UNESCO yolunda önemli adım

1381

Milletlerarasında eğitim, bilim ve kültür alanında işbirliğini gerçekleştirmek, yakınlaşmayı temin etmek amacıyla 1946 yılında kurulan UNESCO’ya Kütahya’nın da kültürü, el sanatları ile tarihini tanıtmak amacıyla kurula dahil edilmesi yönünde başlatılan çalışmaların tüm hızıyla sürdüğü bildirildi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı ve beraberindeki heyet, çalışmalar kapsamında Paris’te bir takım ziyaretler gerçekleştirdi.

Kütahya’nın UNESCO ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılmasıyla, Türkiye’de büyük bir iş başarmış olacağını belirten Milletvekili Şükrü Nazlı, tanıtım anlamında çok büyük bir başarı elde edileceğini kaydetti. Nazlı, “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Başvurumuz için Fransa’dayız. UNESCO nezdinde Türkiye Cumhuriyeti daimi Büyükelçimiz Sayın Altay Cengizer’i Kütahya’mızın Yaratıcı Şehirler Ağına katılımı için ziyaret ettik. Daha sonra, heyet olarak, UNESCO Yaratıcılık Bölümü Direktörü Jyoti Hosagrahar ile şehrimizin başvurusu sürecini ve tarihi önemini konuştuk. Bu kapsamda ziyaret ve görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ise görüşmelerde Kütahya’nın tarihine ve yerel yönetim olarak el sanatları üzerine yapılan çalışmalara dair bilgilendirmede bulunduklarını bildirdi.

Kütahya’nın Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olma çalışmaları kapsamında Unesco Genel Direktör Yardımcısı Francesco Bandarin’e bir ziyaret gerçekleştirdiklerini de kaydeden Saraçoğlu, ziyarette Kütahya’da el sanatları ve zanaatın önemini vurguladıklarını, Kütahya’daki sanat dallarının ve kültürel değerlerin zenginliğinin Direktör Yardımcısı ile paylaşıldığını kaydetti. Saraçoğlu, Bandarin’in ise gerçekleştirilen bu üst düzey ziyaretin Kütahya’nın istek ve bağlılığını gösterdiğini ifade ederek, şehrin ağa katılmasının Ağa önemli katkılar getireceği ifade ettiğini belirtti.

YARATICI ŞEHİRLER AĞI NEDİR?

Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulmuştu.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefleyen söz konusu ağa üye olan şehirler, yerel yaratıcılık, tanıtım ve görünürlüklerini artırmayı hedeflemekte UNESCO’nun kültürel çeşitliliğin desteklenmesi doğrultusundaki görüşlerini paylaşmaktadır.

Programa katılım, “el sanatları ve halk sanatı”, “dizayn”, “sinema”, “gastronomi”, “edebiyat”, “müzik” ve “görsel sanatlar” alanında gerçekleştiriliyor.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir