DPÜ’lü öğrenciler yerli otomobilin peşinde

1220

Kütahya’da, Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) öğrenim gören bir grup öğrencinin, alternatif enerjili araç projesiyle ürettikleri elektrikli otomobil, 3 saatte tamamen şarj olup, saatte 85 kilometre hızla yaklaşık 80 kilometre yol alabiliyor.

3 ARAÇ ÜRETTİLER

Üniversitenin, Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri tarafından 2009 yılında kurulan Duscart Alternatif Enerjili Araçlar Topluluğunun öncülüğünde başlayan yerli otomobil çalışmalarında şimdiye kadar 1 güneş enerjili, 2 elektrikli olmak üzere 3 yerli araç üretildi.

Topluluğun başkan yardımcısı, makine mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Rıdvan Kuzlu, yaptığı açıklamada, yerli ve milli otomobil üretmek için yapılan çalışmalar kapsamında 2014 yılında elektrikli otomobil ürettiklerini, bu yıl yaptıkları ve DEV-A adını verdikleri elektrikli otomobili daha da geliştirdiklerini söyledi.

Çalışmalarına elektrik elektronik, makine, endüstri ve bilgisayar mühendisliği programlarından öğrencilerin de destek verdiği ilk elektrikli otomobilin maksimum 70 kilometre hıza ulaşabildiğini aktaran Kuzlu, “Yaptığımız çalışmalarla yeni bir elektrikli otomobil ürettik. Bu yeni aracımızın hızını biraz daha yükselttik, aracımız yaklaşık 85 kilometre hıza ulaşabiliyor. Yine, önceki araçta bulunan pilleri şarj etmek için batarya kutusundan çıkartıp dışarıda farklı bir sistemle yaklaşık 12, 13 saat pilleri tam dolu seviyeye getirebiliyorduk. Bu sene yaptığımız yerleşik hızlı şarj birimimizle beraber pillerimizin dolum süresini 3 saate kadar düşürebildik.” dedi.

‘TAMAMEN MİLLİ BİR PROJE İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Yapmış oldukları çalışmada en büyük hedeflerinin tamamen milli bir otomobil yapmak olduğunu dile getiren Kuzlu, şöyle konuştu: “Bu aracımızın tüm parçalarının bizler tarafından yapılması gibi bir çalışmamız var. Önceki aracımızda ithal ettiğimiz bir motoru kullanıyorduk. Yeni aracımızın motoru yerli ama bizim yaptığımız bir motor değil. Bu nedenle yeni için aracımız şu anda motor yapımı üzerinde çalışıyoruz. Çok büyük bir ilerleme kat ettik. Önceki aracımızın ithal ettiğimiz motoru 100 kilometrede 1,5 lira yakıyordu. Kendimizin tasarlayıp yapacağımız motorla bu yakıtı 1 liraya kadar düşürmeyi hedefliyoruz. Yine yapmış olduğumuz gelişmelerden bir tanesi de telemetri (herhangi bir sistemin ulaşılamayan bir kısmının uzaktan kablolu veya kablosuz olarak izlenmesi veya kontrol edilmesi) sistemi. Önceki araçta bu sistemle yaklaşık 750 metrekarelik bir alanda veri alımını sağlıyorduk. Bu aracımızda ise bu alanı yaklaşık 3 kilometreye çıkardık. Tabi motor gibi önemli bir parçayı yaparken bunun yanında motor sürücü de çok önemli bir parça. Bizler bunun üzerinde de çalışarak motor sürücüyü de yerli ve milli bir şekilde kendimiz yapmayı hedefliyoruz.”

‘ YERLİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL YAPIMINDA GÖREV ALMAK İSTERİZ’

Projeyi TÜBİTAK desteği ile sürdürdüklerini de aktaran Kuzlu, “Devletimizin şu anda üzerine çok yoğun bir mesai harcadığı yerli otomobil projesi var. Bizlere de öğrenci olarak TÜBİTAK desteğiyle yapmış olduğumuz elektrikli otomobilimiz için yerli ve milli parçalar üretiyoruz. Bizler burada yaptığımız çalışmalar ve edindiğimiz tecrübelerle, üniversiteden aldığımız meslek ahlakıyla, ileride mühendis olduğumuz vakit, alın terimizle çalışmalarımızı birleştirip ülkemize, vatanımıza, milletimize hayırlı birer mühendis olmayı hedefliyoruz. Bu anlamda ileride umuyoruz ki elektrikli otomobil yapımında görev alırız. Aynı şekilde bu işle uğraşan tüm ekiplerin görev almalarını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

YENİ NESİL ARAÇLARA KATKI SAĞLIYORLAR

Kuzlu, ürettikleri araçlarla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği yarışmalara katıldıklarını da sözlerine ekledi.

Projede görev alan makine mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Semih Yiğit ise bu alanda yapılan ve yaptıkları çalışmaları incelediklerini ve sürekli olarak daha iyisini yapmak için çalıştıklarını, yeni nesil araçların üretimine katkı sağlamak için gayret gösterdiklerini söyledi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir