‘Yoncalı’ masaya yatırıldı

2445

Kütahya’nın önemli termal turizm merkezlerinden biri olan Yoncalı’nın dünü, bugünü ve geleceği protokol üyelerinin yoğun katılımı ile masaya yatırıldı.

Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki toplantıda konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimizin önemli potansiyellerinden biri olan Yoncalı bölgesinde neler yapılabilir, bugüne kadar yapılmış hatalı dediğimiz, eksik dediğimiz neler var, güzel örnekler neler tüm bunları kendi aramızda paylaşma niyetindeyiz” dedi.

“YONCALI’YI HAK ETTİĞİ YERE BİRLİKTE TAŞIMALIYIZ”

Hak ettiği yere ulaşamamış Yoncalı’nın ilin ve turizmin kalkınma araçlarından biri olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimizin en önemli termal merkezlerinden biri olan Yoncalı’nın hak ettiği yerde olmadığını, buranın potansiyelinin çok gerisinde bir istifadeyle yolumuza devam ettiğimizi hep değerlendiriyorduk. Kısa vade, orta vade, uzun vade de neler yapılması gerektiği konusunda sizlerle paylaşımda bulunma ihtiyacımız var. Sizlerin de bildiği gibi belediyemiz hudutları içerisinde bir yer burası. Dolayısıyla belediyemizin burasıyla ilgili olarak bir termal turizm bölgesi olmasına yönelik imar çalışması var. Olayın bir turizm, bir ticaret boyutu olduğu için bu konularda yatırımları ve tecrübesi olan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral ve diğer fikir sahiplerini de bir araya getirelim istedik. Bu konu ilimizi ilgilendiren kalkınma vesilelerinden biri olarak düşündüğümüzde Zafer Kalkınma Ajansı’mız da bunun içerisinde olsun diye planladık. Yoncalı’nın sakinleri, kahrını çekenler, nimetini görenler hangi açıdan bakarsak bakalım arkadaşlarımızla buradaki yapılan çalışmaları veya bizden beklentileri paylaşalım düşüncesindeyiz” diye konuştu.

KAMİL SARAÇOĞLU: YONCALI HEPİMİZİN

Yoncalı’da devam eden ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu arsa sahiplerine destek çağrısında bulundu. Yoncalı’nın kalkınması için işbirliği içerisinde çalışılması çağrısında bulunan Başkan Saraçoğlu, “Yoncalı belediye sınırları içerisinde ama bizim istediğimiz manada gerek imar gerek diğer çalışmalarla ilgili ölçüde değil. Geçmiş dönemde de Yoncalı ile ilgili imar uygulamaları oldu. Vatandaşların tarlalarının, mülklerinin yüzde 40’ını alarak parsel durumuna getirme olan 18 uygulaması bunlardan biri. Yaklaşık 6 milyon m2 alanda bu uygulamayı gerçekleştirdik. 18 uygulaması kapsamında arsa haline getirilen yüzde 40’ı sosyal donatı alanları, belediyemizin hizmet alanları, sağlık hizmet alanları, ortak kullanım alanları, yollarında kullandık. Yoksa bunları alıp başka yerde değerlendirerek satma söz konusu değil. Buradaki en büyük sıkıntı yatırımcıya bir kişiyle muhatap olacak arsanın sunulamaması. Büyük parsellerde 40-50 tane hisse olma durumu olabiliyor. Yatırımcıya hazır verme noktasında bunları konuşarak bir yerde toplamamız gerekiyor. Suyumuz yeterli ölçüde var. Altyapıyla ilgili önemli çalışmalar yaptık. Jıca (Jayka) kredisini kullanarak hem Ilıca’nın hem de bu bölgenin tüm kanalizasyon sistemiyle altyapıyı oluşturduk. Sokaklardaki, caddelerdeki kilit taşı veya asfalt çalışmalarının bir kısmını tamamladık. Eski Yoncalı dediğimiz çarpık kentleşmenin olduğu bölge kentsel dönüşüm alanına tabi tutuldu. 50 yıldır yapılmayan yolu duble yol olarak yaptık, mesire alanında genişletme çalışmalarımız da sürüyor. Işıklandırmayı da üniversiteden buraya kadar getirmeyi hedefliyoruz. Yapmamız gereken en önemli çalışmalardan bir tanesi doğalgazı Yoncalı’ya getirmek. Bunu da 2017 Eylül ayı itibariyle hazır hale getirmiş olacağız. Biz sağlık termal turizmi konusunda ilerlemeliyiz. Hastanenin çalışmaları başlayacak, arsaları bütünleştirme noktasında arsa sahiplerinden destek istiyoruz. Yoncalı hepimizin. Yoncalı’yı Radar mevkiine bir teleferikle termalle yaylayı birleştirecek, Enne Barajı’nda su sporlarının yapılacağı bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu zor bir iş değil ancak birbirimize güvenmeli ve desteklemeliyiz” diye konuştu.

NAFİ GÜRAL: KOLLARIMIZI SIVAYIP ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMALIYIZ

Yoncalı’nın dünyadaki nadir sulardan birine sahip olduğunu aktaran Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Yoncalı için stratejik plana ihtiyaç olduğunu söyledi. Yol haritası çıkarıldığı takdirde herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapması gerektiğini ifade eden KÜTSO Başkanı Nafi Güral, “Termal çok önemli bir kaynak. Termalin içindeki en önemli argüman ise su. Yoncalı’daki suyun da nitelik ve mineral zenginliği itibariyle ne kadar güçlü, verimli olduğunu biliyoruz. Dünyada nadir görülen minerallere sahip bir su. Bunu bizim satmamız lazım. Yoncalı için stratejik bir plan yapılması lazım. Stratejik planda her şeyin yazılı olması ve o stratejik plandan hepimizin kendimize ders çıkarması ve dersimize iyi çalışıp onu yerine getirmemiz lazım. Termal turizm merkezi olursak elimize ne geçecek incelememiz lazım. Uygunsa ne ala, değilse hatalı ya da eksik noktaların düzeltilmesi lazım. Tüm bunları tamamladıktan sonra da Bakanlığımıza, “Biz bu şartlar altında termal turizm bölgesi statüsü kazanmak istiyoruz” diyebiliriz. Biz burada nerede, ne zaman, ne yapılacağını, kimler tarafından yapılacağını bilmemiz lazım ki onun peşinden gidelim. Burada suyun bol olduğuna dair işaretler var. Vilayetimiz, İl Özel İdaremiz buradan elde ettiği suyu termal ihtiyaçlar için bir de ısıtma ve soğutma ihtiyaçları için yatırımcıya nakletmeli. Isıtma ve soğutma ihtiyaçları için suyu verebilirsek burada yatırım yapmanın önemli bir cazibesi ortaya çıkar. Isıtma ve soğutma turizm tesisleri için çok önemli bir maliyet kalemi. Bunun dışında burada rekreasyon alanları, etkinlikler yapılması lazım. Termale gelecek bir müşteri şifa aramaya geliyor ama boş zamanını değerlendireceği, mutlu olabileceği, beklentilerini karşılayabileceği imkanları hazır etmeliyiz. Tüm bunların bir plana bağlanması lazım. Bu planı hep birlikte görmeli bunun üzerine de kollarımızı sıvayıp üzerimize düşeni yapmalı, elimizdeki yol haritasının peşinden koşmalıyız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından toplantıdaki tüm katılımcılar tek tek söz alarak sorunlarını, beklentilerini paylaştı.

Toplantıya, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KÜTSO) Nafi Güral, Kütahya İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Murat Koyak, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hakan Gölpınar, STK Temsilcileri, otel sahipleri ile Yoncalı sakinleri katıldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir