Kütahya’da ‘Eğitim Tarihi Müzesi’ açıldı

1251

Kütahya’da, uzun yıllar askeri kışla, yatılı yurt ve okul olarak hizmet veren “taş mektep” içerisinde kurulan ve eğitimle ilgili birçok materyal ve eğitim araç gerecini barındıran ‘Kütahya Eğitim Tarihi Müzesi’ düzenlenen törenle açıldı.

Atatürk’ün 24 Mart 1923’te geldiği Kütahya’da, içerisindeki bir odada öğretmen ve öğrencilerle sohbet ettiği, günümüzde ise Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine hizmet veren okul içerisinde kurulan müzede, Osmanlıca el yazması müderris ve talebelerin kayıtları, yüz yıllık fotoğraflar, eski okul zilleri, eski tip hesap makinalar, daktilolar, eski öğrenci sıraları gibi eğitim tarihi ile ilgili birçok araç gereç sergileniyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, gazetecilere yaptığı açıklamada, müzenin Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün talimatıyla, kentin kültürel dokusu ile öne çıkan okullarda kurulması şeklindeki talimatıyla kurulduğunu söyledi.

Müzenin kurulması için yaklaşık 5 ay çalışma yaparak sergilenecek eserleri hazırladıklarını dile getiren Dülger, şunları söyledi: “Ortaöğretim Genel Müdürlüğümüz illerdeki tarihi, kültürel dokusu ile öne çıkan okullarımızda müze kurulması talimatını verdikten sonra yaklaşık 5 aylık gayretle ilimiz genelinde eğitim tarihini kapsayacak eserleri topladık. Topladığımız bu eserleri ilimizin ‘gözbebeği’ konumundaki eski Kütahya Lisesi, şu anki Beylerbeyi Anadolu Teknik ve Meslek Lisesinin bir bölümünde kurduğumuz müzemizde sergiliyoruz. Müze içeriğinde eğitimde kullanılan akla gelecek bütün materyaller bulunuyor. İdari açıdan evraklar, dosyalama sistemi, daha önce okutulmuş kitaplar, meslek liselerinde kullanılan teknolojik malzemeler, gibi eğitim ve öğretimle ilgili akla gelecek bütün materyalleri bu müzede sergilemeye çalışacağız. Müzemizi daha da zenginleştireceğimizi düşünüyorum. Bu müze aynı zamanda Türkiye’nin zaman içerisinde eğitimde kat ettiği mesafeyi de gösteriyor.”

Dülger, müzenin tüm vatandaşlar ile öğretmen ve öğrencilere açık olduğunu sözlerine ekledi.

Törene, Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, davetliler, öğretmen ve öğrenciler katıldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir