AR-GE çalışmalarındaki rakam yüksekliği hem de oradaki üniversitelerin sanayiyle olan iş birliğindeki katılımlarının daha yüksek oluşu bizim dikkatimizi çekmekte. İlimizde artık köklü bir yapıya kavuşmuş olan üniversitemizi ve her geçen gün yaygınlaşan sanayimizi ortak noktalarda buluşturup, daha iyiyi elde etme noktasında bir gayretimiz olsun diye yola devam ediyoruz. Bu iş birliği çerçevesinde özellikle üniversitemiz kendisine bir uygulama alanı bulmuş olacak. Sanayimiz de üniversitedeki bilgi birikiminden istifade etmiş olacak. İki kesiminde iş birliği bizim için önemli bir çalışma” dedi.

“6 HEDEF, 26 EYLEM PLANI VAR”

KÜSİ çerçevesinde 6 hedef ve 26 tane eylem planladığını belirten Vali Nayir, “Bugüne kadarki süreç içerisinde, 2017 yılında yapılan çalışmalar ile 26 eylemden 13’ünü tamamen, 5’ini kısmen karşılarken, 8 adedinin de 2018 yılında gerçekleşmesini bekliyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde kalan maddeler konusunda yoğunlaşıp yapılabileceklerle ilgili vaktimiz var. Herhangi bir gecikme söz konusu değil. Önümüzdeki süreci daha iyi kullanmak kaydıyla bunu da tamamlayabiliriz. Kapasitemizden, potansiyelimizden, üniversite, sanayi iş birliğini gerçekleştirerek daha iyi istifade etmemiz mümkünse biz bunu hedeflerimiz ve eylemlerimizle destekleyip ilimize kazandırmamız lazım. Ziyaretlerle, karşılıklı iş birlikleriyle daha güzelinin yapılacağına dair bir gayretimiz var. Bu aynı zamanda üniversitemizin kendi içyapısı içerisinde de farklılık arz eden bir durum. Bu tür çalışmalar üniversitemizin kendi kariyer planlamasında da öğretim görevlilerimize artı puan kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.

“TEORİYLE PRATİĞİ BİR ARAYA GETİRMELİYİZ”

Üniversite, sanayi iş birliğinin önemine dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “2017’nin boş geçen bir yıl olmadığı ve kamu, sanayi, üniversite iş birliği açısından faydalı işlerin yapıldığı bir yıl olduğunu görüyoruz ama bu başarının sınırı yok. İhtiyacımız olan daha da fazlası. Teori ile pratiği ne kadar bir araya getirebilirsek, üniversitedeki akademik konuları sanayicimizle ne kadar buluşturursak ilimiz ve ülkemiz için daha iyi bir netice alacağımıza inanıyorum. Bütün bu çalışmalar içerisinde yer alan herkese teşekkür ediyorum, işi güzel bir noktaya getirmişler ama bu bitti manasına gelmiyor. Bu bizim eylem planımız içerisindeki 26 maddenin uygulanışına ait. 2018 yılının sonundan itibaren bakarsınız yeni bir çalışma başlar ve genişletilmiş bir devamı şeklinde yeni bir durum ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Vali Ahmet Hamdi Nayir’in konuşmalarının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Mehmet Albayrak, KÜSİ eylem planı kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Kamu-üniversite-sanayi iş birliği ile Türkiye’yi yüksek teknoloji üssü haline getirme vizyonuyla hareket ettiklerini belirten Albayrak, “Amacımız; ülkemizde Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği’nde paydaşlar arasındaki sinerjiyi artırmak, ulusal inovasyon ekosisteminde bu iş birliğini geliştirmek, sanayimizi rekabet gücü ve katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretebilen yüksek teknoloji ağırlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak” dedi.

Daha sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KÜSİ Çalışma Grubu Üyesi ve İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Gün, Dumlupınar Üniversitesi KÜSİ çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu 3. Toplantısı, 2016 yılı Aralık ayında kabul edilerek yürürlüğe giren KÜSİ Eylem Planının değerlendirilmesi, soru ve görüşlerin alınmasının ardından sona erdi.

Toplantıya, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Macaristan Fahri Konsolosu – Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Mehmet Albayrak, ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

 

 




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir