Hekim Sinanlar yarışacak

1964

Kütahya Belediyesi ve Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği “Hekim Sinanlar Yarışıyor” adlı bilgi yarışması başladı.

Kütahya Belediyesi ve Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğinde düzenlenecek olan “Hekim Sinanlar Yarışıyor” bilgi yarışmasıyla, Kütahya’da bulunan ortaokulların 8. sınıf öğrencilerine, Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi, burada yetiştirilen 400 çeşit tıbbi bitki ve Hekim Sinan tanıtılacak.

Kütahya’dan 52 ortaokuldan 8’inci sınıf öğrencilerinin katılacağı yarışma, iki kademe de gerçekleştirilecek. Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi’nde düzenlenecek olan grup yarışmaları bugün başlayacak ve 12 Mayıs tarihine kadar sürecek. Yarışma, 15 Mayıs’ta düzenlenecek finallerle son bulacak. Toplam 10 sorunun sorulacağı yarışmada, 6 soru Kütahya Belediyesi tarafından hazırlanan kitapçıkta yer alan bitkileri tanımaya yönelik uygulamalı; 3 soru ortaokul Fen Bilimleri müfredatında yer alan konulardan, 1 soru ise Germiyanlı Şair Şeyhi Hekim Sinan’ın biyografisinden olacak. 15 Mayıs’ta düzenlenecek olan final yarışması sonrası birinciye tablet, ikinciye mp3 çalar ve üçüncü olan gruba ise aileleriyle birlikte Döner Gazino’da akşam yemeği verilecek.

Kütahya Belediyesi tarafından 2011 yılında faaliyete geçirilen Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi’nde 400 çeşit tıbbi bitki yetiştiriliyor. Merkez’de AR-GE çalışmaları sonrası, tıbbi bitkilerin özütleri ve yağları çıkarılarak sabun, bitki çayları, krem ve kolonya üretiliyor.

11 bin metrekarelik alanda kurulu olan Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi’nde, 89 parselde 66 çeşit familyadan 400 çeşit tıbbi bitki yetiştiriliyor. Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, yetiştirilmesi ve bu bitkilerden elde edilen gelirle ülke ekonomisine katkı sağlanabilmesi için kurulan merkez, Türkiye’deki nadir tıbbi ve aromatik bitki araştırma merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Adını 15’inci yüzyılda yaşayan, Osmanlı Devleti’nin ilk Saray Hekimi olan ve Şairler Şeyhi unvanlı Germiyanlı Şeyhi Hekim Yusuf Sinan’dan alan merkezde, üretilen bitkilerin özütleri ve yağları çıkarılarak sabun, çay, krem ve kolonya üretiliyor.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir