Ahilik Haftası kutlandı

1299

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi. Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ndeki (KESOB) törende yaptığı konuşmada, ahiliğin 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar devam eden bir mesleki örgüt olduğunu belirtti.

“AHİLİK FELSEFESİNİ YAŞATMAMIZ LAZIM”

Ahilik Teşkilatının ve ahi ahlakının yeni nesillere çok iyi anlatılması gerektiğini dile getiren Nayir, şöyle konuştu: “Bizler bu topraklara bin yıl öncesinden gelmişiz. Bu toprakla 1071’den önce de bizleri tanımış ve kabul etmiş. Hoca Yesevi’nin talebeleri kılış fethinden önce gönül fethini sağlamak için gelmişler. Aynı çizgide Yunus Emre, Mevlana da gelmiş, daha sonra bizim gazilerimiz bu alana girmiş ve bu topraklar yine bizim olmaya başlamıştır. Bu topraklarla ilgili tarihe baktığımızda dört önemli öğenin bizim buradaki varlık sebebimizi oluşturduğunu görüyoruz. Abdalan-ı Rum, Gaziyan-ı Rum, Baciyan-ı Rum ve Ahiyan-ı Rum. Bizim bu dört öğrenin felsefesini bugün de yaşatmamız lazım. Ticaretimizde, sanayimizde ve esnaflığımızda ahilik felsefesini bu topraklarda sürekli hale getirmemiz lazım. Gücümüz buna bağlı. Her defasında söylüyorum, zayıfların başarılı olduğu, hayatta kaldığı bir coğrafyada yaşamıyoruz. Mutlaka güçlü olmak zorundayız.”

‘BİZİMLE BERABER BAZI DEĞERLER DÜNYADAN ÇEKİLDİ’

Ticaret ve ahlakın birbirinden ayrılmaması gerektiğini belirten AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, “Eğer bu iki kavram birbirinden ayrılırsa, küresel zincirlerin dünyayı istila ettiği gibi, gayri ahlaki bir ticaret kök salar. Bunun zararını da toplum olarak hepimiz görmekteyiz. Son iki aşıra bakıldığı zaman maalesef ahilik yok ve kalmadı. Çünkü biz dünyada önderlik yapan bir ülkeyken, geriye düştük ve bazı yenilgilere uğradık. Bizimle beraber bazı değerlerde dünyadan çekildi. Batının serbest ticaret anlayışına gelirsek, aynı havuzda timsahlar ve ördekler bir arada yer alıyor. Hadi yarışın diyorlar ve sonuç malum. Maalesef böyle bir dünyada yaşıyoruz. Kapitalizm o kadar çabuk yayılıyor ki, biri diğerini yok etme üzerine kurulu bu sistemde, yalnızca güçlüler ayakta durabiliyor. Gücü olmayan ve ya aza kanaat eden esnafın günümüzde ayakta kalması maalesef mümkün değil. Ama bizler yeniden bir diriliş yaşıyoruz. Kendimize gelip, toparlanıyoruz. Bunların sözde kalmaması lazım. Pratik hayatımızda, yeniden kendi şehirlerimizi ve mahallelerimizi kurabiliriz. Kendi Ahilik sistemimizle beraber bir ticareti hayata geçirebiliriz. Bunlar imkansız şeyler değil. Bütün dünya insanlığı bizden bunu bekliyor” diye konuştu.

‘REKABET YERİNE DAYANIŞMA VARDI’

Ahilik felsefesinin son dönemlerini yaşadığını belirten Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, o dönemle ilgili katılımcılara örnekler vererek, “O gün ile bugünü mukayese ettiğimizde, ahiliğin ne kadar önemli bir felsefe olduğunu bir defa daha anladık. Dükkanlarımız önceden namaz için veya yemek için terk edilecek olduğu zaman kapıya bir tabure bırakılırdı. Hiç kimse de dönüp oraya bakmazdı. Esnaf arasında yardımlaşmalar olurdu. Bir esnaf, paraya ihtiyacı olduğunda hemen komşusuna giderdi. Biz bunları yaşadık. Birbirini aldatıp kandırmak, borcunu ödememe gibi durumlar yoktu. İnsanlar birbirine anlayış göstererek, destek olurlardı. Rekabet yerine dayanışma vardı. Ahlakla bütünleşen sosyal hayat, hiçbir sorunun ortaya çıkmasına izin vermez. Ve bizlerin en büyük arzusu Ahilik felsefesinin, insanların beyinlerinde kalıcı olmasıdır. Bu sağlanabilirse, alıcı, satıcı, kazanan ve toplum mutlu olur. İnşallah bugünleri de görürüz” ifadelerini kullandı.
Dumlupınar üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Batur, ahilik ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Konuşma ve sunumun ardından ahilik teşkilatı konulu tiyatro gösterisi sunuldu, temsili şed kuşama yapıldı.

Tören, yılın ahisi seçilen esnafa ve esnaf ve ticaret erbaplarına ödül ve plaketlerinin takdimi ile sona erdi.

Tören kapsamında Vali Nayir ve Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu’na, ahi kaftanı giydirildi.

Törende AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral da birer konuşma yaptı.

Törene, AK Parti Kütahya Milletvekilleri İshak Gazel, Vural Kavuncu ve İshak Gazel, , daire müdürleri, oda başkanları, esnaf ve diğer davetliler katıldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir