Sarı Konak’tan Ağır elbise defilesi

193

Kütahya’da, özellikle düğün, kına gecesi ve özel günlerin vazgeçilmezlerinden olan ağır elbiseler defilede sergilendi.

Kütahya Sarı Konak Kültür ve Sanat Evi nakış ustaları tarafından hazırlanan defilede, Gülsüm Ergün ile Sibel Dönmez’in hazırladığı ağır elbiseler kursiyerlerce tanıtıldı.
Kütahya kültürünün ayrılmaz parçası niteliğindeki ‘tefebaşı’, ‘çatkılı’, ‘eğrimli’, ‘fermene’, ‘dizi bağlı’, ‘dallı’ olarak adlandırılan ağır elbiseler, izleyiciler tarafından da beğenildi.
Elbiseleri tanıtan kursiyerler, sahnede gösterdikleri performansla tam not aldı.
Defilede, 4 yaşındaki Zeynep Girgin de, kendisine giydirilen ve elbisesnin çocuk versiyonu olarak hazırlanan tefebaşı elbisesini tanıtması ilgi gördü.
Sarı Konak işletmecisi ve aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı olan Abdurrahman Yıldız, yaklaşık 2001 yılında satın aldığı ve Atatürk’ün silah arkadaşı Çerkez Ethem’in arkadaşı Manisalı Sarı Efe’nin bir süre konakta kalmasından dolayı konağın ismini Sarı Konak belirlediğini söyledi.
20 yılı aşkındır konakta kentin kültür ve sanatına dair çalışmalar sürdürdüğünü, konakta, alanında uzman nakış ustaları ile yöresel kıyafetler ile yöresel yemeklerin sunulduğunu anlatan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz konak olarak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına büyük önem veriyoruz. Konağımızda çini, nakış, ahşap gibi el sanatlarının yanı sıra yöresel yemeklerimizi de ziyaretçilerimize sunuyoruz. Bugünkü defilemiz ise yine konağımızın nakış ustalarınca hazırlandı. Bu elbiseler, kültürümüzün birer nadide eseri olmakla birlikte şehrimizde de birçok düğün ve kına gecesinde kadınlarımızla kullanılmaktadır.”
Sanat evi nakış ustası Gülsüm Ergün ise, “Nakış, çini, iğne oyası gibi alanlarda önemli ürünler ortaya koymaya çalışıyoruz. Kursiyerlerimizi de bu şekilde yetiştiriyoruz. Özellikle nakış alanında önemli değeri olan ürünleri üretiyoruz. Bugün burada sergilediğimiz elbiseler de uzun zahmetler ve süreçler sonucunda hazırladık.” dedi.
Nakış ustası Sibel Dönmez de ellerinden geldiğince Kütahya’nın değerlerine ve kültürüne katkı sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
Dönmez, konakta Kütahya’nın yöresel lezzetlerini de ziyaretçilere sunduklarını, özel gün ve geceler için de konakta misafir ağırladıklarını sözlerine ekledi.
Defilenin ardından Türk Halk Müziği sanatçısı Mine Gez, konser verdi.
İlgi ile izlenen konser büyük alkış aldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir