Kütahyalı Sıtkı Usta, Eskişehir’de anıldı

1308

Çininin Picasso’su olarak bilinen UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü sahibi Çini Sanatçısı Sıtkı Olçar, vefatının 7. yılında Eskişehir ve Kütahya’da anıldı. Eskişehir’deki anma programında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Kütahya’nın Sıtkı Ustanın ve kızının kıymetini bilmediğini, Eskişehir’in kapılarının Nida Olçar’a açık olduğunu söyledi.

Eserleri ölmeden önce dünya müzelerine giren ilk Türk sanatçı unvanına sahip olan Sıtkı Usta ilk olarak Eskişehir’de, Tepebaşı Belediyesinin ev sahipliğinde kızı Nida Olçar ile ortak hazırlanan Geçmişten Günümüze Çini sergisi programıyla anıldı.

Belediye merkez hizmet binası sergi salonundaki tören, ‘Usta’nın hayatını anlatan film gösterimi ile başladı.

“SITKI USTASIZ” GEÇEN YILLAR ÇOK ZOR”

Törende konuşan Sıtkı Olçar’ın kızı Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, ‘Sıtkı Ustasız’, babasız geçen yılların çok zor olduğunu, eserleriyle Sıtkı Ustayı yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

“Geçmişten Günümüze Çini Sergisi” ile Usta’yı eserleri ile anmak istediklerini dile getiren Olçar, “Sergimizde 47 adet Sıtkı Usta’nın eserine yer verdik. Bunun yanı sıra 32 adet de benim eserim bulunmakta. Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezinde atölyemizin kapılarını sayın başkanımız Ahmet Ataç Beyle açtık. İlk projenin de Down sendromlu kardeşlerimiz için yapılmasına karar verdik. Tepebaşı Belediye başkanımız hizmette sınırın olmadığını bize bir kez daha gösterdi. Belediye Başkanımız Ahmet Ataç Beye çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

USTA’YI BURADA ANMAMIZ BİZİM İÇİM ÇOK ÖNEMLİ”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise yaptığı konuşmasında, kendisi için Sıtkı Usta’nın insanlığının ön planda olduğunu, Usta’yla çok şey paylaştığını söyledi.

Ustayla olan bazı anılarını katılımcılarla paylaşan Ataç, şunları kaydetti: “Usta’mızın çinideki ustalığı, çiniye olan düşkünlüğü bana şunu dedirtiyor. Zübeyde Hanım, Mustafa Kemal’i nasıl ki Türkiye’yi kurtarsın, laik Cumhuriyeti kursun diye doğurduysa Sıtkı Usta’nın anası da onu “Çini Üstadı” olsun diye doğurmuş. Böyle bir yeteneği, ayrı bir özelliği vardı. Hem sanatı hem insani ilişkileri çok güzeldi. Çok rahat gidip sergiler açıp sanatını anlatabiliyordu. Bu çok önemli bir özellik. Bu sosyalleşmeyle, insani duygularla olur. Bugün de böyle bir sergi ile onu anmamız bizim için çok önemli.”

“USTANIN DA KIZININ DA KIYMETİNİ BİLEMEDİLER”

Sıtkı Usta’nın kızı Nida Olçar’ın da kendileri için değerli olduğunu ve kapılarının her zaman için Nida Olçar’a açık olduğunu da ifade eden Ataç, “Nida hanımla burada bir takım projeler yapacağız. Bir takım yerlere de mesaj vermemiz lazım, kıymetini bilmeyenlere. Babasının da kıymetini anlamadılar, kızının da kıymetini anlamadılar. Ama Eskişehir her ikisinin de kıymetini çok iyi bilecek. Burada kapılarımız Nida hanıma her zaman açık. Nida hanımla görüşüp böyle bir karar aldığımızda çok sevindim. Birlikte güzel şeyler yapacağız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı.

AÇILIŞA İLGİ YOĞUN OLDU

Açılışa Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Baban, Prof. Dr. Kenan Mortan, Japon Mevlana Araştırmacısı Yumiko Kase, Koleksiyoner Feryal Özensel, Kültür Bakanlığı temsilcileri, Kütahya Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, Güral Porselen İcra kurulu Başkanı Naci Pekcan, Kütahya, Ankara, İstanbul ve Eskişehir’den iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.

Sergi 15-25 Kasım tarihleri arasında sanatseverler için açık olacak.

Öte yandan Nida Olçar, Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezindeki atölyesinin de açılışı yapıldı. Down sendromlular için projelerin de yürütüleceği atölyenin açılışına da çok sayıdaki davetlilerle birlikte Down sendromlu çocuklar katıldı.

JAPON ARAŞTIRMACI USTAN’NIN MEZARINA ÇİÇEK BIRAKTI

Sıtkı Olçar, Kütahya’da Musalla Mezarlığında bulunan mezarı başında da anıldı.

Sıtkı Usta ile 2002 yılında bir program vesilesi ile tanışan Japon Mevlana Araştırmacısı Yazar Yumiko Kase, Sıtkı Usta’nın mezarına çiçek bırakıp dua etti.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir