KÜTSO girişimci kadınlara Danışmanlık verecek

444

Kütahya’da, daha fazla kadının işgücüne katılması ve ekonomik olarak güçlenmesi amacıyla Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) bünyesinde Kadın Girişimcilik Ofisi açıldı.

KÜTSO Başkanı Esin Güral Argat, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında oluşturulan ofisin açılışında yaptığı konuşmada, göreve geldiği andan itibaren Kütahya’da daha fazla kadının işgücüne katılmasını ve ekonomik olarak güçlenmesini önemsediklerini belirtti.
Türkiye’de kadınların desteklenmesi için tüm paydaşların ortak çalışmasının oldukça önemli olduğunu dile getiren Argat, şunları kaydetti: “Kadınlar tüm dünyada pek çok eşitsizlik ve ayrımcılıkla mücadele etmekte ve tüm engellere rağmen iş dünyasında var olmak için pek çok kadın cesur adımlarla ilerliyor. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bir dönemde kadınlar adına kazanımlarımızı korumak ve ileri taşımak çok değerli ve önemli. Ülkemizde nüfusun neredeyse yarısını oluşturan kadınların işgücüne katılım oranları arzu ettiğimiz seviyede değil. TÜİK verilerine göre, 2022 yılında kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 35,1. Geçtiğimiz yıl kadınların istihdam oranı ise yüzde 30,4 olarak gerçekleşti. Umuyorum ki, önümüzdeki yıllarda artan oranda, iş yaşamı ve sanayide kadınlarımız görev alacak ve kalkınmanın taşıyıcı gücü olacaktır.”
Kadınların tüm dünyada pek çok eşitsizlik ve ayrımcılıkla mücadele etmekte ve tüm engellere rağmen iş dünyasında var olmak için pek çok kadın cesur adımlarla ilerlediğini kaydeden Argat, şöyle devam etti: “Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu, dünya genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak için önümüzde 132 yıl olduğunu söylüyor. Uzun bir yol var… Bugünlere de uzun bir yoldan geldik. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bir dönemde kadınlar adına kazanımlarımızı korumak ve ileri taşımak çok değerli ve önemli. Ülkemizde nüfusun neredeyse yarısını oluşturan kadınların işgücüne katılım oranları arzu ettiğimiz seviyede değil. TÜİK verilerine göre, 2022 yılında kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 35,1. Geçtiğimiz yıl kadınların istihdam oranı ise yüzde 30,4 olarak gerçekleşti. Umuyorum ki, önümüzdeki yıllarda artan oranda, iş yaşamı ve sanayide kadınlarımız görev alacak ve kalkınmanın taşıyıcı gücü olacaktır.”
Kadın girişimcilik ofisi ile Kütahya’da iş gücüne katılmak isteyen, girişimcilik fikri olan kadınlara danışmanlık vereceklerini de aktaran Argat, “Girişimci kadınları doğru iş kollarına, faydalı hibe ve desteklere yönlendirerek onlara bu yolcukta yol arkadaşlığı yapacağız. Kadınların işgücüne katılımı ve iş dünyasında önemli rollerde temsil edilmeleri, sosyal hayatta da kadınların güçlenmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı sağlıyor. Burada yanılgıya düşmemek gerek. Kadınları desteklemekle bir hayır işi yapmış olmuyoruz. Tam tersine bugün iş gücünde var olmadıkları için büyük bir kayıp olan pek çok iyi fikir ve yeteneğin ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz. Bu kadın girişimciler için olduğu kadar ülkemizin kalkınması için de büyük bir kazançtır. Kadın girişimciler, farklı bakış açıları, deneyimleri ve yetenekleriyle iş dünyasına önemli katkılar sağlıyor. Çeşitlilik, yaratıcılığı ve inovasyonu teşvik eder. Kadınların girişimciliği, yeni ve yenilikçi çözümlerin ortaya çıkmasını sağlar. Kadın girişimcilerin desteklenmesi ve yeni iş imkanları, istihdamı arttırırken aynı zamanda ekonomik kalkınmaya da katkı sağlıyor. Dolayısıyla bir kadın girişimciyi desteklediğimizde sadece bir kişiyi değil, ekosistem içinde bu girişimde çalışan, faydalanan yüzlerce kişiyi desteklemiş oluruz. Kadın Girişimcilik Ofisi’nde desteklediğimiz girişimlerin başarılı olması bizim için çok önemli. Başarılı kadınlar önemli bir rol model oluyor ve girişimci olmak isteyen kadınlara ilham veriyor. Bu da kadınların kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerini teşvik ediyor. Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi, sürdürülebilir kalkınmanın da bir parçasıdır. Kadınların iş gücüne katılımı ve girişimcilik faaliyetleri, yoksullukla mücadelede ve toplumların sosyal ve ekonomik açıdan daha sürdürülebilir olmasında önemli bir rol oynar.” diye konuştu.
Argat konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “KUTSO olarak kadınlar için önemli hedefler koyduklarını Stratejik planımızda, kadın istihdamını 2026 yılına kadar yüzde 40’a çıkarma hedefimizi açıklamıştık. Bu yılsonu itibarıyla kadınların istihdama katılım oranını yüzde 5 artışla yüzde 35,07’ye, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği puanını ise 50’ye çıkarmada öncü olma hedefimiz var ki bu sayı şu anda 47 puan. Bu veriler baz alındığında Kadın Girişimcilik Ofisimize bazı görevler düşüyor. Kütahya’daki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmek. Kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyer geliştirme fırsatları yaratmak. Eğitimlerin ve kapasite geliştirmenin yanı sıra kadın girişimcileri iş kurma ve işlerini başarılı bir şekilde sürdürme sırasında da desteklemek. Kadın girişimcilerin sivil toplum kuruluşlarında, yerel yönetimlerde görev almalarını teşvik etmek. İl ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak sektörlere kadın girişimcileri yönlendirmek ve kadınları bu konularda teşvik etmek. Kadınların sanayi alanında çalışmalarını ve uzmanlaşmalarını çok değerli buluyoruz. 2021 yılında hayata geçirmiş olduğumuz Sanayide Kadın Eli projesinin başarısı ortada. Bu proje kapsamında kadın kaynakçı, kadın operatör gibi kalifiye meslek kollarında kadınlarımızın yetişmeleri için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aynı zamanda TR33 Bölgesinde gerçekleşecek olan bir kadın girişimciliği yarışması düzenleyeceğiz. Bu yarışma ile TR33 bölgesindeki girişimci kadınların bilgi paylaşımı yapabileceği bir platform kurulmuş olacak, kadın girişimciler birbirinden ilham alacak.”
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir