Kütahya’nın ilk arabuluculuk merkezi açıldı

2222

Kütahya’da, kentin ilk arabuluculuk merkezi düzenlenen törenle açıldı.

KÜTAHYA’DA İLKE İMZA ATILDI

Kütahya Baro Başkanı Ahmet Atam, Kütahya barosuna kayıtlı Gonca Özmumcu ve Dilek Aslan tarafından, Ali Paşa Mahallesi Fuat Paşa Caddesi üzerinde açılan merkezin açılışında yaptığı konuşmada,  arabuluculuğun Türk hukukuna yeni giren bir sistem olduğunu söyledi.

Arabuluculuğun alternatif bir çözüm yolu olduğunu belirten Atam, şöyle konuştu: “Ama arabuluculuk yılbaşından sonra iş mahkemelerinde, işçi alacaklarında zorunlu hale geliyor. Adaletin tecellisinde bizde düşünüyoruz ki her iki tarafta masadan anlaşarak, tokalaşarak kalkması tecellisine etkili olacak. Çünkü mahkemelerin uzun sürmesi, davacının ve davalının kazanan tarafın bile memnuniyetsiz şekilde duruşma salonundan çıkması bu sistemin Türk hukuk sisteminde yer almasına sebep oldu. İlkemiz kazan kazan, her iki tarafta kazanacak. Arabulucu arkadaşlarıma da başarılar diliyorum. Kütahya’da bir ilke imza attınız. Umarım örnek olursunuz ve daha başka merkezlerde açılır.”

“UYUŞMAZLIKLAR İÇİN ALTERNATİF BİR YOL’

Avukat Özmumcu ise Avukat Dilek Aslan ile birlikte kurdukları çözüm merkezinin, birçok uyuşmazlıkları ve yoğun adliye koridorlarının iş yükünü azaltmak için kurulduğunu söyledi.

Arabuluculuğun, uyuşmazlıkların menfaat temeli ile çözmesine yönelik alternatif bir çözüm yolu olduğunu kaydeden Özmumcu, “Bu yeni gelen sistemde taraflar, kendi anlaşmalarını kendi menfaatleri doğrultusunda kendileri yapacaklardır. Arabuluculuğun buradaki görevi, tarafların iletişim kanallarını açmaya yöneliktir. Bir masa etrafında bir araya gelip, kendi anlaşmalarını uyum içerisinde çözmeye yönelik bir sistemdir. Boşanma ve ticaret hukuku, işverenlerin uyuşmazlıkları, kira, tahliye gibi serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıklarında arabulucu yolu ile çözebileceklerdir. Biz de bu amaçla bu merkezimizi açtık.” diye konuştu.

‘YARGININ YÜKÜ AZALACAK’

Arabulucu Avukat Dilek Aslan ise, “Amacımız tarafları güvende hissedebilecekleri gizlilik ilkesine uygun eşit davranılan bir ortamda bir anlaşma yapmalarını sağlamak. Bunu yaparken de arabulucunun bir takım ilkeleri var, onlara uygun davranmak durumundayız. İşçi ve işveren herhangi bir uyuşmazlık durumunda öncelikle bir arabulucuya başvurmak zorunda. Bu da bir yasa çerçevesinde düzenlendi. Amacımız tarafların çok küçük bir noktada da olsa anlaşmazlıkları varsa o ihtimali o noktada uzlaştırıp güvenli gizlilik ilkesine uygun, eşit olarak görüşmelerini yapmalarını sağlamak. Böylelikle yargı yükü de azalacak” dedi. Açılış hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi. Arabulucu Avukat Gonca Özmumcu ve Arabulucu Avukat Dilek Aslan teşriflerinden dolayı tüm davetlilere teşekkür etti.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir