Yıkılmayacak güçlendirilecek

740

ODTÜ’lü bilim adamları Çinili Camii ile ilgili kararını verdi. Cami güçlendirilerek en kısa sürede yeniden ibadete açılacak.
Dünyaca ünlü Kütahyalı ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu’nun 1972 yılında yaptırdığı ve kentin simgesi durumundaki Çinili Cami’nin bazı bölümlerinin deforme olmasından dolayı güçlendirilmesine karar verildi.
Merhum ressam Yakupoğlu’nun tüm eserleri ile birlikte mal varlığını bağışladığı Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nce (DPÜ) sahiplenilen Çinili Cami, oluşan hasarlar nedeniyle bir süreliğine ibadete kapatıldı.
Cami’nin geleceği ile ilgili karar verilmesi için DPÜ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Barış Binici, Prof. Dr. Erdem Canbay ve Doç. Dr. Mustafa Tolga Yılmaz ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel’in yer aldığı ‘Çinili Cami Bilim Kurulu’ oluşturdu ve çalıştay düzenledi.
Çalıştayda bilim kurulu üyesi akademisyenler, yaklaşık iki ay süren çalışmalarının ardından Çinili Cami’sinin güçlendirilmesine karar verdiklerini açıkladı.
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, açıklanan kararın ardından yaptığı açıklamasında Çinili Cami’sinin Kütahya için taşıdığı değeri bildiklerini ve caminin kaderinin belirlenmesi için titiz bir çalışma içine girdiklerini belirtti.
Akademisyenlerin değerlendirmelerinin ardından konuşan Vali Ali Çelik, caminin mevcut halinin korunarak güçlendirme yapılacak olmasının sevindirici olduğunu belirtti.
Yapılacak çalışmalarla yeniden hizmete açılacağını dile getiren Çelik, şöyle konuştu: “Camiyi incelemeye gittiğimizde ana eksende büyük kaymaların olmadığını gözlemlemiştik. Akademisyenlerimizin caminin ana ekseninde herhangi bir işlem yapılmadan ayağa kaldırılıp tekrar hizmete sunulabileceğini ifade ettiler. Bu durum oldukça sevindirici. Ama minare kısmında büyük bir sorunun tespit edildiği belirtildi. Minare kısmının yeniden ele alınacağı görünüyor. Caminin etrafındaki fore kazıklar caminin radye temelini güçlendirmede fayda sağlayacak. Yapılacak çalışmada ana omurgada çok büyük bir oynama olmayacak. İçeriden kubbe de kasnak şeklinde desteklenecek ve kapatılacak.”
Merhum ressam Yakupoğlu’nun bütün eserlerini DPÜ’ye bağışladığını hatırlatan Uysal ise, şunları söyledi: “Ahmet Yakupoğlu’nun resimlerini korumak elbette önemli. Lakin bıraktığı eserleri korumak, mesela camisini korumak çok önemli. Hatta Kütahya’yı nasıl çizdiyse, Kütahya’yı öyle korumak çok daha önemli. Onun fikirlerine, yaşantısına, tarzına sahip çıkmak o da çok daha önemli. Ona ait önemli ne varsa biz onu korumaya azmettik. Onu korumaya gayret ettik ve inşallah niyetimiz de çalışmalarımız da bu yönde. Çinili Cami’si için, kendini sadece ülkemizde değil dünya çapında ispat etmiş, kendi alanında çok mahir, hocalarımızı tespit ettik. Hocalarımızdan cami ile ilgili bir rapor hazırlamalarını için rica ettik. Hocalarım da sağ olsunlar epey çalıştılar, yaklaşık iki ay oldu, bir rapor hazırladılar. Çıkan kararı en kısa zamanda uygulamaya alacağız.”
Çalıştaya katılan AK Parti Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler ve Belediye Başkanı Alim Işık da çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir