Belediyede en düşük işçi maaşı 30 bin 29 lira oldu

518

Kütahya Belediyesinde çalışanların maaşlarında yapılan iyileştirmeyi açıklayan Belediye Başkanı Alim Işık, yapılan iyileştirme ile Kütahya Belediyesi’nde en düşük maaşın 30 bin 29 lira olduğunu bildirdi.

“VERDİĞİMİZ SÖZÜ YERİNE GETİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM”
Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmişte belediye çalışanlarına maaş iyileştirme sözü verdiğini ve bugün o sözünü yerine getirdiğini belirtti.
Belediye çalışanlarının büyük bir özveri ile Kütahya’ya hizmet etiğini dile getiren Işık, şunları söyledi: “Kütahya’mıza yakışan, hizmet kalitemizi artıran, belediye kaynaklarımızı koruyan bir iş ahlakıyla çalışırsak belediyemizin büyüyen imkanlarını belediye personelimiz ile tüm emekçi kardeşlerimize eşit ve hakkaniyetli bir şekilde paylaşacağız demiştik. Yaklaşık 260 bin vatandaşımıza hizmet etmek için ömrünü adayan tüm belediye personelimize huzurunuzda ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Büyüyen belediye bütçemizi onlarla paylaşmanın sözünü vermiştik. Bugün değerli personelimize ve ailelerine bu hayırlı haberi vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hedef toplam 2 bin 600 belediye çalışanıdır. Dünya standartlarında, her 100 kişiye bir belediye çalışanı elde edebilmek için. Çalışma arkadaşlarımızın emeklerini gözeterek, 2019 yılında göreve geldiğimizde 2 bin 29 liraydı ve en düşük grupta bulunan şirket personelimiz, asgari ücretin yüzde 4,7 fazlası 2 bin 115 lira almaktaydı. 2020 yılında yapmış olduğumuz toplu iş sözleşmeleriyle personelimizin özlük haklarını iyi seviyelere getirdik. Yeter mi, yetmez. Sözümüz neydi? Belediyemiz büyüyünce, belediyemizin gelişince siz de bundan payınızı alacaksınız. 2019 yılında tüm personele belediye gelirlerinin yüzde 19’u dağıtılırken şimdi yüzde 39’u dağıtılır hale geldi. Yasal sınır yüzde 40. Dolayısıyla şartlarımızı zorlayıp çalışanlarımızın şartlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda bugün itibariyle kıdem yılı en düşük olan ilk okul mezunu, yemek ücretini nakit olarak almayı talep eden en düşük şirket işçimizin maaşını almakta olduğu aylık 2,5 ikramiyeyi 5 ikramiyeye yükselterek, 680 lira olan yevmiyeyi 792 liraya yükselterek ve aylık 346 lira olan yakacak yardımını 3100 liraya yükselterek ek protokolle 1800 lira yaptığımız market kartını aylık 3500 liraya yükselterek market kartları dahil Aralık ayında en düşük 16.300 lira iken Ocak ayında yaptığımız iyileştirmeyle en düşük 23.500 liraya çıkan aylık ücretimizi, 1 Şubat itibariyle 30.029 liraya yükselttik. Yaklaşık net her personelimize eşit ve 7000 liranın üzerinde iyileştirmeyle bu memlekete daha iyi hizmet etmelerini sağlayacak bir kararı da özellikle bugünü bekleyerek sizlerle paylaşmış olduk. Hayırlı ve uğurlu olsun. 2023 yılı Aralık ayına göre en düşük maaş alan çalışanımızın maaşını yüzde 83 artırmış olduk. Başta kendileri, aileleri ve yakınlarıyla birlikte sağlıkla, sıhhatle harcasınlar.”


HAFTA SONU TATİL FIRSATI
Işık, personelin hafta sonu tatillerine ilişkin de şunları kaydetti: “Ayrıca, haftada 45 saat çalışma süresini yine 45 saat olacak şekilde cumartesi mesaisini vardiya harici ve hizmet binası dışında çalışan kardeşlerimizden kaldırdık. Hafta içine yayarak günlük çalışma süresini bir saat uzatarak 17.30’daki çıkış süresini 18.30’a alarak cumartesi günleri nöbetçi personeli istihdam etmek kaydıyla çalışanlarımızın aileleriyle geçirebilmelerine bir fırsat tanıdık. Hayırlı ve uğurlu olsun. Rabbim daha güzel günlerde, daha güzel şartlarda bu güzel memlekete, güzel hemşehrilerimize hayırlı hizmetler vermeyi nasip eylesin.”


BELEDİYE PERSONELİNDEN DAVUL ZURNALI KUTLAMA
Işık’ın maaş iyileştirme açıklamasının ardından belediye çalışanları belediye hizmet binası önünde kutlama yaptı.
Davul zurnalı kutlamayla Başkan Işık’ı karşılayan ve omuzlarına alan belediye çalışanları, “En büyük başkan bizim başkan” sloganları attı.
Işık, buradaki kutlamada yaptığı konuşmasında ise, “Benim belediyemin çalışanları, bölgenin ve Türkiye’nin en mutlu çalışanları olacak dedim. Bugün şükürler olsun ki beş yıl boyunca yaptığımız gibi Türkiye’ye örnek olacak bir davranışı sizler adına ortaya koyduk. Belediyeyi devraldığımızda belediyemiz çalışanlarına ayrılan gelir payımız her 100 liranın 19 lirasıydı. Bugün, yasal sınır olan yüzde 40’a yaklaştık, yüzde 39. Onun üzerindeki bir kuruşu ne ben verebilirdim ne de siz, bizden isterdiniz. 19 lira alan arkadaşlarımız bugün 39 liraya ulaşan reel artışa ulaştıysa sizin yaptığınız çalışmalardan dolayı bu olmuştur. Siz, bizi mahcup etmediniz. Vatandaşımız bizden iş istediğinde siz gece demediniz, gündüz demediniz gittiniz o işi yaptınız. Evet yapmayanlar da oldu ama zaman içerisinde onlar da bu işin doğru olmadığını anladılar. Şimdi şükürler olsun ki tüm çalışma arkadaşlarımızla beraber artık bir ekip olduk. Bu ekip olmanın sonunda da Türkiye’nin yaşanabilir dördüncü şehri olduk. Kimle olduk, sizlerin verdiği hizmetlerle olduk. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


“İYİLEŞTİRMELER DEVAM EDECEK”
2020 yılında başlattıkları ilk toplu sözleşmeyle beraber her geçen gün hak belediye personelinin hak ettiğini vermeye çalıştıklarını da aktaran Işık, “Aralık ayında alışveriş kartlarına destek olduk, baktık ki şartlar biraz daha vermemizi gerektiriyor, verdik. İnşallah haziran ayında yapacağımız yeni toplu sözleşmede yine verebileceğimiz en iyiyi vereceğiz ve Türkiye’ye örnek olmaya devam edeceğiz. Ailelerinizle birlikte, çocuklarınızla, tüm sevdiklerinizle helali hoş olsun, güle güle harcayın. Siz çalışmaya devam edin, biz de size babalık yapmaya devam edelim. Tahsilat büromuzdaki çalışandan sahadaki işçimize kadar belediyemizin her çalışanı çok kıymetli. Onlar görevini yaptı ki bugün bu mutlu günü birlikte paylaşıyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun. Bir kez daha sizlere teşekkür ediyorum. Daha güzel hizmetlerle daha güzel günlerde Allah’ın izniyle çok daha güzel işleri birlikte yapacağız. Allah’a emanet olun” dedi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir