Kütahya’da ‘UNESCO’ sevinci

1282

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Kütahya’nın, zanaat ve halk sanatları alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanması halk sanatları sektöründe sevinçle karşılandı.

ÇİNİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Yaratıcı Şehirler Ağı’na zanaat ve halk sanatları (Crafts and Folk Art) dalında kabul edilen Kütahya, öylelikle zanaat ve halk sanatlarıyla büyüyen ve gelişen, sanat ve zanaatı ekonomik, sosyal, kültürel alanda da geliştirmeyi hedefliyor.

Kütahya Fotoğrafçılar, Çiniciler ve El Sanatları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, yaptığı açıklamada, Kütahya’nın ağa dahil edilmesiyle birlikte dünyada çini sanatı ve el sanatları dalında farkındalık yaratmak için büyük bir fırsat elde ettiklerini söyledi.

ÇİNİ DAHA İYİ TANITILACAK

Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmakla dünyadaki turizm sektörünün dikkatini kente çekerek yerli ve yabancı turist sayısında ciddi artışların olabileceğini dile getiren Erilbaylı, şöyle konuştu: “Kütahya’da çinicilik sektöründe 417 atölye, 53 Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçımız ve 839 ustamız var. Evlerde çini işi yapanlarımızla birlikte bu sektörde 6 bin kişiye yakın çalışanımız bulunmakta. Bu yönüyle baktığımızda Kütahya çini sektöründe dünyanın en büyük el sanatları merkezi konumundadır. UNESCO tarafından kültürel ve finansal desteklerle halk sanatı olan çini sanatı ve el sanatlarımızın koruma altına alınması çok büyük önem arz etmektedir. Bundan sonra Kütahya’mıza gelen yerli ve yabancı turistlere çini sanatımızı daha iyi tanıtmak için altyapı hazırlıkları başlayacak. Bununla ilgili Çiniköy projemiz ve Zafer Kalkınma Ajansı ile güdümlü projelerimiz var. Bunun yanı sıra uluslararası çini tanıtım günleri düzenlenecek. Yaptığımız çalışmalarla 2017’nin son çeyreğinde üretim ve ihracat daha da artı. 2018’de de bu daha da iyi olacak.”

“GEÇ GELEN MUTLULUK”

Kentte dede mesleği çinicilik işi ile uğraşan Özlem Akyüz de halk sanatları bünyesindeki Kütahya çini sanatının UNESCO tarafından tescil edilmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ‘Bunun geç gelen bir mutluluk olduğunu düşünüyorum. Bu sayede çinimiz inşallah daha iyi yerlere gelecek ve hak ettiği değeri kazanacaktır” dedi.

ZANAATKAR ESNAF MEMNUN

Çini sektörünün yanı sıra yine halk sanatlarından olan el sanatları ürünleri, iğne oyaları, nakış gibi sanatlarla uğraşan sektör temsilcileri de Kütahya’nın Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kütahya’nın halk sanatları ve burada ortaya çıkan ürünler üzerinde çalışmalar yapan Kütahya Olgunlaşma Enstitüsünde görevli Nuri Erbay, Kütahya’nın Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmesinin Kütahya için büyük bir avantaj ve gelişme olduğunu söyledi.

Kütahya’nın çok zengin bir tarih ve kültüre sahip olduğunu, halk sanatları alanında da bu zenginliğin yaşatılması için çalıştıklarını kaydeden Erbay, “İlimizin bu ağa dahil edilmesiyle yüzyıllardır süregelen tarihi birikim ve kültür zenginliği böylelikle dünyaya açılmış olacak. Bununla birlikte umuyoruz ki, şehrimize ve ülkemize ait el sanatlarımız bütün dünyaya tanıtılmış olacak. Aynı zamanda ticari sektör ve şehrimize ekonomik değerler katan bir zenginlik olarak da bize yansıyacaktır diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir