Sorgun referandumu anlattı

2002

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Kütahya temsilciliğini ziyaretinde yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin bilgiler verdi.

“HİÇBİR ZAMAN İYİ ŞARTLAR İÇİN HESAP YAPILMAZ”

Cumhurbaşkanlığı sisteminin günümüz için değil ülkenin en sıkıntılı günleri için de gerekli olduğuna dikkat çeken Sorgun, şöyle konuştu: “Hiçbir zaman iyi zamanlar dikkate alınarak hesaplar yapılmaz. Aynı parti içerisinde genel başkanlar değişebilir. Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan başbakan veya cumhurbaşkanı olabilir, Ahmet Davutoğlu hocamız, Binali bey başbakan olur. Krizsiz devam ediyoruz aslında. Şimdi neden bu değişikliğe ihtiyaç duyuyoruz? Ülkeler mekanizmalarını en olumsuz şartlara, kriz zamanlarına ve en sıkıntılı zamanlara göre hesap etmek zorundalar. Şahıslara, Ahmet’e Mehmet’e, Recep Tayyip Erdoğan’a göre değil, hani başbakanımız diyor ya, ‘Erdoğan için değil her doğan için’ diye. Geçmiş dönemlerde 124. turda cumhurbaşkanı seçilemedi. 66. turda meclis başkanı seçildi. Krizsiz hiçbir cumhurbaşkanını seçemedik, seçtirmediler.”
“MEVCUT SİSTEM DE ASLINDA PARLAMENTER SİSTEM DEĞİL”

Mevcut sistemin esasında parlamenter sistem olmadığını da kaydeden Sorgun, şöyle devam etti: “Şimdi diyorlar ki ‘efendim parlamenter sistemin ne zararını gördük?’ aslında bu sistemin adı da parlamenter sistem değil. Parlamenter sistemdi de neden cumhurbaşkanı seçtirmediniz? Merhum Ordinaryüs Profesör Ali Fuat Başgil’i silah tehdidiyle adaylıktan çektirdiniz? Niye her cumhurbaşkanı seçiminde meclisin üzerinde uçaklar uçurdunuz? Parlamenter sistemdi de niye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde meclisin yukardaki lobilerine apoletlileri yığdınız? Bu sistemin adı parlamenter sistem değil. Bunun adı, parlamenter sistem görüntüsünde vesayet sistemidir. Bırakın eskileri, 10 yıl geriye gittiğimizde parlamentoya 363 milletvekili olan bir partiye cumhurbaşkanı seçtirmediler. Hatta oylamayı anayasa mahkemesine götürdüler. Bu coğrafyada ayakta kalmak için Ahmet’e, Mehmet’e, Hasan’a, Hüseyin’e değil, bu millete dayanmaktan başka çare yok.”

Tes-İş Sendikası Kütahya Şube başkanı Eşref Erden de burada yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanlığı sisteminin gerekli olduğunu belirtti.
Türkiye’de parlamenter sistemin devamını isteyen dış mihrakların kendilerinin de başkanlık, yarı başkanlık, krallık, monarşi veya mutlak monarşi ile yönetildiğini ifade eden Erden, “16 Nisanla birlikte Türkiye mazlumların, hamiliğine ve abiliğine devam etmek istiyorsa, sessiz yığınların sesi, kimsesizlerin kimi olmak istiyorsa, ayağındaki prangalardan ve vesayetin her türlüsünden kurtulması zorundadır.” diye konuştu.

Kütahya Valiliği ile Kütahya Belediyesini de ziyaret eden Sorgun, daha sonra Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, İshak Gazel, Ahmet Tan ve İl Başkanı Ali Çetinbaş, Merkez İlçe Başkanı Cevdet Korkmaz ve partililerle esnaf ziyaretinde bulundu.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir