İLK ASTRONOT ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

178

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Kütahya’da öğrencilerle bir araya geldi. Gezeravcı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Beylerbeyi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda, yaşadığı deneyimi öğrencilerle paylaşarak, “Bu yapmış olduğumuz ilk sefere mahsus sadece bir heves gidermek için yapılan bir iş değildi. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı” dedi.

Öğrencilerin ilgi gösterdiği programda konuşan Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansının 2018 yılında kurulmasının ardından 2021 yılının şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkenin uzaya yönelik 10 hedefini açıkladığını anımsatarak, şöyle devam etti: “Gelecekte altına sizlerin imza atacağı Türkiye Cumhuriyeti’nin adım atmış olduğu yeni bir alanın başlangıç hikayesi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında kendisine hedef koymuş olduğu bir alanda ilk insanı, uzay misyonu alanında görev verilmiş o görevi tamamlayıp karşınıza gelmiş bir kardeşiniz, abiniz olduğum halde benim bile hayallerinde 43 yaşıma kadar uzay yoktu.”
Söz konusu başarı hikayesinin özünde gençlerin olduğuna işaret eden Gezeravcı, ” Dolayısıyla özünde siz varsınız. Bu işin yapılma amacı, yıllardır üzerinden onlarca badire geçmiş bir milletin, sürekli öz güveni yaftalanmaya çalışılan evlatlarının öz güvenini hak ettikleri gururu yaşayarak ileride adım atacakları her yolda, kafalarında hiçbir tereddüt bırakmayacak şekilde kemikleşmiş ön yargıların hakim olduğu alanı ortadan kaldırmaktı. İllaki geleceğinizde uzayla ilgili bir iş yapmanıza gerek yok ama buradan çıkaracağınız mesaj çok önemli. Bu ülkenin topraklarında, bayrağımızın dalgalandığı her yerde devletimizin güçlü iradesi olduğu sürece yürümekten tereddüt edebileceğiniz hiçbir yol yok. Kendinize hedef koymaktan, geri kalacağınız hiçbir alan yok. Yıllardır sürekli başaramayacağımız, ‘Bizden olmaz’ denilen hikayelerle yaftalandık. Türkiye Cumhuriyeti’nin, devletimizin vermiş olduğu güçlü kararın devamını getirecek olan, giderek büyüyen uzay eko sisteminde ülkemizin hak etmiş olduğu payı almasına imkan tanıyacak imzaları atacak olan kardeşlerimiz sizlersiniz. Dolayısıyla bu bütün hikayenin öznesi sizlersiniz.” diye konuştu.
Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Gezeravcı, “Pratik zekasıyla öne çıkmış bir milletiz. Sırtımızdan geçen badireler yüzünden işler rutinindeyken zaten herkes yapar. Sıkıntı işler yolundan çıktığında herkesin eli ayağı birbirine dolaştığında o geçmişin badiresiyle kalıtsal olarak pratik zekasıyla çözüm üreten bu milletin evlatları her yerde kendisini belli ediyor. Dolayısıyla lütfen damarlarınıza dolaşan asil kandan zerre kadar şüphe etmeyin. Potansiyelinizden zerre kadar şüphe etmeyin, hayatınız boyunca da lütfen sizden daha iyi kimsenin bilemeyeceği o içinizdeki potansiyeli kimsenin sorgulamasına müsaade etmeyin. Kimseden icazet almaya ihtiyacınız yok. Başarabileceğiniz işleri, yapabileceğiniz, ulaşabileceğiniz hedefleri sizden daha iyi bilecek kimse yok.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra Gezeravcı, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Programın sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Gezeravcı’ya hediye takdim etti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir