Kütahya Belediyesine ‘Türk Folkloruna Katkı’ ödülü

1200

Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen 23. MOTİF Halkbilim Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende, Kütahya Belediyesinin ‘Türk Folkloruna Katkı Sağlayan Kuruluş Ödülü’nü Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu aldı.
Lütfü Kırdar Kongre Merkezi Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonunda düzenlenen törende konuşan MOTİF Vakfı Başkanı Mehmet Zeki Baykal, amaçlarının Türk halkbilimini koruyup yaşatmak ve dünya ülkelerine tanıtmak olduğunu kaydetti.
MOTİF Vakfının Türk halk kültürünün bilinen tüm alanlarında hizmet verdiğini ifade eden Baykal, kültür şölenleri, halkbilim ödül törenleri, halkbilim sempozyumları, süreli yayınlar, halk bilim okulları, halk müziği ve halk oyunları alanlarında devletin kültür politikalarına destek verdiklerini anlattı.
“ÖDÜLE LAYIK GÖREN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Konuşmaların ardından çeşitli halk oyunu gösterileri sergilenirken ödüller de sahiplerine dağıtıldı.
Kütahya’nın Dünyada Çininin başkenti olması, UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil olması sebebiyle Türk Folkloruna Katkı Sağlayan Kuruluş Ödülü’nü Kütahya Belediyesi adına alan Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ödül töreni sonrası şöyle konuştu: “Bu ödüle bize layık gören tüm yönetim kurulu üyeleri ve değerli hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Kütahya’mız tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, termal, kültür, sanat, çinisi ile adeta bir açık hava müzesidir. Kütahya çok güzel bir şehir, kadim bir şehri bu şehre belediye başkanlığı yapmaktan bu şehre hizmet vermekten ayrıca mutluluk duyuyorum. Kütahya’mız hakikaten bir sanat şehri bir kültür şehri bunu özellikle üstüne basa basa söylemek istiyorum. Biliyorsunuz Evliya Çelebi Kütahyalı, Kütahya’dan bahsederken ve o dönemde o coğrafya da 250 adet şehir olduğunu fakat Kütahya’nın ilk 10 şehre girdiğine bahseder. Biz de bu değeri tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. 2 yıl önce başlattığımız çalışma ile kendi zanaat ve halk sanatları dalında UNESCO’ya bir adım attık ve bu adımda Kütahya’mızın değerlerini özellikle el sanatı ve zanaatkarlarla ilgiliydi. Tabi çiniyi bir adım öne çıkararak UNESCO yaratıcı şehirlere girme konusunda bir çalışma başlattık ve bu çalışmada bizim şehrimizde bulunan zafer kalkınma ajansı yetkililer üniversitemiz tüm sanatçılarımız, zanaatkarlarımız, valiliğimiz, milletvekillerimiz yani şehri bir bütün haline getirerek bir müracaatı gerçekleştirdik.”
“UNESCO İÇİN 2 YIL UĞRAŞTIK”

UNESCO sürecini değerlendiren Saraçoğlu, “2 yıl zorlu bir süreç oldu. Tabi başladığımızda hep şunu söylemişlerdi; Kütahya küçük bir şehir UNESCO da yer almak kolay bir şey değil, çok caba sarf etmeniz lazım, çok değerlerinizin olması lazım diye söylemişlerdi. Ama biz hiç birine kulak asmadık inanarak bu projenin üzerine gittik. Değerlerimize bakarak, sanatımıza bakarak, kültürümüze bakarak müracaat ediyoruz diye çalışmaya başladık. Hakikaten bu çalışma içinde özellikle burada UNESCO daimi Ankara temsilcisi Oğuz Öcal hocama çok teşekkür ediyorum. Onun bize yol göstericiliği bize yol çizmesi konusunda çok büyük katkı verdiğini düşünüyorum. Dış işleri bakanlığının yetkilerine, Başta bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma hanıma çok teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz UNESCO da bugüne kadar sadece Gaziantep ilimiz gastronomi konusunda UNESCO da yerini almış onların çok büyük desteklerini gördük. Ama asıl tüm dinamiklerin buna inanmış olması ve Kütahya’nın bu alana girebilecek nitelikte olduğunu ortaya koyması ve 16 haziran 2017 tarihinde resmi Müracaatımızı yaptık ve orada konferanslar düzenledik. UNESCO genel merkezinde Paris’te Kütahya’yı orda anlattık. Çinimizi el sanatlarımızı folklorumuzu, gastronomimizi hepsini orda anlatma fırsatımız oldu. Antalya da düzenlenen Afrika Ülkeleri UNESCO temsilcilerine Kütahya’yı anlattık orada bir yemek programı düzenledik ve sonuç itibari ile 31 ekim 2017 tarihini heyecanla beklediğimiz UNESCO tarafından açıklanan yaratıcı şehirler dalında yerini aldığını bize bildirdiler. Şuan itibari ile Türkiye de 4 ilimiz UNESCO da yaratıcı şehirler alanında görev yapacak” diye konuştu.
“ŞEHRİMİZLE NE KADAR GURUR DUYSAK AZ”

Kütahya ile gurur duyduğunu da kaydeden Saraçoğlu, “UNESCO’yu şöyle düşündüğümüz zaman dünyadaki 2 milyon 400 bin şehre baktığımız zaman 180 şehrin bu ağda yer aldığını görüyoruz. Bizim dalımıza baktığımız zaman zanaat ve halk sanatları dalında 37 şehrin bu bölümde yer aldığını görüyoruz. Biz kendi şehrimizle Türkiye’mizle ne kadar gurur duysak azdır. Kütahya halk oyunlarında da zeybekler diyarıdır. Bizim oyunlarımız, el işlemelerimiz, oya işlemelerimiz, dünyada belki eşi benzeri olmayan çalışmalardan bir tanesi. Ama özellikle çini konusunda Türkiye’nin başkenti olduğunu UNESCO’ya girerek tescillemiş olduk. Çinide de şuan itibariyle resmi kayıtlı 4 binin üzerinde çalışan kişinin olduğunu ve merdiven altını da bu işin içine ilave ettiğimiz de 7 bin 8 bin kişinin bu sektörde çalıştığını söylemek istiyorum. 400 üzerinde de atölyenin olduğu ama bu sanatçılarımızın da UNESCO’da yine yaşayan insan hazinesinde yer alan sanatçılarımız. Şuanda Kütahya’mız da tarihi konaklarda kendi eserlerini yaptıklarını çiniye kendi bilgi becerisini ve ruhunu kattığını burada söylemek istiyorum ve buradaki tüm misafirlerimizi yaşayan insan hazinesi ödülü alan sanatçılarımızı görmeye ve yaratıcı şehirler arasına giren Kütahya’mıza inşallah sizleri davet ediyorum. Sizleri orada ağırlamaktan görmekten mutluluk duyacağımı dile getirmek istiyorum. Böyle bir ödüle layık görülmek şehrim adına, hemşehrilerim adına Motif Vakfı yöneticilerine ve ödüle layık gören tüm hocalarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı (MOTİF) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işbirliği ile düzenlenen 23. MOTİF Halkbilim Ödüllerinde; Büyük Ödül’e T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı değer bulunurken, Türk Folkloruna Katkı Sağlayan Kuruluş Ödülü’nü Kütahya Belediyesi, Halk Müziği Hizmet Ödülü’nü, Muzaffer Ertürk, Halkbilim Hizmet Ödülü’nü Prof. Dr. İsa Özkan, Halk Oyunları Hizmet Ödülü’nü ise Şükrü Üzümcü aldı.

Maddi Folklor Ürünlerini Derleme ve Yaşatma Ödülü’ne, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Medya Halkbilim Ödülü’ne TRT’nin Sıraç Belgesel Filmi değer bulunurken, MOTİF Özel Hizmet Ödülleri’ni alanlar ise şöyle sıralandı: “TRT 1 – Diriliş Ertuğrul dizisi, A Haber – Bir İnsan Bir Hikaye programı, Habertürk Televizyonu – Tadında Hikayeler programı, TRT Avaz – Hayatı Güzel Yaşa programı, Yasemin Alyeşil – Armelit Kostümcülük, Özlem Özdil, Niyazi Koyuncu, Osman Öztunç, Mehmet Çelik, aldı.

 




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir