Altın seferberliği

1280

Ziraat Bankası Eskişehir Bölge Yöneticisi Mehmet Dönmez, “Kütahya’da altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama süreci 16 Ekim’de başlayacak” dedi.

Dönmez, Kütahya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Hazine Müşteşarlığınca 2 Ekim 2017 tarihinden itibaren başlatılan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracının Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Ziraat Bankası Eskişehir yöneticiliğine bağlı şubelerde Eskişehir’de 16-20 Ekim ve 23-27 Ekim tarihleri arası, Kütahya ve Bilecik’te de 16-20 ekim tarihleri arasında talep toplama işlemlerini gerçekleştireceklerini dile getiren Dönmez, şöyle konuştu:
“Altın tahvili, altına dayalı kira sertifikası için talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Hurda altınlar kabul edilirken eksperler darphane tarafından basılan altınları adet olarak, diğer altınları tartarak herhangi bir ıskontoya tabi tutmadan değerini hesaplayacaktır. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın takı ve ayrıca reşat altınlar eksperler tarafından kabul edilmeyecektir. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının vadesi 2 yıl olup, yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak Türk lirası cinsinden kupon, kira bedeli ödenecektir. Söz konusu 6 aylık getiri oranı yüzde 1,2 olarak belirlenmiş olup senedin vadesi boyunca sabit kalacaktır. Bu kapsamda açılan hesaplardan müşteriden hesap işletim ücreti ya da herhangi bir komisyon kesilmeyecektir. İhraçla sağlanan getiriler gelir vergisinden muaf olacaktır.”

Müşterilerin vade tarihinden önce isterlerse altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabileceklerini veya devredebileceklerini de kaydeden Dönmez, “Müşterilerin vade tarihinden önce altın tahvilini ve altına dayalı kira sertifikasını bir başka gerçek kişiye satmak veya devretmek istemesi durumunda, alıcı adına bankamızda yatırım hesabı açılması ve şubemizde işlemin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Ayrıca yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankasına satabilir ve karşılığını işlemiş faizi ve kira getirişi ile birlikte Türk lirası cinsinden alabilir. İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde senetlerin bankaya satılmak istenmesi durumunda, yüzde 1,5 oranında iskonto oranı uygulanacak, ihraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Dönmez, yatırımcıların vade sonunda altınlarını talep etmeleri halinde fiziki altın olarak külçe altın veya darphane tarafından basılan çeyreklik cumhuriyet ziynet altını olarak da teslim alabileceklerini sözlerine ekledi.

Toplantıya, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, Ziraat Bankası Kütahya şube yöneticisi Vahdettin Kılıç, Zafer Meydanı şube yöneticisi Ali Altay, Menderes şube yöneticisi Gökhan Yıldız katıldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir