Kütahya’da MS hastalarının Farkındalık Yürüyüşü

221

Kütahya’da yaşayan MS hastaları farkındalık için Cumhuriyet Caddesi’nde yürüyüş yaptı.

Kütahya’da Dünya Multiple Skleroz (MS) Farkındalık Günü düzenlenen etkinliklerle kutlanırken 900’ün üzerinde kayıtlı MS hastası aileleri ve vatandaşların katılımıyla farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi.
Zafer Meydanı’nda son bulan yürüyüşe katılanlar alkışlarla hastalığa dikkat çekti.
Kütahya MS Yaşam Derneği Başkanı Abdülkadir Gümüş, gazetecilere yaptığı açıklamada, farkındalık yürüyüşünün bu yıl ikinci kez düzenlendiğini söyledi.
Kendisinin de MS hastalığı olduğunu belirten Gümüş, şunları kaydetti: “Hastalığı sadece hastalar boyutunda düşünmemek lazım. Yakınları ve çevresi de bu konuda kontrolden geçirmeli kendisini. Çünkü hastalığın tam nedeni belli değil. Sebebi araştırılıyor. Kalıtsal veya çevresel faktörler de olabiliyor. MS sinir üzerlerinde miyelin kılıf dediğimiz kılıflar var. Bu kılıflara bağışıklık sistemimizin dengesizliğinden dolayı bir baskı oluşuyor. Bağışıklık sistemi bu kılıfları ya da sinir hücrelerini bir mikrop gibi görüp saldırıya geçiyor. Kılıflar bozularak plak dediğimiz yapılar oluşuyor. İltihaplanma gibi düşünebiliriz. Bu plaklarda nereye baskı yapıyorsa orada bizim hastalarımızda işte kollarda uyuşma, vücutta yorgunluk, yılgınlık gibi durumlar oluşabiliyor. Daha ağır hastalarda felçler görebiliyoruz. Kol, uzuv kayıpları görebiliyoruz.”
Gümüş, MS hastalığının henüz bir tedavisinin olmadığını da sözlerine ekledi.
ONUR ACUR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir