Teyzeler ve amcaların “Olgun Gençler Üniversitesi”

1554

Kütahya’da Dumlupınar Üniversitesince (DPÜ) hazırlanan bir proje kapsamında oluşturulan “Olgun Gençler Üniversitesi”nde 50 yaş üstü 67 kadın ve erkeğe yabancı dil, tarih ve spor dersleri veriliyor.

PROJE KAMSAMINDA EĞİTİM ALIYORLAR

DPÜ Dış İlişkiler Koordinatörlüğü bünyesinde yürütülen Avrupa Birliği Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklıklar kapsamında finanse edilen “KIPAM – Bilgi Güçtür, Yaş Mühim Değildir” projesiyle eğitime katılan gönüllü 50 yaş üstü bireyler, üniversitede eğitim alıyor.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Oktay Şahbaz, yaptığı açıklamada, hazırladıkları projeyle Avrupa Birliği fonlarıyla Türkiye’de ilk kez Kütahya’da “Olgun Gençler Üniversitesi” adıyla eğitim merkezinin kurulmasının sağlandığını söyledi.

Proje sayesinde 50 yaş üstü kişilere üniversiteli olma heyecanını yaşattıklarını belirten Şahbaz, “Onlar, tecrübe ve güçlü bilgi birikimleriyle çok önemli potansiyele sahip, önemli değerlerimiz. Bu bireylerimizin sosyal ve teknolojiyi kullanma konusunda bilgi eksiklikleri var. Bu projeyle eğitime dahil olan bireyleri sosyal ve dijital hayata adaptasyonunu da sağlamış oluyoruz.” dedi.

Şahbaz, proje kapsamında söz konusu bireylerin taleplerini belirlediklerini, bu talepler doğrultusunda üniversitede bazı dersler açtıklarını ifade ederek, “Üniversite öğrencilerimize eğitim veren akademisyenlerimiz, merkez yerleşkemizdeki amfilerde teyzelerimize ve amcalarımıza yabancı dil, tarih ve spor dersleri veriyor. Ayrıca bu proje sayesinde onlara üniversite öğrencisi olma heyecanını da yaşatmış olduk. Yaklaşık 4 ay süren eğitimin sonunda sertifika vererek mezuniyet töreni yapmayı düşünüyoruz. Eğitimlerimiz eylülde başladı.” diye konuştu.

Şahbaz, projenin başarılı olması durumunda farklı şehirlerdeki üniversitelerde de uygulanmasının planlandığını aktardı.

Projede araştırma görevlisi olarak yer alan Bahar Çelik de eğitime katılan 67 öğrenciye haftada 3 kez ders verildiğini, bireylerin derslere düzenli katıldığını belirtti.
“İLK BAŞLARDA ÖĞRENCİ BULMAKTA ZORLANDIK”
Türkiye’nin ilk “Olgun Gençler Üniversitesi”ne ilk etapta öğrenci bulmakta zorlandıklarını anlatan Çelik, “Türkiye’de ilk olan bu projeyi ilk ortaya koyduğumuzda halka ulaşmak kolay olmadı. Projede eğitim görecek öğrenci bulamayınca Kütahya’da kadınların haftalık toplanıp bir araya geldikleri etkinlik olan gezeklerinde 50 yaş üstü katılımcı arayışına girdik. Teyzelerin katıldığı gezeklere giderek projemizden bahsettik. İlk etapta olumlu tepkiler alamadık ama yılmadık ve gezeklere katılarak projemize öğrenci kazanmaya çalıştık. Çalışmalarımız sonucunda bazı teyzelerimizi ikna ettik ve eğitim vermeye başladık.” ifadelerini kullandı.

BU YAŞTA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OLDUK

Öğrencilerden 50 yaşındaki Hatice Şirin, kendisinin ve eğitime katılan tüm öğrenci arkadaşlarının çok memnun olduklarını söyledi.

Eğitim almaya başlayınca özgüveninin arttığını, yaşamının renklendiğini dile getiren Şirin, “Spor dersinde bisiklete biniyorduk. Üniversite yerleşkesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi var. Buradaki öğrenciler, bizi tedavi gören hastalar sanıyormuş. Biz de soranlara onlar gibi öğrenci olduğumuzu söyledik.” diye konuştu.

67 yaşındaki Cafer Küçük ise “Biz 50 yaş üstü insanlara değer verildiğini ve bir kenara bırakılmadığını hissettik. Bize eğitim veren hocalarımızdan çok memnunuz. Bu yaşta üniversite öğrencisi olduk. Bu bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu.” değerlendirmesini yaptı.

Derslerin güzel ve eğlenceli geçtiğini anlatan 57 yaşındaki Ayşe Dere de üniversite tarafından sunulan eğitim imkanı nedeniyle kendilerini özel hissettiklerini söyledi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir