Kayyumla kent ekonomisine katkı sağlıyor

1432

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde faaliyet gösteren ve adı Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) karışmasının ardından sahibi yurt dışına kaçan, Kasım 2016’da da mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) aktarılan Vahdet Süt’ün atanan kayyumlarla kent ekonomisine katkı sağladığı bildirildi.

Vahdet Süt Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. atanan kayyumlarla firmanın daha da büyüdüğü ifade edilirken 1 yılda, üretimden personel sayısına, araç filosundan şube sayısına kadar birçok alan büyüme sağlayarak, aylık cirosunu 700 bin liradan 2 milyon lira seviyelerine çıkarmayı başardı.

4 Kasım 2016 tarihinde mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) aktarılarak kayyum atanan Vahdet Süt Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kütahya İl Defterdarı ve Vahdet Süt Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Önel, Yönetim Kurulu Üyeleri Bilal Cicavoğlu, Nizamülmülk Güneş ve Sami Cankaya’nın Vahdet Süt’ün Kütahya’ya olan ekonomik katkısı ve firmanın işleyişi hakkında bilgiler verdiği toplantıya Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ve yönetim kurulu üyeleri ile basın mensupları katıldı. Yönetimi devraldıklarında fabrikanın durumunun çok kötü olduğunu söyleyen Vahdet Süt Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Nizamülmülk Güneş, “Banka hesapları blokeliydi. Banka hesaplarını incelediğimizde firma 800 bin lira eksideydi. Burayı kuran kişi yurt dışına kaçmış ve personel maaşlarını elden alıyordu. 100 kişi çalıştıran fabrikada, 45 işçiye düşülmüştü ve piyasaya borçlar vardı. TMSF olarak ilk bunları tespit ettik. Üretim kapasitemizi, ciromuzu, satış hacmimizi artırdık” dedi.

Piyasa ve kamu kurumlarıyla görüştüklerini belirten Güneş, firmanın Kütahya ve Tavşanlı için büyük bir değer olduğunu ifade ettiklerini söyledi. Vahdet Süt’ün batması durumunda bölgede ekonomik bir zarar ortaya çıkacağını anlattıklarını vurgulayan Güneş, “9 ton süt işleyen fabrika şuan yaklaşık 45 ton süt işliyor. Personel sayımızı 45’ten tekrar 70’lere yükselttik. Araç sayısını 26’dan 28’e, şube sayımızı 9’dan 12’ye ve en önemlisi aylık ciromuzu 700 bin liradan, 2 milyon liraya yükselttik. Bu dört kişilik ekip ve personelimizle can siperane bir şekilde çalışarak bunu başardık. Sadece Tavşanlı’nın köylüsüne aylık 1 milyon liralık süt parası ödüyoruz. Fabrika olarak bu şehre aylık 2 milyon lira para pompalıyoruz. Büyüklüğümüzü siz düşünün ve 800 bin liralık borcu da ödedik. 1 yılda bu borcu ödediğimiz gibi ciromuzu, satış hacmimizi, pazarlarımızı artırdık ve ulusal marketlere girdik. Ayrıca makine ve ekipman olarak ciddi yatırımlarda gerçekleştirdik. Kayyumdaki bir firmanın yatırım yapması, araç ve ekipman alması kolay değil. Nakit akışını sağlayıp ilgili yerlerden onay alacaksınız, bunlar çok zor süreçler. Ekibimizle bunu başardık” diye konuştu.

Fabrikanın öz kaynakları çerçevesinde, kredi kullanmadan toplam 361 bin liralık yatırım yaptıklarını belirten Güneş, “Bu fabrikanın çalışmasında en önemli etkenlerden biri olan personelimizin maaşlarını bir gün geciktirmedik. Hep birlikte yürüdük. Kamu desteklerinden işçi alırken yararlandık. Yapılandırılmış birçok vergi borcunu ödedik. Şimdi de yeni yatırımlara hazırlanıyoruz. Kapasite 9 tondan 45 tona çıkınca, mevcut kapasite yetmiyor ve bazı şeyleri yenilemeniz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde 500-600 bin liralık bir yatırım planlıyoruz. Kayyum firması olduğumuz için birçok sorunla karşılaşıyoruz. Kamu ve bankalar bizimle çalışmak istemiyor. İkili ilişkilerimizle ancak yürütebiliyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin en başarılı kayyumlarının Kütahya’da olduğunu söyleyen Güneş, yatırım yapan ve fabrikayı büyüten bir anlayış sergilediklerini ve Kütahya ekonomisine katkı sağlayan bir yönetim anlayışı olduğunu dile getirdi.

Firmanın bünyesinde yem satış işi olduğunu da ifade eden Vahdet Süt Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Cicavoğlu ise, “Yem satışımız geçmişten geliyordu. Biz geldiğimizde 100 tonluk bir satış vardı. Bu rakamı 350-400 ton civarına çıkardık. Tavşanlı, Emet, Hisarcık çevresindeki bütün köylere yem dağıtım işini gerçekleştiren ekiplerimiz var. Süt aldığımız çiftçilerle de takasa giriyoruz. Süt alıp yem veriyoruz. Böyle bir ticaretimiz daha var” diyerek, Kütahya genelindeki süt işletmeleri arasında büyüklük olarak üçüncü işletme olduklarına dikkat çekti.

Cicavoğlu, “Kütahya ekonomisine inşallah katkı sağlamış oluruz. Bizler gelip geçiciyiz. Bu süreç kanunun hükmünde kararname ile yasalaştı. TMSF bünyesinde bine yakın şirket var kayyumlar tarafından çalıştırılan. KHK gereği yürüyen mahkemeler sonuçlanana kadar, bu şirketlerin yürüyüşünü TMSF yapacak. Mahkemelerin sonuçlanmasından sonra söz konusu şirketle ilgili mahkeme, ‘Bu şirket terörün finansmanında kullanılmış’ derse bu şirket hazineye kalacak. Devlet verilen kararla buraları satışa çıkaracak ve buraların geliri devlete kalacak. Ama mahkeme, şirketten terör örgütlerine herhangi bir finansman sağlanmadığına karar verirse sahiplerine iade edilecek. Vahdet Süt’ün sahibi İsmail Kırdemir şuan da Afrika’da bir ülkede. Şirketin sahibi için yurda dön çağrısı yapılırsa ve dönmezse vatandaşlıktan çıkarılacak ve bu firma yine hazineye geçecek. İsmail Kırdemir ile ilgili bir çağrı yapılmadı” dedi.

FETÖ/PDY’den dolayı sahibinin yurt dışında olmasıyla nedeniyle vatandaşların Vahdet ürünlerinden elini çektiğini hissettiklerini söyleyen İl Defterdarı ve Vahdet Süt Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Önel, “Performansımız bu yüzden düşmüştü. Bunu ortadan kaldırabilmek için mülki amirlerden ve sivil toplum kuruluşlarında yardım aldık. Ayrıca şubelerimize bakarsanız, artık Vahdet Süt Ürünleri şirketinin devlet tarafından yürütüldüğünü belirten bir yazımız var. Her gittiğimiz yerde firmanın atanan kayyumlar tarafından yöneltildiğini ifade ederek, firmanın kötü imajı şuan ortadan kalktı. Her alınan Vahdet Süt ürünü Kütahya ekonomisine bir katkı sağlamaktadır. Hem Kütahya halkının çalışanlarına, hem de Kütahya ekonomisine direk katkı sağlıyor” diye konuştu.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir