Engelliler günü kutlandı

1154

Kütahya’da, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen programda serebral palsi (beyin felci) Murat Koçyiğit’in İstiklal Marşının on kıtasını ezbere okuması duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Kütahya’da, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle, Aile ve Sosyal Politikalar Kütahya İl Müdürlüğü ve Kütahya Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisinin koordinatörlüğünde, belediye sosyal tesislerinde program düzenlendi.

“HER ZAMAN ENGELLİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Göreve geldiği günden bu yana daima engellilerle birlikte olma gayretinde olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Belediye Başkanı olarak göreve geldiğimden itibaren engelli dernekleriyle beraber olmaya, onların projelerine ortak olmaya, beraber hareket etmeye gayret gösterdim göstermeye de aynı şekilde devam edeceğim. Bu gün gelinen nokta belki çok ideal bir nokta değil ama geçmiş dönemlere baktığımız zaman mesafeler kat ettiğimizi hep beraber görüyoruz. Bundan 15, 20 yıl öncesine gittiğimiz zaman engelli çocuklarımızın toplum içine çıkmadığı, ailenin içine bile çıkmadığı ailelerin kendi arkadaşlarından utandığı bir dönemi gördük. Utanmamamız gerektiğini engelin de Rabbimin bizlere verdiği bir hastalık olduğunu ya da kazayla farklı bir biçimde o duruma gelebileceğini öğrendikçe onlara sahip çıkmayı, onları toplumun içine çıkarmayı, hükümetimizle her çalışanın yüzde kırkının engelli olanın iş sahibi olması noktasında tüm kurumlara talimat verdiği bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Bütün engelli kardeşlerimizin üretime geçtiğini toplumla beraber olduğunu, bir şeyler yapabileceğini hep birlikte gördük. Yerel yönetimler olarak sadece sokaklar değil yapılan kurum binaları engellilerin çok rahat ulaşabileceği, rahat bir şekilde hizmet alabileceği mekanlar haline getirmenin gayreti içinde oluyoruz. Bunlar bir zorunluluk, bundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Bugün birliği beraberliği bu salonda Belediyemiz önderliğinde sağlamış bulmaktayız. Ben fedakarlık gösteren Dernek Başkanlarına, Yönetimlere çok çok teşekkür ediyorum. Biz Kütahya’da böyle günleri kutlamaya, sizlerle beraber olmaya gayret göstereceğiz. Bir projemiz var artık son noktaya geldi. İki katlı sadece engellilerin kalabileceği, tüm derneklerin kendi ofisinin olduğu, kafelerin, toplantı salonlarının olduğu bir mekanı sizlere kazandıracağız. 2018 yılında açmayı kendimize hedef olarak koyduk inşallah bitireceğiz” dedi.

“ENGELLİLİK BÜTÜN TOPLUMUN SORUNU”

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kentte engellilerle ilgili faaliyet gösteren 9 derneğin üyeleri katıldığı programda yaptığı konuşmada, ailelerin fertleriyle, toplumun da aileleriyle bir bütün olduğunu söyledi.

Toplumun birer parçası olan bireylerin, herhangi bir uzvun sıkıntısını hissetmediği müddetçe gerçek anlamda bir aile veya toplum özelliğinin taşıyamayacağını dile getiren Nayir, şöyle konuştu: “Toplum, her bir bireyin acısını, sıkıntısını ve neşesini birlikte hissettiği ölçüde toplum olur. Bizler, engelliliği yalnız ferde ait veya o aileye ait bir problem olarak görüyorsak burada bir eksiklik vardır demektir. Engellilik, toplumun genel problemi olmak zorunda. Ailesinde engelli olmayanın da problemi var demektir. Bu problemi hissetmiyorsa toplum olma duygusunda bir eksiklik var demektir. Bu açıdan bakıldığında engelliler konusunda toplumun tamamına düşen görevler vardır. Merkezi ve yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelerimize düşen görevler vardır. Hamdolsun geldiğimiz nokta itibariyle, evde ve kurumda bakım hizmetleriyle devletimiz engellilerimiz konusunda yapması gerekenleri büyük ölçüde yapmaya başladı. Bitti demiyoruz ama önemli bir mesafe kat edildi. Kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler engellilerimizin hareket alanını genişletecek, erişilebilirlik prensiplerini uygulamaya çalışıyor. Bu da güzel bir duygu.”

“ENGELLİ DERNEKLERİNİ BİR ARADA GÖRMEK SEVİNDİRİCİ”

Kentteki engelli derneklerini bir arada görmekten duyduğu memnuniyeti de ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güzel Kütahya’mızda engelli derneklerimizin bir araya gelerek program icra edebilmeleri de güzel bir duygu. Aile ve Sosyal Politikalar Kütahya İl Müdürlüğümüzün koordinesinde, belediyemizin açmış olduğu bu mekanda birçok derneği bir arada görmek bizleri umutlandırıyor. Problemlerin çözümünde daha fazla mesafe alacağımızın bir işareti olarak görüyoruz. Engel, hayatı engellemeyecek durumda olmalı. Engelimize takılıp kalmadan hayatı en güzel şekilde yaşamanın yollarını aramalıyız, bu konunun eğitimini yapmalıyız. Engellinin halinden anlamayan, gönlünde engel olan kişiler, asıl problem onlardır. Bizler, gönlünde engel olmayan, engellinin halinden anlayan insanlardan oluşan bir toplum arzuluyoruz. İstiyoruz ki bütün insanlar, birer engelli adayı olduğunu bilsinler ve engellilerin toplumda yaşamış oldukları günlük sıkıntıları hissederek, onlara acıyarak değil, onları anlayarak günlerini geçirsinler. Onlarla ilgili olarak herkesin yapması gerektiği bir şeylerin olduğunun farkında olsunlar. Ben, sizleri bir araya getiren derneklerimizin, derneklerimizi bir araya getiren Aile ve Sosyal Politikalar Kütahya İl Müdürlüğümüzü ve bu mekanı sizlere açan belediyemizi huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyor, saygılarımı sunuyorum.”
Konuşmaların ardından, engelli dernekleri ile engellilere eğitim veren özel eğitim kurumlarının korolarının müzik ve şiir dinletileri, aşuk ve maşuk oyunu, judo gösterileri sunuldu.

Programda, serebral palsi (beyin felci) olan 17 yaşındaki Murat Koçyiğit’in İstiklal Marşının on kıtasını ezbere okudu.

Bı sırada salonda duygusal anlar yaşandı. Koçyiğit, protokol üyeleri ile katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

Program, müzik dinletisi ile sona erdi. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir