Tarımsal üretim için arazi toplulaştırması yapılacak

1486

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce il genelinde 146 köyde arazi toplulaştırılması planlandığı bildirildi.

Arazilerin çok parçalı oluşları Türkiye’nin tarımsal üretim anlamında kanayan yarası olduğu gibi Kütahya’da da tarımsal üretim yapılmasını sınırlayan ciddi bir problem olarak görülüyor. Tarım arazilerinin parçalanmaması ve korunmasına yönelik alınan tedbirler kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü “Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri” çalışmalarına hız verdi.

2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile arazi toplulaştırma programına alınan 3 ilçeye ait 17 birimde 31 bin 500 hektar tarım arazisine ilave olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 129 birimde yapılan toplantı ve çiftçi görüşmeleri neticesinde 141 bin hektar tarım arazisinin toplulaştırılması yönünde talep alındı. Son çalışmalarla birlikte kent genelinde toplam 173 bin hektar tarım arazisinin toplulaştırılması planlandığı belirtildi.

Ayrıca Devlet Su İşleri tarafından Kütahya’nın 4 ilçesinin 21 biriminde 13 bin 209 hektar tarım arazisi 5403 sayılı Kanun kapsamında özel toplulaştırma sahası olarak ilan edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “Bu çalışmaların tamamlanmasıyla, tarımsal potansiyelimizi sınırlayan çok parçalı tarımsal arazi desenine son verilerek, jeotermal su kaynakları ile birlikte sulama suyu kaynaklarının da verimli kullanılması sağlanacak, tarımsal hayat standartları yükseltilerek genç nüfusun nitelikli tarım yapmasının önü açılacaktır. Ayrıca tarım arazilerinin verimini artırmaya ve çiftçilerimizi daha ekonomik koşullarda üretim yapılabilecek şekilde yarınlara taşımaya kararlıyız.”




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir