Manda Islahı Projesi 5 yıl daha devam edecek

1148

Kütahya’da, ‘Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi’nin 5 yıl daha devam etmesi için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş ile Kütahya İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Girgin arasında protokol imzalandı.

İmza töreninde konuşan İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “İlimiz 3 bin 689 baş manda varlığı ile Türkiye genelinde 17. sıradadır. Ayrıca ilimiz Bakanlığımız tarafından yürütülen “Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi” uygulayan 18 ilden birisidir. Anadolu mandasının Halk Elinde Islahı Projesi Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünden Proje Lideri olarak atanmış Veteriner Hekim Cüneyt Kaptan başkanlığında ve sorumluluğunda yürütülmektedir” dedi.

Tavşanlı ve Altıntaş ilçelerinde 223 işletmede devam eden projede 990 baş dişi, 23 baş erkek olmak üzere bin 13 baştan oluşan geliştirme sürüsünün olduğunu ve projenin 2012-2017 yılları arasında uygulanan ilk 5 yıllık döneminde yetiştiricilere toplam 4 milyon 702 bin 900 lira destekleme ödemesi yapıldığını da ifade eden Gümüş, “Kütahya ilinde 2000 yıllık tarihe geçmişe sahip olan, yerel adıyla Dombey olarak bilinen Anadolu Mandası Irkı hayvanların Araştırma Enstitüsünde görevli proje lideri kontrolünde ve denetiminde 5 yıl daha sürecek. Proje süresince ırk özelliklerinin korunarak verim özelliklerinin artırılması,  projeye katılan üreticilerin damızlık seçimi ve hayvan bakım besleme konularında bilgi ve tecrübelerinin arttırılarak bölge üreticilerinin ekonomik seviyesinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Projenin devamlılığının sağlanması ve ırk ıslahının daha verimli olarak yürütülebilmesi için kaliteli manda boğalarının olması gerektiği tespit edilmiş, hali hazırda yetiştiricilerimizin ellerindeki boğaların yetersiz oluşu ve kan değişim ihtiyacından dolayı 2017 yılında manda boğası alımıyla ilgili proje hazırlanmış ve İl Özel İdare Müdürlüğünden ödenek talebimiz olmuştur. İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından tahsis edilen ödenek ile manda boğalarının seçimi yapılmış ve 13 baş manda boğasının teslimi gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

Gümüş, alım kapsamında Altıntaş ilçesine bağlı Çakırsaz köyüne 1, merkez İnköy 2 baş, Bölcek 2 baş, Ağaçköy, ve Turgutlar köylerine 1’er  baş, Tavşanlı Tepecik 2 baş, Göbel, Çobanköy, Gümüşgölcük ve İsaköy köylerine 1’er baş olmak üzere toplamda 13 baş manda boğası teslim edildiğini de belirtti.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir