Kütahya Çinisi ‘UNESCO’da

1203

Kütahya çinisi yapılan uluslararası girişim ve çalışmalar sonucunda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmeyi başardı.

KÜTAHYA, İSTANBUL VE HATAY AĞA DAHİL OLDU

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Yaratıcı Şehirler Ağı’na, aralarında İstanbul, Hatay ve Kütahya’nın da bulunduğu 64 yeni şehir eklendi.

UNESCO’dan yapılan açıklamada, yaratıcılığı ve kültür endüstrilerini yerel kalkınma planlarının merkezine yerleştirmeyi ve şehirlerarası ortaklıklarla uluslararası düzeyde etkin birliğini gerçekleştirmeyi hedefleyen ağa bu yıl eklenen şehirlerin belli olduğu duyuruldu.
Açıklamada, 2004 yılında kurulan Yaratıcı Şehirler Ağı’nın 64 yeni katılımla birlikte 72 ülkeden 180 şehre ulaştığı kaydedildi.

Edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya olarak belirlenen 7 farklı temadan oluşturulan ağa Türkiye’den tasarım dalında İstanbul, gastronomi dalında Hatay ve zanaat ve halk sanatları dalında da Kütahya dahil edildi.

“ÇOK ŞÜKÜR İSTEDİĞİMİZİ ALDIK”

“UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına” Kütahya ilk başvurusunda çini dalında girmeyi başardı. Kütahya’da 400’ün üzerinde sanat ve zanaat atölyesinde 4 binden fazla sanatçı ve zanaatkarın çalıştığını ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Çok uzun zorlu bir süreç atlattık ama çok şükür istediğimizi aldık. Artık Kütahya çiniyi dünyaya tanıtacak ve satacak. Artık dünyada çini dendiğinde herkes Kütahya’dan bahsedecek ve görmek için buraya gelecek. Ben bu süreçte emeği geçen Kütahya valimize, milletvekillerimize ve Zafer Kalkınma Ajansı personellerine çok teşekkür ederim” dedi.
AK Parti Kütahya Milletvekilleri konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarda sevinçlerini paylaştı.

MUSTAFA ŞÜKRÜ NAZLI: “Sevincimiz gururumuz büyük Kütahya çinisiyle UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil edildi. 2 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalar sonucunda Kütahya çinisini bütün dünyada tescilletmiş oluyoruz. Böylece Kütahya’mız Türkiye’de Gaziantep’ten sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına giren ikinci il olma başarısını göstermiş durumdadır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Dış İşleri Bakanımız, Kütahya Valiliği, Kütahya belediyesi, milletvekillerimiz, Zafer Kalkınma Ajansı ve bu başarıda emek veren herkesi kutluyorum. Tebrikler.”

İSHAK GAZEL: “Biz kazandık, kültürde dünya Nobel’i sayılabilecek “UNESCO Yaratıcı Şehirler” ağına Kütahya’mız kabul edildi. Yaratıcılığı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın stratejik bir faktörü olarak belirlemiş şehirler içinde ve arasında, uluslararası işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen ve böylelikle UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına çini sanatıyla Kütahya’mız dahil oldu. Hayırlara vesile olsun”

VURAL KAVUNCU: “Bugün çok güzel bir haber aldık. Kütahya çinisi ile UNESCO yaratıcı şehirler ağına alındı. Bu çok önemli ve değerli bir olaydır. Başta Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu, Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, milletvekilleri, sayın valimiz ve Kalkınma Ajansı, bürokratlarımız, kısaca emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarım. Kütahya’mız için hayırlı olsun.”

AHMET TAN: “Kütahya çinimizin “UNESCO Yaratıcı Şehirler” ağına Kütahya’mız kabul edilmesi şehrimiz adına gurur verici. Kütahya çinisi artık tüm dünyada tanınacak ve ilgi görecek. Bu çalışmada emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir