Görme engelli kadın yaşantısıyla örnek oluyor

1226

Kütahya’da, genç yaşlarda görme yetisini kaybeden kadın, mücadeleci ve aktif yaşantısıyla hem engelli hem de sağlıklı bireylere örnek oluyor.
Henüz lise son sınıftayken görme yetisini kaybetmeye başlayan 47 yaşındaki Dilek Ümran Öztürk, aktif yaşantısı ve insanlar için bir şeyler yapabilme çabası ile engelli bireylerin olduğu kadar sağlıklı insanların takdirini topluyor.
Öztürk, evinde ev hanımı ve anneliğinin yanı sıra dışarıda da devlet memurluğu, bir dernekte başkan yardımcılığı, engellilere yönelik faaliyet gösteren bir spor kulübü derneğinin başkanlığı ile dernek bünyesinde oluşturulan Gol Bol takımının da oyunculuğunu yürütüyor.
Görme engelinin akraba evliliği kaynaklı olduğunu belirten Öztürk, toplumda gece körlüğü veya tavukkarası olarak da bilinen Retinitis Pigmentosa görme kusurunun olduğunu söyledi.
Liseyi, gözlük kullanarak bitirdiğini, liseden sonra gittiği doktorun kendisinin 40 yaşından sonra tamamen kör olacağını söylediğini dile getiren Öztürk, “Doktorum, üzülmemem ve evlenmem halinde çocuk doğurmamam gerektiğini, aksi halde hastalığımın ilerleyeceğini söyledi. O an için bayağı üzülmüştüm. Çünkü o yıllarda henüz genç bir kızım ve hayata tozpembe bakıyordum. Hedef ve hayallerim vardı. Üniversite okumak o hayallerimden biriydi. Ancak gerek ailemin istememesi gerekse görme engelimden dolayı üniversiteyi okuyamadım.” dedi.
1991 yılında evlendiğini ve doktorunun ‘çocuk doğurmaman gerekiyor’ tavsiyesine rağmen, kendisi tek çocuk olduğu ve tek çocuk olmanın zorluğunu yaşadığı için 2 kız çocuğu sahibi olduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi:
“Boş durmayı ve evde sadece ev hanımlığı yapmayı sevmediğim için çocuklarım belirli bir yaşa gelip kendi ayakları üzerinde durmaya başlayınca ev gezmelerinde çeşitli firmalara ait ürünlerin satışını yapmaya başladım. Örgü örüp çevremdekilere hediye ediyordum. Ancak tüm bunlar bana yetmiyordu. Başka bir şeyler yapmam gerektiğini düşünüyordum. Sonrasında bir arkadaşım vasıtasıyla Altı Nokta Körler Derneği ile irtibata geçtim. Burada bir süre şu başkanlığı yardımcılığı yaptım. Dernek vasıtasıyla bilgisayar eğitimi aldım. Daha sonra Beyazay Derneği ile tanıştım. Burada da engellilere yönelik memurluk sınavlarının açıldığını öğrendim. Çevremdekilerin desteğiyle sınavlara hazırlandım. Girdiğim engelliler memurluk sınavında başarılı olup Milli Eğitim Bakanlığı Kütahya Mesleki Teknik Anadolu Lisesine Santral Operatörü olarak atandım. Şu anda beş yıllık memur olarak görev yapmaktayım.”
Öztürk, şu anda Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesinde Sosyal Hizmetler Bölümünü okuyarak üniversite hayalini de gerçekleştirdiğini aktardı.
Engelliler için birçok projesinin olduğunu, projelerinden biri olan Engelliler Zafer Spor Kulübü Derneğini kurarak engellileri sosyal hayata sporla çekmek istediğini de anlatan Öztürk, “Engellilerin sesini Türkiye Büyük Millet Meclisinde duyurabilmek için 25. dönem AK Parti Kütahya Milletvekili aday adayı oldum. Ancak nasip olmadı, ama bu hayalim hala var. Özellikle son yıllarda hükümetimizin engellilere yönelik birçok proje ve çalışmaları var. Bu çalışmalar engellilerimizin hayatlarını oldukça kolaylaştırmaya başladı. Ancak ben de bu konuda mücadele etmeye, engellilerimize yardımcı olmaya devam edeceğim. Engelliler için yapmaya çalıştığım çalışmalarımın yanı sıra, ev hanımlığı, annelik, memurluk, Beyazay Derneği Kütahya şubesinin başkan yardımcılığı ile Engelliler Zafer Spor Kulübü Derneğinin başkanlığı görevlerimi en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyorum. Yani benden bir tane daha olsa aynı şekilde 24 saatimin tamamını yine dolu dolu yaşayacağıma inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Öztürk, engelli olma durumunu kendisi için bir imtihan olduğu bilinciyle hareket ederek yaşama sarıldığını sözlerine ekledi.
Engelliler Zafer Spor Kulübü Derneği bünyesinde oluşturulan golbol takımında Öztürk’ün takım arkadaşı ve Türkiye Beyazay Derneği Kütahya Şube Başkanı Halil Bilgiç de Öztürk’ü kendisinin ve diğer görme engellilerin örnek aldığını belirterek engelliler için vermiş olduğu mücadelesinden dolayı Öztürk’e teşekkür ettiğini kaydetti. RAMAZAN DOĞAN

 




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir