“Organ bağışı istenilen ölçüde yaygınlaşmadı”

1324

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası sebebiyle Kütahya Böbrek Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyelerini kabul eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, Türkiye’de organ bağışı konusunda istenilen seviyeye ulaşılamadığını belirtti.

Vali Nayir’in makamında gerçekleşen ziyarette, Kütahya Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Kadir Korkut ile yönetim kurulu üyeleri yer aldı.

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ BİLİNÇSİZLİK”

Kütahya’daki böbrek hastaları hakkında bilgiler veren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Hemşiresi Özlem Kabak, Evliya Çelebi Araştırma Hastanesinde 67 periton diyaliz, 65 hemodiyaliz hastası olduğunu, özel diyaliz merkezinde ise 235 hemodiyaliz hastasının tedavi gördüğünü söyledi. Zaman içerisinde bir artış olduğunu ifade eden Özlem Kabak, “Kütahya’da böbrek hastalığı çok fazla. Böbrek hastalığının ne olduğunu bilmeyen insanlar var. En büyük sıkıntımız bilinçsizlik” dedi.

“ÜLKE OLARAK ÇOK İYİ NOKTADAYIZ”

Türkiye’nin tıpta önemli gelişmeler kaydettiğini aktaran Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Sağlık önemli konulardan biri. Sağlıktaki yeni buluşlar, yeni tekniklerin ortaya çıkması da insanlık için önemli bir faaliyet. Bazı organların aktarılabilmesi, bazı organ bağışlarıyla kişilerin hayata kavuşturulabilmesi önemli bir başarı. Tıp olarak bakıldığında bu çok yeni bir şey de değil, bir hayli eski bir uygulama, eski bir gayret ama son zamanlardaki uyumu sağlayacak tedbirlerin artmış olmasıyla başarı oranları çok yükseldi. Kalp, göz, böbrek gibi birçok organdan, kol ve yüz nakline kadar farklı yerlere doğru organ bağışıyla birlikte yeni bir rahatlama, tedavi süreci, hayata daha iyi bakılacak süreçler oluşturulmaya çalışılıyor. Sizlerin de dediği gibi bunlardaki en büyük ağırlığı böbrek hastalıkları, böbrek organ nakilleri tutuyor. Ülkemiz bu açıdan dünya ülkeleriyle kıyaslandığında çok iyi noktada. Hekimlerimizin becerisi, hastanelerimizin imkan ve kabiliyetleri açısından baktığımızda çok iyi” ifadelerini kullandı.

“YURTDIŞINDAKİ TEDAVİLER KÜTAHYA’DA DA YAPILIYOR”

Kütahya’nın uzman kadrosu ve tıbbi araç gereçleriyle nakil konusunda önemli bir merkez haline geldiğini dile getiren Vali Nayir, “İlimizde organ nakli ünitemiz var. Önceden yurtdışında olabilen tedaviler Kütahya’da ve birçok ilimizde yapılıyor. Tüm bunlar bizleri sevindiren gelişmeler ama her konuda olduğu gibi bu konuda da toplumda genel bir bilinç eksikliğinin farkındayız. Bu haftalarda kendimizi tanıtmada inşallah daha iyi noktalara gelmiş oluruz” dedi.

“ORGAN BAĞIŞI İSTENİLEN ÖLÇÜDE YAYGINLAŞMADI”

Organ bağışında Türkiye’nin ciddi gelişmeler gösterdiğini ancak bağış noktasında istenilen seviyeye ulaşılamadığını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Milletimizde bir çekimserlik var. Dini açıdan bu iş uygun mu değil mi diye bir tartışma yapıldı. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığımız bu konunun açık olarak uygulanabileceğini ve destek olunması gerektiğini söyleyerek kafalardaki karışıklığı giderdi. Diyanet İşleri Başkanlığının almış olduğu rol güzel bir roldü. Organ bağışlarının daha fazla olması durumunda bazen bir vücut 5-6 vücuda destek veriyor. Evladını kaybeden annenin gidip başka bir bedende evladının kalp sesini duyması ona çok hoş geliyor. Haftada 3 kez diyalize girerken, diyalize girmiyor olmasının verdiği mutluluğu geride kalanlar çok iyi hissediyorlar ama organ bağışı istenilen ölçüde yaygınlaşmadı. Daha fazla bir gayrete, çabaya ihtiyacımız var. İnşallah sizlerin de gayretiyle daha iyi noktaya gelinir” diye konuştu.

Ziyaret karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir